Herci k rušení resortu kultury: Chtějí ušetřit? Ať nás rovnou prodají Arabům

05.04.2012 17:42

Médii probleskává zpráva, že pokud premiér Petr Nečas přistoupí na nápad Věcí veřejných ohledně rušení ministerstev, bude se to týkat resortu kultury, životního prostředí a místního rozvoje. To rozběsnilo umělce. Podle hudebníka Michala Prokopa jde jen "o populistický kecy", herečka Táňa Fischerová naopak vládě radí: prodejte nás Arabům. Přijde vás to levněji.

Herci k rušení resortu kultury: Chtějí ušetřit? Ať nás rovnou prodají Arabům
Foto: Martin Kovář
Popisek: Táňa Fischerová

Ohledně rušení tří ministerstev informoval ve čtvrtek agenturu Mediafax důvěryhodný zdroj. Kulturní agenda se podle něj nově začlení pod školství a zbylé dva rezorty pod ministerstvo zemědělství.

Právě ministerstvo zemědělství by se dočkalo výrazného rozšíření agendy, které by to ilustrovalo i novým názvem. O transformaci rezortu na ministerstvo venkova přitom mluvil Nečas už loni na podzim, když do ministerské funkce instaloval Petra Bendla (ODS).

Herci jsou ale v nározech na nápad poněkud rozpačití. Třeba herec Josef Dvořák: „To, co předvádí a předkládá tato vláda, tak to je nad mé chápání. Já vůbec nevím, že nějaké ministerstvo kultury existuje. Musím se starat o své divadlo a s tím mi ministerstvo kultury vůbec nepomůže a nikdy ani nepomohlo,“ svěřil ParlamentnímListům.cz. "Nedokážu tak říci, jestli bych to ministerstvo postrádal."

Dvořák: Oni mi ti úředníci vůbec nechybějí

Herečku Zlatu Adamovskou, která bývala manželkou předsedy Věcí veřejných Radka Johna, celá věc zaskočila tak, že se až rozkašlala. „Já se omluvám, nějak mi z toho zaskočilo,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

„Kdyby se to ministerstvo zrušilo, anebo spíš hodně ztenčilo, já myslím, že by to nevadilo vůbec nikomu,“ reagovala dále Adamovská. „Myslím, že málokdo z obyčejných lidí něco tuší o tom, jak ty resorty fungují. Ani já si o tom netroufám mluvit. Kdybych o tom tušila sama víc, tak bych se k tomu vyjádřila."

Prokop: Vůbec nic se tím neušetří, jen plat ministra

Rockový zpěvák, moderátor a někdejší politik (po roce 1989 získal poslanecký mandát ve Federálním shromáždění a v roce 1996 byl zvolen za ODA do Poslanecké sněmovny) Michal Prokop byl sdílnější alespoň v tom, jak se musí problém tohoto resortu chápat. V 90. letech totiž vykonával funkci náměstka kultury a tak si jako jeden z mála politiků dokáže udělat obrázek o tom, zda je rušení resortu vhodný nápad.

„Za prvé si myslím, že je spíše zapotřebí zrušit některé agendy, než ten úřad, neboť to, že se zruší jedno ministerstvo a přičlení se k jiným, tak to vůbec neznamená, že se něco ušetří, neboť ty agendy tam zůstanou a jejich práci bude muset dělat někdo jiný,“ poznamenal Prokop.

Když ale uslyšel, že ministerstvo se má včlenit pod resort školství, tak vyhrkl: „Tím se ale moc neušetří. To jsou jenom populistický kecy, protože nejprve by se musela udělat revize toho, co ten stát musí dělat, kolik toho musí opravdu obsluhovat ti úředníci, a teprve pak je možné rušit některé úřady.“

Úředníci jen přejdou mezi budovami

„Jde o to, že tam na tom ministerstvu jsou agendy, které stát ze zákona vykonává a to někdo vykonávat musí vždy. Vždyť jsou v tom resortu lidi, kteří se zabývají například památkovou péčí a tam jsou správní řízení. A to jsou normální úřední akty a ty někdo musí dělat. Takže to ve svém konečném důsledku znamená, že ty úředníky, kteří to dělají, by jen převeleli na to ministerstvo školství,“ domnívá se Prokop.

Celkově se však myšlenky nezříká. „Když já jsem byl mladý, tak existovalo ministerstvo školství a kultury, čili v tom takový problém nevidím. Jde spíš o to, jestli má politická reprezentace někoho, kdo je schopen tu kulturu dobře reprezentovat. Pak má takový úřad smysl. Ale myšlenka ´zrušme úřad´ - to je podle mého kravina. Ušetří se jen jeden ministr, jeho plat, jeho sekretariát, ale to je směšný,“ dodal Prokop.

Vždyť pod to spadají památky! Dělají si z nás srandu...

Herečka a politička Táňa Fischerová (ve volebním období 2002 až 2006 byla jako nezávislá zvolena poslankyní za Unii svobody) na myšlenku o rušení resortu nejprve poznamenala: „Já myslím, že je to nejen nesmysl, ale dokonce i skandál. Neboť tahle vláda – a ani žádná předtím - nikdy kultuře nepřála, nikdy nenaplnila svůj rozpočet. Kdyby kultura stála na svých nohou a byla svébytná a silná a bylo cítit, že všichni, kdo za ni byli odpovědni, se o ni také starali, tak by možná ten problém nebyl teď tak veliký.“

Po chvíli Fischerovou myšlenka přímo rozběsnila. „Ať mi ale někdo vysvětlí, co tím myslí? Jestli tím jednoznačným důvodem má být úspora, no tak ať ´zavřou´ tuto zemi. Ať ji prodají Arabským emirátům! To bude možná nejlevnější,“ vyslovila své rozhořčení. „To, že se na prvním místě uvažuje o zrušení, tak to je nesmysl. Vždyť tam jsou peníze, tam jsou investice, spadají pod to památky a to nehovořím vůbec o živém umění, které už tak strádá. Takže ať mi někdo řekne, kdo se o to všechno postará? Kultura si sama na sebe nemůže vydělat, je to nehmotný statek a tak nějaké zastání potřebuje,“ pronesla dále Fischerová.

Ministerstvo školství má svých problémů dost

Myslí si, že ministerstvo školství má vlastní starosti a nezvládá ani ono svou agendu. „A k tomu se přičlení nějaké malé oddělení kultury? To přece nejde. Takhle se ta politika nedá a nesmí dělat. Oni si z nás neustále dělají legraci,“ podotkla Fischerová.

Na otázku, co si vlastně myslí o Věcech veřejných a proč tedy takové myšlenky spřádají, pak poznamenala, že jde jen o jejich politické hrátky. „Oni to dělají populisticky, aby ukázali, že ušetří a že to pak chudým lidem dají. Ale nedají jim stejně nikdy nic. Je to jen politická hra a na lidech těm politiků z VV nezáleží už vůbec, jen na vlastních mocenských hrátkách. Nic jiného za tím není,“ dodala Fischerová.

Pro úplnost dodejme, že premiér Nečas mluví o rušení tří ministerstev od středečního grémia ODS, jejich jména ale zatím odmítal upřesnit. "Chceme redukovat agendy, tedy činnosti úřadů, z toho potom plynoucí redukce úřadů. Ale tak, aby to nebylo pouhé přemalování fasády jednoho ministerstva a pojmenování dvou ministerstev do jednoho," zmínil ve čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…