Miliardář Kellner: Lidé se tu mají celkem dobře. Málokdo si to uvědomuje

10.04.2012 7:54

Nejbohatší Čech a majitel PPF Petr Kellner v rozhovoru pro deník MF Dnes hovořil o podpoře Institutu Václava Klause, vysvětloval nákup Sazky a vyjadřoval se ke korupci v České republice.

Miliardář Kellner: Lidé se tu mají celkem dobře. Málokdo si to uvědomuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

O PPF se hodně mluvilo v souvislosti s tím, že se jí podařilo získat loterijní společnost Sazka. Kellner v tom viděl příležitost, které se chopil, ale šel do rizika. Sazka podle něj byla naprosto neekonomicky řízená. V současnosti má loterie až o 30 procent nižší náklady.

Z pohledu PPF není Sazka žádná extra investice

Konkurz Sazky prý nebyl plánovaný, došlo k němu prý kvůli neracionálnímu chování tehdejších akcionářů Sazky. PPF se původně snažila o restrukturalizaci, pak ale vykoupila podíly od ostatních akcionářů. Teď společnost vlastní polovinu společnosti Sazka.

„Z pohledu PPF ale Sazka není zase žádná extra obrovská investice, to jen z pohledu z Česka to tak vypadá,“ řekl Kellner v rozhovoru pro MF Dnes.

Obchod na Slovensku a účast na privatizaci v Řecku

Dalším velkým nákupem PPF má být nákup Slovenského plynárenského priemyslu. Nedávné výsledky slovenských voleb tomu mohou pomoci. Strana Smer získala většinu a podle Kellnera se s jedním partnerem bude jednat lépe než například se čtyřmi. Zatím ale není nic dohodnuté.

V otázkách hospodaření společnosti se diskuse stočila také na Řecko. PPF má podíl v bance Piraeus a pečlivě sleduje vývoj situace. Připravuje se na účast v privatizacích, i když problém bude s možným návratem Řecka k drachmě.

Korupce v Česku je horší než v Rusku

Kellner ocenil, že se novináři zajímají o korupci v Česku a že se jim daří řadu případů rozkrýt. „Pamatujete, jak jsme se před osmi lety při rozhovoru bavili o korupci v Rusku? Dnes si myslím, že je to horší v Česku,“ srovnal v MfD.

Nejbohatší Čech také připustil, že se u nás nebo i v Evropě může k moci dostat populista. Ten by se pak mohl zaměřit proti bohatým či velkým firmám. Kellner ovšem zároveň připomněl, že si lidé v Evropě žijí velmi dobře. „Stačí se jet podívat do Asie nebo do Ruska mimo Moskvu a vidíte, jak se my tady kolem máme dobře, ale málokdo si to uvědomuje,“ vysvětlil. Populisté v čele státu prý nejsou akutním problémem naší republiky.

V rozhovoru s deníkem MF Dnes Kellner odmítl, že by se chtěl podobně jako třeba Andrej Babiš vstupovat do politiky.

Stát by se měl postarat o lidi, kteří jsou symboly země

Kellner dále připustil, že se rozhodl jednorázově investovat několik desítek milionů do připravovaného Institutu Václava Klause. Mají se využít na dlouhodobý pronájem prostor. S prezidentem se prý názorově shoduje v polovině případech. Je ale také přesvědčený, že by se o podobné věci měl starat stát. Odcházející prezident by prý neměl skončit s rentou 50 tisíc korun.

„Člověk, který tu zemi reprezentoval, a je jedno, jestli to byl Václav Havel nebo Václav Klaus, má být zabezpečený, má mít zabezpečenou kancelář, pracovní zázemí. Ti lidé jsou symboly země a stát by se o to měl postarat,“ myslí si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…