Oranžový Sobotka rozjel kampaň a seniorka ho vyplísnila: Už vás nejde poslouchat

09.04.2012 11:18

REPORTÁŽ Scéna jako vytržená z filmu Armagedon. Za dramatické hudby a tlumeného světla vstupuje na scénu skupina mužů, kteří jakoby povstali z popela a přišli spasit svět. Ne, to není žádné drama, to jen sociální demokraté pozvali občany do politické arény kulturního domu v Jihlavě.

Oranžový Sobotka rozjel kampaň a seniorka ho vyplísnila: Už vás nejde poslouchat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Blíží se krajské volby, a proto lze očekávat nápor politické mediální masáže. Sociální demokraté přistoupili k politické kampani odpovědně, v rámci diskuze s občany. Zahájili tzv. diskusní arénu, kdy předseda ČSSD Bohuslav Sobotka postupně navštíví všechna krajská města, aby se setkal a utkal v rámci diskuze s občany kraje. Historicky první setkání se konalo ve čtvrtek večer  v Jihlavě. V diskusní aréně se setkaly dva týmy. Tým domácích, který byl sestaven z představitelů Vysočiny, například hejtmana Jiřího Běhounka nebo ředitele Gymnázia Telč Stanislava Mácy. Za tým ČSSD vystoupili například Sobotka či Lubomír Zaorálek. Své příznivce třeba v podobě Zdeňka Škromacha si posadili hned do první řady.

V pozadí dramatické hudby běžel mediální spot ČSSD. Přidával na dramatičnosti chvíle.  Palčivé titulky na videu hlásaly: Vláda se zmítá v chaosu, odposlouchání, vydírání, pád ministra školství Dobeše a další. Bohuslav Sobotka z obrazovky promluvil k lidu: “Proti současné vládě vyjádřilo svým podpisem nesouhlas 90 tisíc lidí, a to jen za posledních několik týdnů.“

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE


Jedním z hlavních témat čtvrtečního setkání ČSSD s voliči v Jihlavě bylo školství. Sobotka uvedl: “My si nemůžeme dovolit ztratit jediný talent jen proto, že by si nějaká rodina nemohla dovolit zaplatit školné.“  Na situaci ve školství si za tým domácích stěžuje také ředitel Gymnázia Telč Máca: “K odstoupení pana Dobeše z pozice ministra školství mám jen jediné. Škoda, že nevzal s sebou také ostatní ministry. Já jsem matematik a fandím státním maturitám. Ale ne tak, jak vypadají nyní. Ke státním maturitám bylo- jen na naší škole- vytisknuto přes 4 500 papírů, které se později vyhodily. Toto není o učitelích, ale o dětech. Když se snižují náklady na školství, doplatí na to především naše děti ve školách.“

Důchodkyně Sobotkovi: Už vás nejde poslouchat


Sobotka rozdíl mezi ČSSD a opozicí vidí jasně: “Mezi námi a pravicí panuje spor. Oni se domnívají, že dlouhodobého rozvoje dosáhnou snižováním mezd a daní. ČSSD naopak říká, že cesta k dlouhodobému rozvoji je investice do lidí.“ Irena Matonohová (TOP 09) opozici svým způsobem chápe: “Já velmi nerada někoho kritizuji. Ale rozumím, že opozice má kritiku v náplni práce. Je to logické a nelze se proto zlobit. Vždyť ideologicky stojíme každý na opačné straně tábora,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Matonohová . Podobný názor na kritiku vyjádřila i důchodkyně v hledišti, která se přihlásila do diskuze: “Já bych chtěla pochválit pana hejtmana, on je přímý, udělá si čas, přijde mezi lidi a nikoho neočerňuje. Ale vy pane Sobotko, vás už nejde poslouchat, vy pořád někoho očerňujete. Všeci by vás volili, ale nesmíte pořád kydat špínu,“ uvedla starší žena na adresu předsedy ČSSD.

Ten politicky velmi obratně z kritiky vyklouzl: “Jsem rád, že máme na Vysočině hejtmana s vysokou podporou voličů. Samotné kraje s pravicovou vládou ale nevyhrají. Je nutné neprodlužovat vládní agónii a vyhlásit předčasné volby. A pokud na to vláda nebude chtít přistoupit, je nutné ji přinutit. Jestli nestačí demonstrace, tak pomohou krajské volby. Když jim nezvolíme ani jednoho senátora, budou muset diskutovat,“ snažil se navádět občany Sobotka. Matonohová ke kritice Sobotky dodala: “V současné době jsou bohužel reformy nutné. Reformy vždy provádí vláda. Jsem si jista, že kdyby ČSSD byla ve vládě, taky by byla nucena ty reformy udělat -a sáhnout na příjmy obyčejných lidí. Já se vždy snažím, aby ten dopad na veřejnost byl co nejméně negativní. Ale bohužel, reformy jsou dnes nevyhnutelné, pokud nechceme skončit jako v Řecku,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Matonohová.


Politická masáž končí a s ní i první veřejná diskuze ČSSD. Překvapivě, oproti zkáze, kterou hlásalo promo video ČSSD, venku je světlo, lidé v klidu postávají a čekají na autobus, auta pomalu projíždí městem.  Nikde žádné trosky ani popel, jak by se mohlo zdát z videa ČSSD. Konec světa ani pád vlády se prozatím nekoná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…