Buzerace lidí, nadávalo se u Jílkové Hegerovi. Budeme se léčit křenem a cibulí

13.04.2012 4:51

Množství zákonů z ministerstva zdravotnictví se nesetkalo v pořadu Máte slovo s nadšením. Jezdit 45 minut k doktorovi? V žádném případě. Shánět podpis obou rodičů na plombu dítěti? Buzerace. Ministr Leoš Heger však apeloval na lékaře, aby se neřídili za každou cenu striktně jeho zákony, nýbrž používali zdravý rozum.

Buzerace lidí, nadávalo se u Jílkové Hegerovi. Budeme se léčit křenem a cibulí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Podle nového zákona je potřeba ke každému lékařskému úkonu na nezletilém dítěti podpis obou rodičů. Moderátorka Michaela Jílková ve svém pořadu  na ČT tlumočila případy, které jí chodí poštou – že například syn musel kvůli plombě shánět podpis i otce, který byl v práci. „Buzerace lidí,“ zhodnotila to.

„Já moc prosím lékaře, aby používali zdravý rozum. Ten zákon se dá vykládat různě,“ vysvětloval ministr Heger.

Podle něj byl zákon připravován na výjimečné případy, kdy by se dětem třeba musela amputovat končetina. „Takhle to míněno nebylo, my tu pasáž přepíšeme,“ sliboval a odmítal drobnosti jako očkování. „Paní Jílková, vy to s uměním sobě vlastním dramatizujete,“ posteskl si.

Blbej zákon je taky zákon

„Dodržujte zákon, blbej zákon je taky zákon,“ vzkázal doktorům prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj by pak před soudem se „zdravým rozumem“ lékaři neobstáli.

Další novinkou z ministerstva je vyhláška, podle níž by měla cesta k praktickému lékaři trvat nanejvýš 45 minut. To se však lidem nelíbí. „Pacienti se k němu prostě nedostanou za těch 45 minut,“ odmítal Kubek. Dodal, že se zde počítá se schopností řídit auto, což také každý nemůže, případně nemá po ruce nikoho blízkého. „Dosud jsme neměli limit a fungovalo to,“ opáčil ministr Heger.

Podle něj tato vyhláška naopak pacientům pomůže – zákon stanoví maximální dobu dojezdu, což dříve nebylo.

„Myslím, že tady řešíte věci, které se vůbec netýkají obyčejných lidí,“ zasáhla do diskuze rozhořčená důchodkyně, která dříve pracovala i jako sestra. Prohlásila, že všechny stejně nejvíc trápí peníze, které za cestu zaplatí. „Pánové, já myslím, že jsme ve stovkách u těch důchodců,“ varovala a popisovala, jak se lidé raději léčí cibulí či křenovými plackami, než aby zaplatili za doktora.

Změny? Prý jen pro dobro občanů

„Není třeba strašit občany, je třeba řešit skutečné problémy,“ uklidňoval situaci Tomáš Jedlička z mělnické nemocnice. „Ty změny by měly vést k tomu, aby i v těch odlehlých regionech byla zajištěná péče,“ vysvětloval. „Jestli jediným cílem je ušetřit prachy, tak to řekněte těm lidem,“ odpálil ho však Kubek.

Jako výrazné úsporné opatření byla dále vymyšlena redukce lůžek. Například v královéhradecké nemocnici proběhla tak, že se zrušila přebytečná akutní lůžka a naopak se přidala v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN). „V těch malých nemocnicích je lůžkový fond většinou nastavený správně,“ kritizovala ale tento záměr odborářka Dagmar Žitníková. Na to jí Heger odpověděl, že když chce vyšší platy pro zaměstnance, někde se holt šetřit musí. „A žádný zaměstnanec v nějakém nepotřebném podniku vám neřekne, že je nepotřebný,“ dodal.

„Jsem zklamaná z této debaty,“ ozvala se náhle rozhořčená důchodkyně. „Vy se tady bavíte všichni, vás pět, a já jsem mimo.“ Podle ní je hlavní problém to, že lidé vůbec podobné úsporné či jiné záměry nechápou – a nikdo jim to nevysvětluje. „To mi pánové řekněte, kde je nějaké sociální cítění, nebo nějaká empatie,“ posteskla si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…