Země bez naděje a čekání na Hitlera. Reflex sepsal recept na záchranu Česka

12.04.2012 14:04

I týdeník Reflex vstoupil, podobně jako řada iniciativ, hnutí i jednotlivců, do boje za očistu politických stran. Důvod je prý nasnadě – náš stát se totiž nachází v krizi. Mezi občany roste frustrace, napětí, obavy z dalšího vývoje, ztrácejí důvěru v demokratické metody vládnutí.

Země bez naděje a čekání na Hitlera. Reflex sepsal recept na záchranu Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Titulky časopisů s Andrejem Babišem

„Zloději se stavějí do čela antizlodějských hnutí, aby mohli dál nerušeně krást. Zneužívání politické moci k soukromému obohacování má na společnost naprosto destruktivní vliv,“ to a mnoho dalších negativ šířících se mezi Čechy připomíná Reflex. A v rámci výkřiku Zachraňte demokracii vytvořil manifest skládající se ze sedmi níže uvedených bodů:

Jako první bod v něm je uvedena rada: Vypořádat se s gaunery. Vysvětlena je následovně tak, že korupčníci vydávající se za lobbisty patří před soud. A tunelování veřejných zdrojů je nutné co nejrychleji vyšetřit a potrestat.

Bodem číslo dvě je doporučení dezinfikovat vládu. To v překladu znamená, že z vedení ministerstev musí okamžitě odejít lidé napojeni na klientelistický systém. V následujícím bodě – číslo tři – pak Reflex radí: Nastolte konečně princip spravedlnosti pro všechny. Jak? Tím, že se provedou rázná opatření ke zvýšení důvěryhodnosti policie, státních zastupitelství a soudů.

I další, již čtvrtý bod, zní revolučně. Říká totiž: Očistěte politické strany. Představa uskutečnění tkví v tom, že demokratické parlamentní politické strany musí svolat mimořádné volební sjezdy a zvolit nové vedení.

Změnit systém financování politických stran je bodem ke změně k lepšímu již v pořadí pátým. Konstatuje, že rozkrádání státu je důsledkem vysokých výdajů politických stran na volební kampaně. A proto je třeba zákonem stanovit výdajový strop.

Poslední dva body zmiňovaného navrhovaného manifestu pak říkají: Nepřipusťte zadlužování. A Věcem veřejným doporučují se rozpustit.

Přebujelý sociální stát totiž prý zkrachoval. A tak je do ústavy nutné zavést limit na sociální výdaje a uzákonit vyrovnaný rozpočet. A jelikož i řadoví členové tohoto spolku (míněno VV) si musí přiznat, že naletěli na podvodný podnikatelský projekt, měli by sami iniciovat zrušení této strany.

Komentáře osobností: Evropa špatně zvládá svůj blahobyt?

Body, které by mohly podle Reflexu spasit Česko, pak velmi zajímavě komentuje osm osobností politického a veřejného života. „Evropa má jediný vážný problém: špatně zvládá svůj blahobyt,“ uvádí ve svém komentáři například dramatik a novinář Karel Steigerwald. Podle člena NERVU (Národní ekonomické rady vlády)  Pavla Kohouta je zase mimo jiné hlavním českým problémem dysfunkční poliitcký systém, jelikož ústavu prý podle něj napsali podprůměrní právníci.

K pojmenování takzvané “blbé nálady s číslem 2“ pak přidává zmiňovaný týdeník výraz: Země bez naděje.

„Evropa se svými vysokými mzdami, šestitýdenními prázdninami, nízkou porodností a velkým přerozdělováním přestává stačit s dechem. A to se už mnoho let projevuje nižšími příjmy, deficitním financováním státního rozpočtu a životem na dluh. Když se k tomu v létě 2008 přidala v nejvlivnějších západních zemích finanční krize bankovního sektoru, bylo na depresi zaděláno. A zatímco Spojené státy řešily celou situaci ostrým řezem, Evropa už několik let tlačí své problémy před sebou,“ připomíná mezi důvody vedoucími ke skepsi autor článku Bohumil Pečinka.

Problémy tlačené před námi jsou podhoubím pro nárůst protestních hnutí

Velmi reálně však i dále popisuje nálady, jež začaly masově ovládat Česko. A konstatuje, že společným rysem oslabování tradičních politických institucí je nástup nových protestních hnutí jako reakce na éru, pro niž je opravdu typická ztráta nějaké naděje.

„Stále více a více lidí začíná uvažovat o alternativách ke klasické parlamentní demokracii západního typu,“ uvádí Pečinka a varuje před tím, co již zhruba před rokem vyslovil jako vážné riziko i například politolog Zdeněk Zbořil. Totiž, že podobný stav ve společnosti může nahrávat nárůstu extrémismu a dokonce přivést k moci nějakého diktátora. „Pro českou situaci je nyní typické čekání na Hitlera. Sice bez plynových komor, zato s dálnicemi za polovinu ceny a zjednodušením politického života,“ píše Pečinka v Reflexu. A svoji neveselou vizi ještě doplňuje vizí o stupeň černější. Totiž, že v extrémních případech může být východiskem z podobné situace válka. Ta by dala totiž životní program celé jedné generaci…I zde je nutno připomenout, že na riziko tohoto nejdramatičtějšího vyústění situace nejen v Česku, ale na celém světě upozorňuje již několik měsíců i senátor ODS Jaroslav Kubera.

Politolog: Válka a revoluce jsou posledním zoufalým pokusem. Nelechtejme jimi nervy...

Podle politologa Zbořila by však přece jen společnost neměla zcela propadat beznaději. „Již před několika staletími řekl jeden kardinál to, že válka a revoluce jsou posledním pokusem, jak odstranit věci, které jsou neodstranitelné. Lze asi v souvislosti s vývojem současných událostí u nás i ve světě uvažovat o pokusech radikálně situaci řešit a dokonce i připustit to, že se do čela může nějaký demagog postavit. Ale musíme vždy mít na paměti, že ta situace, za které k tomu může dojít, se většinou neopakuje – vždy je nová. Koneckonců – i ten Adolf Hitler a válka vznikly za dnes již neopakovatelných okolností,“ řekl pro ParlamentníListy.cz politolog. Zdůraznil proto, že lechtat nervy veřejnosti revolucí či válkou není správné.

„Měli bychom si spíše říkat, že nepřijde, aby nás spasil ani nový Hitler, ani svatý Václav s Blanickými rytíři. Přesto lidová povstání vznikají v nejneočekávanější chvíli a z dopředu velmi nepředvídatelných událostí a z podivných záminek. Podceňovat tedy zcela to, že vzniknout mohou, také nelze,“ uzavřel ne zcela konkrétně pohled na možný vývoj politolog Zdeněk Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…