Kraus a Viewegh si vykasali rukávy a hájí Babiše před bulvárem

17.04.2012 15:49

Herec a moderátor Jan Kraus a spisovatel Michal Viewegh se zastali podnikatele Andreje Babiše a to kvůli tomu, jak jej prý špiní bulvár. Podle obou totiž Blesk nedávno vytáhl proti Babišovi hned sérii článků, která jej má zcela zdiskreditovat. Tato špinavá kampaň je pak podle Krause psána po vzoru „rudých běsů z minulosti“, kdy noviny přinášely informace o zločinných kulacích, ožebračujících pracující lid.

Kraus a Viewegh si vykasali rukávy a hájí Babiše před bulvárem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Podnikatel Andrej Babiš to nemá zrovna lehké. „Bulvár se zaměřil na podnikání Andreje Babiše a jeho společnosti Agrofert Holding, která zaměstnává více než 27 tisíc lidí. Redaktoři pak po zevrubné investigativní práci ´zjistili´, že Babiš odírá lidi, trápí zvířata, zdražuje benzín a ještě na to všechno dostává dotace,“ píše o podnikateli dnes webová stránka, na níž se prezentuje výzva Ano 2011 založená právě samotným Babišem.

Web také připomíná, že série článků proti Babišovi vycházela v Blesku od úterý 10. dubna do čtvrtka. To ale rozlítilo moderátora Jana Krause, ale i spisovatele Michala Viewegha, kteří prý mají s bulvárem své bohaté zkušenosti.

„Že je kampaň psána po vzoru rudých běsů z minulosti, kdy noviny přinášely informace o zločinných kulacích, ožebračujících pracující lid, ukazuje na mentální výbavu těch, co kampaň vytvářejí," spílá na konto bulváru pak k tomu Kraus.

Připomeňme, že článek nejčtenějšího bulvárního deníku proti Andrejovi Babišovi v úterý 10. dubna, tedy v den, kdy se rozhodovalo o budoucnosti vlády, vyšel s titulkem "Babiš odírá lidi!" Článek redakce navíc ukotvila na titulní stranu. "Štvou vás zvyšující se ceny potravin? Radost nemá nikdo a nespokojených zákazníků přibývá každým dnem. Za zdražováním stojí impérium miliardáře Andreje Babiše, které ovládá většinu potravinářského a zemědělského průmyslu v Česku. Ten navíc od státu dostává 10 milionů korun denně!" uvedl tehdy v článku Blesk.

Asi sdílí pohled a názory českých kmotrů...

Podle Krause ale nejde jen o články o Babišovi, ale také o nedávný rozhovor s Romanem Janouškem. „A pak zase v bratrském Reflexu (vychází ve vydavatelství Ringier Axel Springer CR stejně jako Blesk) běsnění o Karlu Randákovi," připomíná Kraus, který je stejně jako Randák členem správní rady Nadačního fondu proti korupci.

Kraus zhodnotil také nedávný článek Reflexu o kmotrovi ODS Ivu Rittigovi. „Švýcarské vydavatelství Ringier zjevně a silně sdílí pohled a názory českých kmotrů - zda dobrovolně či ne, je jeho věc. Překvapuje mě to o to víc, že paní Šmuclerovou, ředitelku vydavatelství, považuji za zkušenou profesionálku. Nabízí se tak otázka, jak by na obdobnou věc nahlížela, kdyby například média pana Babiše přišla se sérií článků o lékařských zařízeních jejího manžela," dodává k tomu Kraus.

Viewegh: Nechutnost nepřekvapuje

„Blesk nečtu, takže o sérii článků skandalizujících pana Babiše jsem se dozvěděl se zpožděním. Jejich vulgární populismus a kampaňovitost bije do očí, nestoudnost a nechutnost nepřekvapuje," zmiňuje na webu také spisovatel Michal Viewegh, který se kvůli pomluvám v Blesku prý několikrát pustil o do soudních a mimosoudních sporů s vydavatelstvím.

I on tak předpokládá, že se Babiš bude bránit soudní cestou. „Boj s bulvárem je nutný, a dnes už dokonce ani není marný. Poslední nález Ústavního soudu nakonec dokazuje, že existence bulváru je přímo založena na každodenním porušování lidských práv známých osobností," uzavírá Viewegh s odkazem na výrok Ústavního soudu, který se týkal právě jeho sporu s deníkem Aha!

Také Kraus je přesvědčen o tom, že Babiš by se měl obrátit na vydavatele a to dokonce ve jménu Agrofertu, který deník v několika případech napadl. „Tam lze dosáhnout nejen pravděpodobně zadostiučinění, ale i slušné finanční náhrady," doplnil.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…