Okamura ví, o co jde Kalouskovi: Zdanit vejce je lepší než zdanit ferrari

13.04.2012 8:19

Žádná slovní ani účetní ekvilibristika neokecá fakt, že bude široké veřejnosti vytaženo z kapes větší množství peněz. Na vládní opatření pak doplatí nejvíc ti nejchudší. Pro ParlamentníListy.cz to řekl podnikatel v cestovním ruchu a možný kandidát na křeslo v Senátu Tomio Okamura. Ten za tragédii označil, že vládní koalici drží pohromadě jen touha po vládě.

Okamura ví, o co jde Kalouskovi: Zdanit vejce je lepší než zdanit ferrari
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Lomnici nad Popelkou účinkovala pojízdná show Tomia Okamury

Poslední vládní krizi hrozící rozpadem vládní koalice odstartovala nechtěná nahrávka exčlenky Věcí veřejných Kristýny Kočí. Ta, aby zakladatele Víta Bártu usvědčila z uplácení, přinesla na policii jednu ze série tajných nahrávek. Ale ouha, poté, co skončila porada u Víta Bárty, kterou si Kočí nahrávala, zapomněla vypnout diktafon.

Kalousek a puč ve Véčkách? Pravdu ví Kočí

Veřejnost si tak mohla vyslechnout, kterak říká Kamilu Jankovskému (ministru pro místní rozvoj za VV), že za rozkol ve Véčkách dostala od místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska „velmi, opravdu velmi velkorysou nabídku“. Tušení, že o puč ve Véčkách usilovala TOP 09, ale i ODS tak strany na chvíli rozkmotřilo.

„O tom, na kolik se podílel pan Kalousek na puči ve VV, nemáme jiné informace než výroky slečny Kočí,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura. „Faktem ovšem je, že s politiky zbylých vládních stran či jejich zástupci Kočí o budoucích krocích jednala,“ myslí si podnikatel.

...ale jsou tu i fakta

„Faktem je i to, že puč nejen chystala, ale zinscenovala diskreditaci strany i Víta Bárty. Z logiky věci si myslím, že v její situaci by každý jednal mimo jiné i s faktickým šéfem TOP 09 (Kalouskem) - tím spíš, že on skutečně VV rád nemá, a stejně tak nesnáší i pana Bártu. Byl to přirozený spojenec,“ dodal Okamura.

Podle něj „tragédií koalice je, že je spojovala jen touha po vládě“. „Boj všech proti všem tam ale převážil nad racionálním myšlením a posledními zbytky politické kultury,“ míní podnikatel.

Připomeňme, že hrozící koaliční rozkol nakonec údajně zalepila shoda nad balíkem daňových a úsporných opatřeních, s nimiž vláda tento týden předstoupila. Poté, co média zhodnotila opatření na snížení rozpočtových schodků za odírání daňových poplatníků a důchodců, nastoupil ministr financí Kalousek do protiútoku.

Kalousek má daňovou kvótu? Já mám selský rozum

„Lidem jsme z kapes nevytáhli ani o korunu víc,“ řekl reagoval důrazně. Kalousek v té souvislosti argumentoval tím, že už od Topolánkovy vlády je takzvaná složená daňová kvóta nižší, než za Paroubka, a podtrhl, že složená daňová kvóta v roce 2014 nepřesáhne 34,5 procenta.

Bude tedy podle něj o desetinu nižší, než v loňském roce. Dodejme, že zmíněná složená daňová kvóta je podíl všech přímých i nepřímých daní, a to včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění, na hrubém domácím produktu.

„Pokud jde o škrty a složenou daňovou kvótu - jsem ekonomický laik a používám jen selský rozum. A ten mi říká, že nejde o konkrétní sazby daně, ale za co jsou,“ konstatoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Okamura.

Za vajíčka vytáhnu víc než za ferrari

„Když zdaním ferrari tisíci procenty, tak vytáhnu z kapes daňových poplatníků méně peněz, než když zvýším daň na vajíčka o pár procent,“ uvedl podnikatel příklad. „Jinými slovy, žádná slovní a účetní ekvilibristika nezakryje fakt, že úspory a vyšší daně vytahují a vytáhnou větší množství peněz většímu množství lidí, a ke všemu největší podíl příjmů pohltí těm nejchudším. To je fakt, který nejde okecat,“ dodal Okamura rezolutně.

Nelichotivě se o Kalouskově odhadu zmíněné složené daňové kvóty už včera vyjádřil pro ParlamentníListy.cz ekonom společnosti Partners a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout.

Tak jak to tedy je?

„Jak Kalousek vidí, že v roce 2014 bude složená daňová kvóta taková a taková? Obdivuji jeho dalekozrakost a představivost,“ řekl znechuceně. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, proč se tedy vůbec nějaké změny v otázce daní dějí, když lidem nebyla z peněženek vytažena ani koruna navíc, reagoval Kohout lapidárně: „To je samozřejmě oblbování. Myslím si, že pan ministr Kalousek má pozoruhodnou představivost. Jak zachovat daňovou kvótu při zvyšování daní takhle drastických rozměrů, to bych opravdu rád viděl.“

Že argumentování není úplně fér, si myslí i Luděk Niedermayer, někdejší viceguvernér České národní banky a dnes analytik společnosti Deloitte. Ten se podivil prognóze ministra financí, že už zmíněná složená daňová kvóta v roce 2014 nepřesáhne 34,5 procenta. „To, jaká bude ta daňová kvóta, se samozřejmě zjistí až s odstupem času,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ekonom.

Každého se různé daně dotknou různě

„To se velmi těžko odhaduje, protože to záleží na tom, jaké budou komponenty daňových příjmů v tom daném roce,“ doplnil Niedermayer s tím, že jak bude vypadat daňová kvóta, je tak velmi nejisté.

Podle něj navíc jakási fiktivní průměrná daňová kvóta neříká normálnímu občanovi „vůbec nic o tom, jak on je daněn, nebo respektive jakou formou se ho dotknou ta vládní opatření“. „Ten průměr není úplně tak zásadní, protože různých lidí se dotknou ta opatření různým způsobem,“ dodal Niedermayer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…