Husák na nože s Kmentou: Jde po mně, chce mě účelově zničit

13.04.2012 20:56

Náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Vladislav Husák se dostal do hledáčku novináře Jaroslava Kmenty. Páteční vydání Mladé fronty přineslo informaci, že Bezpečnostní informační služba disponuje v archivu záznamy, které dokazují časté schůzky mezi Husákem a obžalovaným lobbistou Romanem Janouškem. Husák soudí, že se jej Kmenta opětovně zkouší diskreditovat.

Husák na nože s Kmentou: Jde po mně, chce mě účelově zničit
Foto: repro TV
Popisek: Roman Janoušek zadržen po havárii a útěku policistům

Na to, že jsou oba muži v kontaktu, přišli důstojníci BIS, kteří vyhodnocovali legálně schválené telefonní odposlechy Romana Janouška. Oba aktéři po telefonu nicméně nerozebírali citlivé informace, ale omezili se pouze na domluvu místa a času jejich příští schůzky. 

Husák nabídl Lessymu rezignaci už v minulém roce. Stalo se tak bezprostředně poté, co jej fotografové deníku Blesk zachytili v restauraci Obecního domu v kolektivu kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky, bývalého šéfa pražské ODS Borise Šťastného a starosty Prahy 10 Milana Richtera.

Pro ParlamentníListy.cz Husák v té souvislosti uvedl, že setkání byla náhoda a že si jen odskočil k vedlejšímu stolu dát s výše zmíněnými pány kolu. Ve svém tiskovém prohlášení pak jednoznačně odmítl, aby konec jeho působení ve vrcholovém vedení policie byl jakkoliv spojován s osobou pana Janouška, který na schůzce v obecním domě ani nebyl.

„Mojí prvořadou motivací k tomuto kroku byla již dlouho trvající snaha o změnu organizační struktury policejního prezidia,“ uvedl tehdy v prohlášení.

O co komu jde?

Přestože Husák nevěří na spiknutí, ptá se, co tím novinář Jaroslav Kmenta sleduje. „Jestliže pan Kmenta píše, že jsem se měl potkat s Janouškem pod dohledem BIS, ale sledka nic nezjistila s poukazem, že jsme se mohli sejít už jen v sauně, je to nesmysl. Pana Janouška znám, neříkám, že ne, známe se přes Pavla Béma, ale opravdu si nepamatuji, že bychom se potkali mezi čtyřma očima, natož v sauně, neměli jsme žádné společné téma. Je to nesmyslná kaše pana Kmenty, nechápu co tím sleduje. Proč právě teď?  Mám toho plný zuby.  Už v roce 2007 jsem odešel z prezidia, dílem pana Kmenty,“ připomněl Husák svou rezignaci v souvislosti s šetřením jeho role v kauze biolíh a únikem utajované informace o ruském agentovi inspekcí ministra vnitra.

Anketa

Znedůvěryhodňuje podle Vás osoba Husáka policii

hlasovalo: 731 lidí

Na otázku zda se jej Kmenta snaží znovu, jak se říká, uvařit s tím, že později pustí nějaký záznam rozhovoru mezi ním a Janouškem, Husák odpověděl, že si není vědom, že by něco podobného vůbec existovalo.

Věřím NBÚ

Náměstka na odchodu se částečně zastal jeho nadřízený, policejní prezident Petr Lessy, se kterým si Husák tyká. Nechtěl článek ale příliš komentovat s poukazem, že jeho zdroj je nedůvěryhodný.

„Ten článek je účelovka, novinářská fabulace, kterou podporuje skutečnost, že je z neveřejných zdrojů. Akorát nevím komu má sloužit, když pan plukovník Husák je už dávno v rezignaci. Kdyby BIS zkonstatovala, že plk. Husák představuje bezpečnostní riziko, NBÚ by mu dávno odebrala prověrku na přísně tajné. Věřím NBÚ, pod vedením pana Navrátila funguje dobře,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lessy. Lessy sám prodělal nedávno prověrku na přísně tajné a je si vědom transparentnosti a otevřenosti, kterou člověk musí prokázat, aby oprávnění získal.

Pochybnost o účelovosti a načasování má také další Lessyho náměstek, Slavomír Bell. „Mám z toho všeho pocit, že tady někdo hraje nějakou svou hru,“ odpověděl redakci Bell.

Vrhá to špatné světlo

Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milana Štěpánka vrhá páteční informace o pravidelných schůzkách Husáka s lobbistou Janouškem špatné světlo na celou policii. „ Kdyby se podobného chování dopustil řadový policista, tak by se okamžitě rozběhlo nekompromisní vyšetřování. U vysoce postavených policistů, se ale neděje nic,“ komentuje událost Štěpánek.

Další působení Husáka u policie je nejasné. On sám se obává, že kamkoli bude chtít jít, zvedne se vlna nevole. Nyní dokončuje přípravy na součinnost s polskými policisty v rámci blížícího se mistrovství Evropy ve fotbale.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …