Babiši, to ty zdražuješ jídlo. Velký útok na miliardáře

10.04.2012 11:11

Impérium miliardáře Andreje Babiše je podle deníku Blesk za zvyšováním cen potravin. Autor výzvy ANO 2011 je prý tím, kdo způsobuje zdražování pečiva, masa či brambor. Agrární analytik Petr Havel Babišovu silnou pozici při vyjednávání s obchodními řetězci potvrzuje, miliardář ale tvrdí, že jeho společnost Agrofert žádný vliv na ceny potravin nemá.

Babiši, to ty zdražuješ jídlo. Velký útok na miliardáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Hledáte viníka stále se zvyšujících cen potravin? Bulvární deník Blesk ho našel v autorovi výzvy Akce nespokojených občanů (ANO 2011) Andreji Babišovi. Impérium muže, který ovládá většinu potravinářství a zemědělství v Česku, stojí za zdražováním nejen pečiva, masa, brambor či česneku, ale také benzínu. Je totiž největším pěstitelem řepky olejky, která se používá na výrobu biopaliv, povinně přimíchávaných do benzínu, čímž se benzín zdražuje až o dvě koruny.

Titulní straně Blesku dominuje titulek „Babiš odírá lidi!“, v němž deník rozebírá, za co všechno tento podnikatel při zvyšování cen může. Přitom to byl právě Babiš, kdo se na podzim minulého roku pustil do kritiky poměrů v Česku a tvrdil, že žijeme v „bordelu a absurdistánu“.   

Co se týče jídla, má u nás Babiš takřka monopol. Do jeho koncernu spadají společnosti jako Kostelecké uzeniny, pekárny Penam nebo mlékárenská Olma. Celý proces ovládá už od prvopočátku – je majitelem desítek tisíc hektarů půdy, firem na výrobu osiv a hnojiv, a dokonce největším vykupovatelem obilí v Česku. Ve výsledku tak kontroluje nejen trh, ale i většinu malých zemědělců.

O cenách nerozhodují jen obchodníci, ale i silní potravináři

Velkým byznysem je pro Babiše i pěstování řepky olejné. Právě on totiž prosadil povinnost přimíchávat ji do benzinu. Kvůli tomu většina polí v republice na jaře zežloutne, zemědělcům se totiž nevyplatí pěstovat jiné rostliny, a když už, tak za mnohem vyšší ceny. Deník zároveň upozorňuje, že potravinářský král s miliardovým majetkem je také největším příjemcem zemědělských dotací.

„Když se sečte podíl na trhu těch podniků, které Babiš majetkově ovládá, tak má samozřejmě významnou vyjednávací pozici vůči maloobchodním sítím,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz agrární analytik Petr Havel možný miliardářův vliv na ceny potravin. „Léta hovoříme o tom, jak ceny stanovují obchodníci. Realitou ale je, pokud jsou silní potravináři, bez jejichž zboží si  obchodník nemůže dovolit prodávat, tak součástí cenotvorby jsou i ti potravináři,“ dodává.

Dodavatel a odběratel se musí shodnout, aby to zákazník koupil

Není to tedy tak jednoznačné, že ceny vždy stanovuje obchodní řetězec. „Jsou i případy, kdy ceny stanovuje ve větší míře – vždy je to samozřejmě po dohodě – dodavatel, pokud jde o významný podnikatelský subjekt. Takže to v některých případech u Babiše může být pravda. Mimochodem to není nic proti ničemu, je to vztah dodavatele a odběratele, kteří se musí na něčem shodnout a musí se shodnout hlavně na tom, aby to spotřebitel koupil,“ upozorňuje agrární analytik.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se Babišova firma Agrofert dostala do stadia, kdy určuje stabilitu české agrární soustavy. „Může tak jako jediná vyjednávat s obchodními řetězci o cenách, což může mít jistou výhodu i pro nakupující,“ říká Veleba. A Petr Havel dodává, že ze všech dodavatelů má Babiš zcela určitě nejsilnější vyjednávací pozici.

Obory mají své lídry, které mu nastavují mantinely

„Nikdo nemá natolik zkoncentrovanou a zároveň ještě propojenou prvovýrobu se zpracovatelstvím a tolik jednotlivých potravinářských subjektů, z nichž některé působí v jednom oboru. Ale to zase není nic úplně špatného. Je to normální ve světě a v zavedených tržních hospodářstvích, že obory mají své lídry, kteří nějakým způsobem nastavují mantinely pro daný obor a je to potom přehlednější i pro ten trh,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz analytik Petr Havel.

Ekonom Miroslav Ševčík považuje Babiše za podnikatele, který přesně ví, čeho chce dosáhnout, ale metody, které k tomu používá, jsou leckdy na hranici slušného podnikání. „Díky tomu, že ovládá celé potravinářské řetězce, má velký vliv na tvorbu cen na českém trhu. Řekl bych, že v mnoha odvětvích jeho zastoupení na trhu přesahuje padesát procent. Ať už jde o zpracování masa, obiloviny a tak dále,“ uvádí Ševčík pro deník Blesk.

Svůj vliv na cenu potravin miliardář odmítá

To ale Babiš odmítá. „Naše společnost nemá žádný vliv na cenu potravin. Pětačtyřicet procent  potravin se do Česka dováží, ceny určuje velice konkurenční trh maloobchodů. Proto se do podnikání v potravinách nehrnou skoro žádné zahraniční firmy a v sektoru je malá ziskovost. My naše potravinářské firmy dotujeme ze zisku z chemie,“ tvrdí Babiš.

Ekonomický analytik Karel Kříž míní, že český trh v podstatě neexistuje, jen evropský a na něm se  Babiš neumí prosadit. „Skoro žádné pečivo ani masné výrobky nevyváží, protože to neumí a venku to nikdo nekupuje. Jestli Babišovi něco vytýkám na domácím trhu, tak to je jeho angažmá v biopalivech a bioplynových stanicích, které české spotřebitele a daňového poplatníka stojí miliardy korun, jež pak končí v Babišově firmě,“ konstatuje Kříž.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …