Blázne, jdi pryč z ODS. Fackování kolegy za návrh na zdražení alkoholu a kuřiva

10.04.2012 6:54

Rozpočtu zdravotnictví prý dochází peníze, proto je potřeba uvalit speciální daň na cigarety i alkohol. Za krabičku cigaret i lahev tvrdého alkoholu jednu další korunu navíc. Tolik návrh poslance ODS Borise Šťastného. Nový nápad, jak vytáhnout především z kuřáků další peníze se ovšem značně nelíbí ani jeho stranickým kolegům. Boris Šťastný se proti tomu ohradil, nic takového prý nenavrhuje.

Blázne, jdi pryč z ODS. Fackování kolegy za návrh na zdražení alkoholu a kuřiva
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Na zdravotní péči bude ve finančních rezervách zdravotních pojišťoven prý letos chybět tři až pět miliard. Boris Šťastný z ODS má řešení. Další daň na cigarety a tentokrát i na alkohol. Lihové i tabákové výrobky jsou již teď sice zdaněny spotřební daní a vedle toho samozřejmě i daní z přidané hodnoty. Poslední zvýšení daně na spotřebitele přitom dolehlo nedávno a nyní se mohou pomalu připravovat na další.

Šťastný prý diskredituje ODS, měl by jít k Zeleným

Jedna koruna z každé krabičky cigaret i lahve tvrdého alkoholu je zatím nyní pouhým návrhem, jeho uvedení v platnost by si však poslanec Šťastný představoval už letos na podzim. Kdybychom ale měli soudit podle vyjádření jeho stranických kolegů, kteří reagovali na dotaz naší redakce, žádné zdražení se konat nebude. Politici z jeho rodné strany se mu totiž spíše jen vysmívají a návrh považují za pitomost, dokonce i v rozporu se stanovami ODS.

Senátora Jaroslava Kuberu především naštvalo, že většina médií o tomto návrhu referuje jako o hotové věci s tím, aby se na zdražení lidé už připravili. „Přitom se to zatím zrodilo jen v choré hlavě pana poslance Šťastného. Nikdo to neodsouhlasil, nepodepsal, ale všude už se píše, že se bude platit něco navíc, to je typické. Někomu se něco zrodí v hlavě a hned se o tom píše jako o hotové věci. Nebezpečné na tom je, že se to tou hotovou věcí někdy stát opravdu může. Někdo vymyslí sebevětší hovadinu, všichni se mu smějou, chvíli to trvá a najedou je z toho směrnice a pak nařízení,“ obává se senátor.

„Pan poslanec Šťastný má plné právo vymýšlet sebevětší kraviny, má to akorát jednu vadu. Pan poslanec by měl přestoupit třeba k Zeleným nebo podobným bláznům a hlavně nebýt v ODS, protože tím občanským demokratům dělá ostudu. Tohle je úplně mimo, ať si znovu přečte stanovy ODS a zjistí, že by měl být vyloučen. U něho ale nejde jen to tenhle návrh, s ní je to podobné už delší dobu, že v ODS nemá co dělat,“ míní Kubera v reakci pro ParlamentníListy.cz

Příště zakažme sportovní potřeby

Ten to ale podle svých slov myslí v dobrém. „Ale ať s tím jde někam jinam a neotravuje s tím ODS, protože tohle z ní dělá nevěrohodnou partaj. Boris Šťastný je takový modrý papoušek. Jednou sem, jednou tam, podle toho, co je populistické a co se hodí, to vypustí. On totiž ví, že tohle téma se vždycky chytí,“ odhaduje správně.

Podle něho ovšem takoví lidé nevědí, že jednou tyto či podobné zákazy dopadnou i na ně. Třeba prý přijde zákaz prodeje sportovních potřeb nebo jejich těžké zdanění s argumentem, že léčení sportovců stojí obrovské peníze. Co je nebezpečné, musí se podle tohoto vzoru zakázat. Může to sice znít směšně, ale Kubera jen používá stejný typ argumentace pro jiná odvětví. „Já jsem třeba teď vrtal, mohl jsem se zranit, tak zakážeme všechny takové nástroje. Místo šlehání pomlázkou jsem radši všechny baby líbal, protože se nechci dostat do střetu s Evropskou unií, že je to týrání,“ neodpustil si senátor narážku na jím neoblíbenou EU a množství jejích nařízení a směrnic.

„Jestli ten návrh schválen bude nebo nebude, no v téhle sněmovně je bohužel možné všechno. Doufám, že rozum zvítězí nad přírodou. Je to takový nekonečný příběh, kterému vždycky všichni zatleskají, ale jen do doby, než se jich to dotkne. Tohle je prostě konec, najde se Boris Nešťastný a čekají nás takové věci. Ať si dělá, co chce, ale hlavně ať nám dá pokoj,“ dodává nekompromisně Jaroslav Kubera.

Další bitva svaté války proti kuřákům a pijanům

Podobně tuto problematiku vidí i občansko-demokratický poslanec Jan Vidím. „Víte, tohle je asi takový životní cíl pana poslance Šťastného, kuřáky a pijany ekonomicky zlikvidovat a možná, že nejen ekonomiky. On prostě tyhle protikuřácké a teď ještě protialkoholní návrhy má asi někde v šuplíku a má jich asi přehršel, takže mě to nepřekvapuje, ale přijde mi to jako výstřel do tmy,“ říká Vidím pro server ParlamentníchListů.cz

Odhadovat v tuto chvíli, zda má návrh šanci na úspěch je podle něho předčasné, nicméně nekuřáckých poslanců a „nepijanů“ je prý ve sněmovně také dost.

„Stejnou logikou by se dalo zdanit i tlusté maso, bůček, protože lidský organismus je po nich mnohem náchylnější ke kardiovaskulárním chorobám. To je taková pseudologika a do těch debat se opravdu nechci ani pouštět, Boris Šťastný prostě zase vytáhl ve své svaté válce proti kuřákům a pijanům s novým zákonem do bitvy,“ doplňuje ironicky Jan Vidím.

Rádl: Borise přepadla spasitelská novozákonní nálada

Na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz reagoval i vystudovaný doktor medicíny, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Boris Šťastný tady musí být do 100 let, vzhledem k jeho starosti o naše zdraví, ale všeho moc škodí,“ napsal Sobotka.

Poslanec Aleš Rádl si předložení Šťastného návrhu s trochou nadsázky vysvětluje velikonočními svátky. „Boris má asi při těch Velikonocích nějakou akutní spasitelskou novozákonní náladu. Při troše kreativity lze vymyslet prakticky jakoukoliv komoditu, která si z nějakých důvodů zaslouží speciální daňovou přirážku,“ řekl redakci Rádl.

„Můj názor je setrvalý: pokud je prokazatelné, že nějaká soukromá aktivita v rámci pojistné matematiky vyžaduje vyšší pojistné náklady, mají mít pojistitelé možnost řešit si to s pojistníkem v rámci soukromého obchodního vztahu. Zatahovat do toho stát formou obecného zdanění mi připadá jako vědomá rezignace na pravicový pohled na roli státu,“ zkritizoval kolegu poslanec.

Poslanec ODS a předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný se v reakci na tento článek ohradil, podle něho jde o dezinformaci. Ve skutečnosti nenavrhuje další zvláštní daň navíc, ale pouze konkrétní rozpočtové určení části stávajícího zdanění tabákových a lihových výrobků. Informace o další samostatné dani však během minulého víkendu přineslo několik médií, například Česká televize. Podle všeho jsou tyto informace zkreslené.

Celé prohlášení, kterým poslanec B. Šťastný uvádí svůj návrh na pravou míru, uveřejňujeme zde:

"Všichni kolegové, kteří mne zde podrobují zdrcující kritice, by se s mými názory a jejich podstatou měli nejprve alespoň elementárně seznámit. Především, nikdy, ale nikdy jsem nenavrhoval a nepodporoval jakékoli zvyšování žádných dani, tedy ani daní z tabáku a alkoholu.

Pouze dlouhodobě marně poukazuji na totálně levičácké pojetí přerozdělení těchto daní, kdy se na jedné straně z tabákové spotřební daně platí opravy silnic a na straně druhé straně zde přetrvává zcela nesystémová a nepredikovatelná platba za statní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění, za kterou se stejně nesystémově lečí rakovina plic. Zdravotní pojištění totiž ve skutečnosti žádným pojištěním není, je jen a pouze prachsprostou samostatnou zdravotní daní. Nenavrhuji proto nic jiného, než aby do doby, než budeme mít opravdové zdravotní pojištění, se část vybrané daně ze spotřeby systémově přesunula do daně zdravotní.

Není pravicovějšího návrhu, konečně kupříkladu nejkonzervativnější státy a města USA to nemají jinak. Hovořím tedy nikoli o dalším, dodatečném zdanění, ale o alespoň částečně spravedlivém přerozdělení, změně rozpočtového určení. Alespoň částečné nápravě zničujícího socialistického modelu českých spotřebních daní, které se bez systému státem prožírají bez ohledu na to, za co jsou vybrány. Toto je zcela v souladu s vizemi a stanovami ODS. V tomto ohledu mam tedy svědomí zcela čisté a v této chvíli není systémovějšího a ideologicky obhajitelnějšího návrhu v souvislosti s možnými daňovými změnami.

Snad jsem tímto vyjádřením obavy senátora Kubery a dalších, kuřáků i nekuřáků, pijanů i abstinentů, definitivně rozptýlil. Bojím se však po dnešku, že pan kolega Kubera bude se stejnou vehemencí požadovat vyloučení předsedy Nečase a dalších vrcholných představitelů z ODS za návrh na zvýšení daně z příjmu."

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…