Ombudsman varuje: Cizinci jsou z letiště vyhošťováni bez tlumočníka

08.04.2012 15:26

Podle Veřejného ochránce práv se vyhošťování cizinců z Česka děje často za podivných podmínek. Buďto cizinci nemají ke své ruce žádného oficiálního tlumočníka a v odůvodnění vyhoštění často chybí i stanovisko ministerstva vnitra. Může se tak snadno stát, že dojde k porušení mezinárodních závazků. Uvádí to server Týden.cz.

Ombudsman varuje: Cizinci jsou z letiště vyhošťováni bez tlumočníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Kancelář ombudsmana uvedla ve výroční zprávě za loňský rok, kterou obdržela sněmovna, některé své výhrady k postupu vyhošťování cizinců na pražském Ruzyňském letišti.

Tak kupříkladu ombudsman, který od loňského ledna na vyhošťování cizinců dohlíží, zjistil, že při řízení o vyhoštění cizince v řadě případů nepřekládají tlumočníci zapsaní v seznamu znalců a tlumočníků. To je ale závažné zjištění, neboť činnost tlumočníků pak v některých případech nahrazují sami policisté, což ombudsman pokládá za porušení některých zákonů.

„V takových případech lze považovat celé řízení o vyhoštění za nezákonné," tvrdí pak k tomu Veřejný ochránce práv.

Nemají stanovisko z ministerstva vnitra

Policisté si navíc podle zprávy ochránce práv nevyžádali ve většině případů stanovisko ministerstva vnitra k vyhoštění. „Stanovisko by mělo předejít tomu, že cizinec bude v domovské zemi například mučen a Česko jeho vyhoštěním poruší své mezinárodní závazky,“ připomíná pak k tomu web Týden.cz, který zprávu zveřejnil.

Podle zjištění ombudsmana se ale dokonce děje i další závažná věc - cizinec vyhošťovaný na letišti totiž mnohdy nemá kontakt ani se svým právním zástupcem. „Do prostor letiště nemají přístup ani sdružení, která poskytují cizincům právní poradenství,“ zdůrazňuje k tomu server.

Týden.cz pak sdělení uzavírá konstatováním, že dohled ochránce práv nad procesem vyhošťování cizinců zavedla novela cizineckého zákona, která platí od loňského ledna. Ombudsman také kontroluje nejen zařízení pro pobyt cizinců, ale právě i způsob eskorty, či další kroky vedoucí k vyhoštění lidí do třetích zemí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…