Sestra Mašínů: Klaus "Pružinský" není slušný ani etický. Nebyl ani Havel

07.04.2012 5:38

JINÝMA OČIMA Volba prezidenta je zbytečná. Havel s Klausem, tedy Pružinským, Pražský hrad a postavení hlavy státu zcela zdiskreditovali. Pokračovat v tom není nezbytně nutné. Fischer, Zeman, Švejnar, Schwarzenberg, Bobošíková. „Ne, ne, ne! To je hrůza,“ kroutí hlavou sestra bratří Mašínů Zdena. I když si myslí, že prezidentská volba je šaškárna, nakonec jedno jméno přeci jen padne. Na Hradě by podle ní měla usednout předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Sestra Mašínů: Klaus "Pružinský" není slušný ani etický. Nebyl ani Havel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sestra bratrů Ctirada a Josefa Mašínů Zdena ve svém olomouckém bytě

Na post českého prezidenta je Zdena Mašínová opravdu vysazená a dává to dost rázně najevo. Když jí ParlamentníListy.cz vyjmenovaly jednotlivé prezidentské kandidáty, tvářila se, jako kdyby žvýkala šťovík. Statistik Jan Fischer, prognostik Miloš Zeman, ekonom Jan Švejnar, kníže Karel Schwarzenberg a další. „Proboha ne,“ řekla vždycky. Ostatně volba prezidenta je pro ni šaškárnou.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Šaškárny se nezúčastním

Přímá nebo nepřímá volba prezidenta? To sestru vůdců odbojové skupiny bratří Mašínů Zdenu vůbec nevzrušuje. „I když bude přímá, stejně se jí nezúčastním. Podle mě je to šaškárna. Česko má obrovský problém, že zde chybí mravní autority a vzory. Možná kněz Tomáš Halík je takovou osobností, jinak nikdo,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. Avšak po chvilce licitování dodala, že by jí na Hradě nevadila snad jen předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. „Té by se dalo důvěřovat. A není to o tom, že je ženská. Lidi podle pohlaví nerozděluji. Posuzuji je podle osobního života. Když se v něm chovají slušně, lze jim nejspíš věřit,“ dodala.

Ostatně funkce českého prezidenta je podle ní za posledních pětasedmdesát let zcela zprofanovaná. „O éře totality ani nemluvím, ale ani po ní se toho až tak moc nezměnilo. Ani první republika nebyla tak ideální, jak si jí většina maluje. Ale byl to celkem zdárný, i když dost krátký, pokus o organizaci slušné společnosti. Vše totiž stojí a padá na jedincích,“ zdůraznila s tím, že ani zesnulý exprezident Václav Havel, ani současná hlava země Václav Klaus nebyli nikdy vzorem etiky a slušnosti. Jak sama přiznává, lidem dnes vůbec nevěří a je velmi negativní.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Žádný Klaus, ale Pružinský

Současnému prezidentovi Václavu Klausovi neřekne jinak, než Pružinský. „Vůbec nás neměli brát do Evropské unie, vždyť na to nemáme. Teď jim ji slibně rozkládáme a Pružinský na Hradě tomu dává korunu,“ zmínila starší dáma. K přezdívce Klause jen sdělila, že pochází z rodiny důstojníka a odbojáře, takže vždy věděla, jak si sehnat pravdivé a důležité informace anebo ty oficiální zbavit zcela nedůležitého balastu. ParlamentnímListům.cz předala článek, v němž Jan Šinágl píše o tom, že je prezident Václav Klaus zahalen mnoha tajemstvími.

V článku je zmiňováno, že rodina Václava Klause pochází z Haliče a změnila si ve vhodnou dobu jméno z Pružinskyj na Klaus. Jde prý o komunistickou rodinu a ze stejného zázemí pochází i jeho manželka Livie. „Klaus se opakovaně hlásil do KSČ, ale jeho žádost byla vždy zamítnuta. Byl vzorným pionýrem a jako jediný z třídy si pořídil hedvábný pionýrský šátek. Po prominentní VŠE v Praze nastoupil aspiranturu v Ekonomickém ústavu ČSAV, což bylo určeno nejvybranějším komunistickým nebo špionážním kádrům takzvané vědecko – technické rozvědky, řízené přímo ruskými tajnými službami KGB nebo GRU,“ zní některé pasáže. V dalších odstavcích se navíc píše, že Klaus byl v roce 1962 naverbován tajnou služnou a jako agent horlivě působil proti reformním silám a disidentům.

Havel získal Barrandov neoprávněně

Drsnými odsudky nešetří ani u zesnulého exprezidenta Václava Havla. Při tom zmiňuje knihu Bouře, která v Česku existuje jen v několika výtiscích a šíří se mezi lidmi v xeroxovaných kopiích. Napsal ji Čechoameričan Paul Polansky. Polansky mi přinesl kila xeroxových kopií dobových dokumentů. Přesto mi údaje o Havlových a Schwarzenbergovi, které zveřejnil ve svém textu, připadaly tak neuvěřitelné, že jsem pro jistotu vyslal svého právníka, aby je ještě jednou ověřil, pro klid svědomí. Výpisy z katastrů a místní kroniky nabízejí hodně prostoru pro spekulace. Třeba když právník našel v archivu v knize katastrů mezi dobovými stránkami psanými rukou vlepený čerstvý strojopis, který dokládal Havlovo vlastnictví Barrandova. Neměl jsem ale kapacitu, ani motivaci hrabat se v tom vážněji,“ řekl kdysi o knize vydavatel Fedor Gál. Na její zadní straně se však píše, že se román nachází na pomezí dokumentu a fikce.

Jako jedna z mála o knize napsala roku 2003 novinářka Tereza Spencerová. Ta z ní cituje drsné pasáže o tom, jak rodiče Karla Schwarzenberga využívali na lesní práce za protektorátu Čech a Moravy vězně z kárného a později sběrného tábora Lety u Písku. „Potíže s pracovní silou v té době nepostihly jen knížete Schwarzenberga, nýbrž i podniky rodiny Havlových. Sám Miloš Havel, jehož bratranec byl údajně jedním z dozorců v letském táboře, kde patřil k nejbrutálnějším, udal gestapu šest svých židovských podílníků na Barrandově, za což ho říšský protektor Reinhardt Heydrich odměnil tím, že mu připsal jejich podíly. Heydrich měl ostatně rodinu Havlových v oblibě. V Lucerně se ostatně Heydrich nechal vyfotografovat s malým Václavem Havlem, naším budoucím prezidentem,“ uvádí se mimo jiné v další citaci.

Osud drsné knihy

Ostatně osud drsné knihy je zahalen tajemstvím. Spencerová v článku píše, že krátce po vydání jejího českého překladu praskla v patře nad skladem nakladatelství voda a celý náklad zničila. Pojišťovna škodu zaplatila. Knihy, která vyšla v roce 1999, zůstalo pár výtisků a Paul Polansky tehdy odjel z České republiky do Kosova, kde se začal starat o romský uprchlický tábor. Nicméně Zdena Mašínová má jednu oxeroxovanou kopii a věří v ní popisovaným událostem. Přestože se v knize Bouře jedná o rodiče významných českých politiků, Mašínová tvrdí, že se jak Václav Havel, tak i Karel Schwarzenberg měli zachovat rovně a nezamlčovat rodinné kostlivce ve skříni. Navíc jim podle ní v restitucích neměl být vrácen žádný majetek, protože spadal pod Benešovy dekrety.  I proto oba státníky neuznává.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…