Kalousek si nakradl miliardy, vypálil Jančura. A ministr financí ho žene k soudu

16.04.2012 13:58

VÍME PRVNÍ Ministr financí Miroslav Kalousek ještě dnes podá trestní oznámení na podnikatele v dopravě a majitele známé společnosti Student Agency Radima Jančuru pro pomluvu šířenou tiskem. To si Jančura vykoledoval svým tvrzením pro server Českápozice.cz, kde uvedl, že ministr Kalousek je nejbohatší Čech, který si svůj mnohamiliardový majetek pravděpodobně nakradl.

Kalousek si nakradl miliardy, vypálil Jančura. A ministr financí ho žene k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Já ještě dnes do konce pracovní doby odevzdám na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení pro trestný čin pomluvy šířené tiskem na pana Jančuru. Není mým zvykem kriminalizovat veřejnou diskuzi. Jsem na sprostá a nepravdivá osočení zvyklý. Nicméně nejsem zvyklý na to, že tak činí významný a veřejně známý podnikatel, který si musí být vědom toho, že jeho názor ovlivní významné množství lidí,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz ministr financí Kalousek v reakci na Jančurovo vyjádření.

Anketa

Přehnal to Jančura?

8%
92%
hlasovalo: 3669 lidí

Dobře ví, že je to nepravda, chce mě pošpinit

„Pan Jančura dobře ví, že se dopouští nepravdivých pomluv a dopouští se jich z jediného důvodu, aby mě pošpinil ve veřejném prostoru. Na toto chování trestní zákoník pamatuje a já ochranu trestního práva výjimečně použiji,“ doplnil Miroslav Kalousek.

Člen správní rady Nadačního fondu proti korupci, známý podnikatel a majitel Student Agency Radim Jančura, který prý se řídí heslem „podnikat lze i bez korupce“, v rozhovoru pro server Českápozice.cz tvrdě zaútočil hned na tři ministry vlády Petra Nečase.

Jančura už se opřel do tří ministrů

Na začátku dubna nevybíravě zkritizoval nový systém na výplatu sociálních dávek a ministru Drábkovi vzkázal, ať ihned vrátí provize, které za systém údajně dostal. Na adresu ministra dopravy Pavla Dobeše prohlásil, že nemá zájem šetřit státní prostředky a ve vládě nemá co dělat. V rozhovoru pro Českou pozici Jančura prohlásil, že Dobeš poslal přes půl miliardy Českým drahám, i když to udělat neměl. "My jsme mu přitom dali nabídku, že budeme provozovat jeho ztrátové vlaky, EuroCity, InterCity, ale neměl zájem. To je pro mě člověk, který nemá zájem šetřit, a proto v této vládě nemá co dělat," řekl Jančura v rozhovoru.

Drábek a Šiška jsou zloději

Jaromíra Drábka Jančura rovnou označil za zloděje. "Ministr Drábek je zase s náměstkem Šiškou de facto zloděj. Když si jeho náměstek udělá bez výběrového řízení program za dvě miliardy, tak to snad musí vědět a musí v tom mít prsty. Na to nepotřebuju důkazy. Proti ministru Drábkovi jdeme proto, aby jen neproběhlo v novinách, že někdo zase ukradl dvě miliardy, a aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za tři roky nedal zadavateli pět milionů pokutu, čímž by se to zlegalizovalo," řekl v rozhovoru Jančura. V této souvislosti uvedl, že cílem je, aby Drábek, Šiška a firma Fujitsu peníze za systém vrátili. "To znamená včetně provizí. Co mám informace, tak Fujitsu připravuje další podobné scénáře na dalším ministerstvu. My jim to chceme típnout," dodal podnikatel.

Jančura: Kalousek je prý nejbohatší zloděj v Česku

Podnikatel prohlásil, že nechápe, jak je možné, že se ministrem financí v ČR stal Miroslav Kalousek. Strážce státní pokladny Jančura v rozhovoru pro Českou pozici označil za superboháče. "Kapitola sama o sobě je pan Kalousek. Nechali jsme nejbohatšího člověka v této zemi – díky miliardovým tendrům na obraně, díky smlouvě na výběr mýta s firmou Kapsch, což je také jeho práce, i díky softwaru pro ministra Drábka, v němž má dle mých informací také prsty – dělat ministra financí. Jak může politik, který toto organizoval a s velkou pravděpodobností si nakradl hezké miliardy, být šéfem státní pokladny? To je opravdu kozel zahradníkem," řekl v rozhovoru Jančura.

Topolánek se bojí Babiše

Radim Jančura podle svých slov nemá v úmyslu vstoupit na českou politickou scénu. Naplno se chce věnovat rozvoji své firmy. Podporuje ovšem aktivity podnikatele Andreje Babiše, o němž říká, že jde o pracovitého a slušného člověka. "Byl bych rád, kdyby do toho Babiš obětoval sebe sama. Lídr do toho musí jít s plným nasazením. Pokud do toho půjde, tak je to dobře. Topolánci a někteří, kteří mají z Babiše strach, plácají nesmysly, že Janoušek není žádný kmotr, že kmotr je Babiš, protože je podezřele nějak moc bohatý. Přitom Babiš nic významného neprivatizoval a svého majetku dosáhl jen vlastní pílí. A část majetku je schopen nikoliv investovat, ale darovat této zemi tím, že se ji bude snažit přeskládat politicky," prohlásil Jančura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…