Obrat u soudu. Škárkovi hrozí překvalifikování činu a vyšší trest

04.04.2012 18:08

Nečekaný zvrat přineslo středeční jednání soudu pro Prahu 5, který se zabývá údajným uplácením poslanců Věcí veřejných jejich neformálním lídrem Vítem Bártou. V jeho závěru totiž soudce Jan Šott oznámil druhému obviněnému Jaroslavu Škárkovi, že může dojít k překvalifikování jeho činu podle přísnějšího paragrafu.

Obrat u soudu. Škárkovi hrozí překvalifikování činu a vyšší trest
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Jaroslav Škárka u soudu s Vítem Bártou

Bývalý poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka se při obnoveném hlavním líčení u soudu pro Prahu 5 dostal do prekérní situace. Až dosud byl ve věci možného uplácení poslanců VV v mnohem lepší pozici než Vít Bárta, jemuž hrozilo až pět let za uplácení. Škárka byl dosud obviněn jen z možného přijetí úplatku.

Na závěr středečního jednání ho ale soudce Jan Štoll informoval, že v průběhu líčení může dojít ke změně kvalifikace jeho činu, pokud by se ukázalo, že s nahrávkou manipuloval. Mohl se tím dopustit podvodu vylákání peněz za účelem následné diskreditace. Do pátku proto dostal čas na rozmyšlenou, zda si zažádá o delší přerušení soudního líčení.

Škárka předložil důkaz, který ho může potopit

Některé skutečnosti se totiž objevují v jiném světle, než to dosud vypadalo. Ukazuje se, že Škárka mohl u soudu lhát a předložit falešnou nahrávku. Noviny na záznamu, intenzita světla, záznam hlasu lidí potvrzují, že nešlo o březen 2011, ale o poslední lednový den roku 2011. Škárka navíc tvrdil, že nahrávka potvrzuje, že byl u Bárty sám, přitom jsou na ní zachyceny i hlasy jiných lidí.

Když soudce nechal promítnout fotografie ze záznamu, který soudu při březnovém hlavním líčení předložil Jaroslav Škárka a zpracoval je znalecký kriminalistický ústav, Bártův advokát Oldřich Chudoba je okamžitě rozporoval. Podle něj z některé části nahrávky vyplývá, že nebyla pořízena večer, jak tvrdil Škárka, ale ráno, což potvrzuje i intenzita slunečního svitu.

Bývalý detektiv o minulosti v ABL promluvit nechtěl

Během odpoledne byl jako svědek vyslýchán jen Petr Šlechta, asistent poslance Stanislava Humla. Soudu byla promítnuta nahrávka, kterou mu už dříve předal bývalý detektiv ABL Pavel Petrlíček. Na ní se právě Šlechta snažil Petrlíčka přesvědčit, aby vystoupil proti Bártovi. „Chtěl jsem, aby pan Petrlíček vypovídal o své minulosti v ABL. On mi ale za zhruba 14 dní napsal SMS, že nabídku nevyužije, tím to pro mě skončilo,“ vysvětlil Šlechta. 

Na zmíněné nahrávce rozhovoru Šlechty a Petrlíčka asistent poslance Humla otevřeně nabízí bývalému detektivovi ABL krytí od ÚOOZ, FAÚ, redaktora MF Dnes Kmenty a ministra financí Miroslava Kalouska za podání jakéhokoliv svědectví proti Bártovi. Potvrzuje Petrlíčkovi, že po Bártovi jdou a je vůle ho vyřadit z politiky.

Ve čtvrtek bude vypovídat Kočí a vlivný člen ODS Jurečko

Z dopoledních výslechů se velké pozornosti těšilo svědectví poslance Věcí veřejných Josefa Novotného, které však Bártovi moc nepomohlo. „Vít Bárta řekl poslancům, že jim je k dispozici. Korupce je šílená záležitost, proto jsem se ohradil, že nic nepotřebuji,“ vypověděl Novotný. Bártovu nabídku na případnou pomoc považoval za zneužitelnou velkorysost, na níž může doplatit. „Stalo se, měl jsem bohužel pravdu,“ konstatoval poslanec VV.  

Hlavní líčení bude pokračovat od čtvrtečního rána a na programu budou výpovědi Kristýny Kočí a vlivného člena ODS Romana Jurečka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …