Povaleči, paraziti. Ano, i taková slova říkají politici o Romech

18.04.2012 9:01

ANKETA Podle nejnovějšího průzkumu CVVM jsou nejméně sympatickou národnostní menšinou v České republice Romové. Nesympatičtí jsou 78 procentům občanům ČR ve věku nad 15 let, sympatie vzbuzují pouze u sedmi procent obyvatel. ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, zda je postoj Čechů k Romům oprávněný, nebo zda jsou podle politiků Češi rasisti.

Povaleči, paraziti. Ano, i taková slova říkají politici o Romech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený dům

Před rokem k Romům mělo sympatie 12 procent Čechů a opačný postoj zastávalo 74 procent. Romové si vysloužili v průzkumu také nejhorší hodnocení. Ze sedmi získali 5,69 bodu.

Podle drtivé většiny politiků Češi rasisté nejsou a Romové si podle nich mohou za tento postoj sami díky své nepřizpůsobivosti a asociálnímu chování.

Celý průzkum CVVM ZDE

Češi jsou prý rasisti

Výrazně odlišný názor má ale předseda TOP 09 a první vicepremiér Karel Schwarzenberg. „Samozřejmě jsme rasisti. Stačí v nejbližší hospodě delší dobu naslouchat. Ostatně obdobné je to i u jiných národů. Amhárci i Japonci, Číňani, Íránci, Britové a tak dále se vidějí jakožto nadřazení. Málokdo to však dává najevo tak hulvátským způsobem najevo jako my. Trčíme ještě v době před osmdesáti lety. Romové jsou tací, jak jsme si je vychovali,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí.

Podobně kriticky k Čechům se staví i člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný. „Češi jsou na základě mých zkušeností mnohem větší rasisté než jiné národy. Je to způsobeno desetiletími ghettizace Romů, místo důsledné limitace jejich počtu v jednotlivých sídlech, jak je to například ve Španělsku. Současné ekonomické problémy rasismus eskalují,“ myslí si poslanec.

Cikáni si za to můžou sami

Senátor Petr Pakosta ale nesouhlasí, že by Češi byli rasisti. „Češi nejsou ani rasističtí, ani xenofobní. Za negativní postoje české veřejnosti vůči Cikánům si Cikáni můžou sami. Jejich vyhýbání se práci, jejich narůstající agresivita, jejich způsob života na úkor většinové populace je jen jejich rozhodnutí,“ míní senátor.

„Myslím, že je to často bohužel odraz zkušenosti, kterou řada lidí s touto minoritou má,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

„Vysoká kriminalita Romů a pocit beztrestnosti spojený s uplatňováním pozitivního rasismu českou justicí a falešnými a prázdnými názory podivných ochránců lidských práv v EU i u nás přináší své ovoce. Příklad: zakázat knížku Kocour Mikeš od Josefa Lady ukazuje, kam až může dospět ochrana lidských práv v Česku. Přitom k Vietnamcům, kterých je v ČR 40 tisíc, se s takovými projevy nesnášenlivosti nesetkáváme. Asi proto, že se chovají slušně. Zákony mají platiti pro všechny stejně a vymahatelnost práva musí být rychlá a v případě rasismu i tvrdá, a to platí pro všechny, zejména pak pro Romy,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Podle místopředsedy ODS Pavla Drobila výsledek odpovídá dlouhodobému trendu a náladám. „S oprávněností či neoprávněností takového postoje nebo rasismem Čechů to nemá nic společného,“ reagoval Drobil.

Doživotní mrzák

„78 procent? Na jednu stranu je to málo, na druhou je to důkaz, že přece jen jsme schopni připustit, že mezi Romy jsou i slušní. Rasisty v žádném případě nejsme. Uráží mě kritika, která přišla z Ameriky, kde kdysi a z pohledu historie to zase není tak dlouho, vyvraždili původní obyvatelstvo a co vyvraždit nestihli, nahnali do rezervací. Kdybychom rasističtí byli, chovali bychom se tak k Číňanům, Vietnamcům a dalším, kteří u nás žijí. Nechováme se tak, protože jsou to komunity, které se chovají tak jako my. Pracují a přiznejme si, že většinou mnohem usilovněji než my. Jejich děti chodí do škol a tak bych mohl pokračovat. Nejsou to lidé, kteří tak jako Romové - naposledy v Břeclavi bezdůvodně zmasakrují v trojnásobné, jak je u nich zvykem, přesile dítě tak, že z něj bude do konce života mrzák. A to nebudu vzpomínat Krupku, Nový Bor a další místa. Z tohoto pohledu je i těch 78 procent velmi lichotivých,“ nebral si servítky senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Češi nejsou rasisté. Klidně budou žít v míru vedle romské rodiny, která stejně jako oni ráno vstává do práce, své děti posílá do školy a pečuje o ně a snaží se splácet své dluhy. Tak vysoká nedůvěra vůči Romům je spíše námětem pro poctivou analýzu uvnitř romské komunity samotné a hledání příčin, proč má většinová společnost takový názor,“ uvedl europoslanec Ivo Strejček.

Latentní rasisté

Poslanec ODS Aleš Rádl si ale myslí, že Češi jsou ve své většině latentní rasisté. „Máme jen historické štěstí, že se tato naše vlastnost dosud neprojevila v nějaké vyhrocené extrémní podobě. Koneckonců stačí si uvědomit, že v roce 1918 začalo Československo jako hlavní nástupce multinárodní rakousko-uherské monarchie a za necelých osmdesát let jsme celkem s lehkým srdcem naší národnostní většiny dospěli do stádia, kdy je z České republiky národnostně nejvíce homogenní stát ne-li v Evropě, tak určitě ve střední Evropě. K úplné dokonalosti nám tak zřejmě zbývá podle tohoto většinového mínění se ještě nějak zbavit té poslední národnostní menšiny, která tu ve větším měřítku dosud je. To je jediný závěr, který je možné si z toho průzkumu odnést,“ myslí si poslanec.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nejde u Čechů o apriorní rasismus, protože by pak musel být podobný negativní vztah společnosti i vůči jiným etnikům. „Spíše jde o dlouhodobé neřešení nezaměstnanosti u nás a malé míře integrace společnosti jako celku a působení vlády, která společnost dále rozděluje, aby neměla organizovanou opozici,“ vysvětluje Filip.

Velmi přizpůsobiví Romové a bordel

„Osobně jsem přesvědčen, že z českého občana dělají rasistu některé výzkumy a pak v návaznosti na stížnosti představitelů romské menšiny v zahraničí i zprávy různých evropských, ale i světových institucí. Ostatně i já, když jsem jako státní zástupce prosazoval spravedlnost a přísné tresty pro všechny vrahy bez rozdílu barvy pleti, jsem byl tehdy nazýván, dokonce některými poslanci a ministry, rasistou. A to jen třeba proto, že jsem nesplnil ´objednávku shora´ a posoudil jsem případ podle práva. Myslím si, že některým romským spoluobčanům velmi křivdíme, když je nazýváme ´sociálně nepřizpůsobivými´, protože si naopak myslím, že jsou ´sociálně obratní´. To vím z vlastních zkušeností a rozhodně nejsem sám,“ sdělil senátor ČSSD Miroslav Antl.

„Není to o rasismu. Češi nemají rádi bordel větší, než je v kraji zvykem. A pokud někdo dělá takový bordel, vyvolá to nelibost,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Kubera.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09 si nemyslí, že by neoblíbenost Romů byla dána rasismem. „Mnohem spíše se zde odráží sklon ke zjednodušujícímu nálepkování celé skupiny obyvatel. Podobná generalizace nepostihuje jen Romy, ale řadu různě definovaných skupin, včetně třeba politiků,“ míní Parkanová.

Podle senátora ČSSD Miloše Malého je průzkum pravdivý a vůbec nevypovídá nic o tom, že by Češi byli rasisté. "Průzkum ukazuje jen, že způsob života této menšiny není pro občany této demokratické země stravitelný. Za několik století koexistence v Evropě nebyli schopni přijmout naši kulturu a přizpůsobit se. Je to jen na nich, kdo to pochopí. Šancí mají dost," zdůraznil senátor Miloš Malý.

Povalečství, odpor k práci a parazitování na většinové populaci

„Pro povalečství, odpor k práci, parazitování na většinové populaci a kriminalitu většiny Romů je postoj veřejnosti pochopitelný a je umocňován nepřijatelnou pozitivní diskriminací v oblasti sociální, ale dokonce i v justici. Pocit hájení a beztrestnosti vede Romy vedle tradiční majetkové kriminality stále více k brutální trestné činnosti. Připočteme-li problémy v občanském soužití a rozšířenou drogovou závislost mezi Romy, nemůže averze většinové populace nikoho překvapit,“ zdůraznil senátor ČSSD Pavel Lebeda.

Jeho stranický kolega ze Senátu Miroslav Krejča má obdobný názor: „Pohled veřejnosti na Romy je zcela oprávněný a k této nepřizpůsobivé a parazitující minoritě jsme až příliš tolerantní. Nelze ale samozřejmě házet všechny do jednoho pytle. Můžeme si za to ale sami dlouholetým zvýhodňováním.“

„Nejsme v žádném případě rasističtí, ale tato entita nedělá nic pro to, aby se přizpůsobila pravidlům této republiky. Také je třeba říct, že využívá všech výhod v oblasti sociální. Bez uplatnění stejného metru na každého občana se nezmění přístup k Romům,“ myslí si poslanec VV Jiří Štětina.

Anticikánismus

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše je problém Romů problémem nás všech a z velké části je problémem sociálním. „Neodpovědný populismus to jen zhoršuje. Anticikánismus není řešení, je to laciné a hloupé,“ vysvětluje Dolejš.

„Pokud bychom byli rasisti, musela by zde být averze i vůči jiným rasám žijícím u nás, jako jsou černoši nebo Vietnamci. Problém bude někde jinde. V odmítání respektovat zákony, zneužívání sociálních dávek a neochotě pracovat,“ míní místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava se nedomnívá, že by Češi byli rasisté, což dokazuje vztah k jiným menšinám a etnikům. „Je to spíše o vlastní osobní negativní zkušenosti lidí, které se pak zevšeobecňují. Bohužel přes různé programy se nám nedaří romskou menšinu více integrovat do společnosti. Je to především otázka vzdělání,“ upozorňuje poslanec.

Poslanec TOP 09 Jan Smutný se domnívá, že postoj Čechů k Romům je z velké části oprávněný. „Důvody jsou všeobecně známé: jde o dodržování stejných pravidel chování a plnění si svých základních povinností. Rasismus je až podružný, vzniká s takzvanou tolerancí k chování Romů a jiným přístupům k neplnění si základních společenských norem,“ dodává poslanec.

Pozitivní diskriminace

Poslanec KSČM Vojtěch Adam by neřekl, že Češi jsou rasisti. „Je to důsledek uplatňování pozitivní diskriminace vůči tomuto etniku. Zákony by měly platit pro všechny stejně. Proti Romům, kteří akceptovali pravidla soužití, nikdo nic nemá,“ argumentuje Adam.

Poslankyně ODS Jana Černochová si myslí, že to není o rasismu, nýbrž o vůli přizpůsobit se společenským pravidlům. „Bohužel romská komunita je méně přizpůsobivá než třeba komunita vietnamská. Bydlela jsem v Nuslích, takže celé své dětství jsem sledovala on line, jaká privilegia jim garantoval komunistický režim a jak se díky tomu naučili proplouvat v systému dávek i zaměstnanosti. Bohužel bude chvíli trvat, než se jejich uvažování změní, ale nelze to vzdát,“ doplnila poslankyně.

Z pohledu poslance Davida Ratha mají Romové svůj zcela specifický způsob života, který je dost odlišný od života většiny. „Jejich životní styl a s ním spojené chování dost lidí dráždí a narušuje jejich styl a hodnoty. Nenazval bych to rasismem. Neromská většina preferuje často pořádek, čistotu, vzdělání, pracovitost a obvykle volí méně hlučnou zábavu a obživu si zajišťuje poctivou prací. Romské životní priority jsou často nastaveny úplně jinak a to pak mnoho lidí provokuje,“ míní poslanec.

Brutální útok v Břeclavi

„Rozumím tomu, že mnoho Čechů má osobní negativní zkušenost. Přesto ale není možné generalizovat a z pohledu své osobní zkušenosti nahlížet na celé etnikum,“ říká místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Podle senátora Zdeňka Schwarze zvoleného za ODS je postoj Čechů k Romům oprávněný a nemá s rasismem nic společného. „Pojem rasismus v souvislosti s problémy Romů je zneužíván účelově samotnými problémovými Romy a některými politiky, kteří na problému jen parazitují a neumí jej řešit. Bohužel média situaci ještě komplikují, když neobjektivně a nedostatečně či jednostranně ve prospěch Romů informují veřejnost. Typickým příkladem je poslední kauza těžce zraněného a doživotně invalidizovaného patnáctiletého chlapce z Břeclavi. Proč stejným rozsahem a intenzitou média tuto kauzu nesledují, jak se věnovaly kauze popálené romské Natálky?“ ptá se senátor.

Poslanec TOP 09 Rudolf Chlad říká, že to není v rasismu. „Na vině je podle mého názoru chování Romů, a ne jejich barva kůže. Důkazem je například náhled na vietnamskou menšinu v ČR, který je zcela opačný. Nelze ovšem házet všechny do jednoho pytle. I mezi nimi se najdou slušní a pracovití lidé,“ myslí si Chlad.

„Je to problém. Z části si Romové mohou za to sami svým chováním, ale není to jen jejich vina. Společnost jejich problémy řeší nedostatečně. Dávky nejsou řešení,“ míní senátor ČSSD Petr Guziana.

Asociální chování velké části Romů

Předseda NS-LEV 2011 Jiří Paroubek si nemyslí, že by Češi byli rasisti. „Postoj Čechů je výsledkem působení celé řady faktorů, mimo jiné také asociálního chování velké části Romů. Kromě toho se stát vážněji nezabývá integrací těch Romů, kteří by rádi svou situaci změnili, například programy na jejich vzdělávání a nabídku pracovních míst,“ myslí si poslanec.

Poslanec Starostů a nezávislých Stanislav Polčák míní, že se nedá posuzovat dle ankety, zda Češi jsou rasisti. „Jejich názor se odvíjí od osobní zkušenosti, co vidí ve svém okolí. Pokud však s konkrétními lidmi této menšiny mají pozitivní zkušenost, nejsou k této menšině předpojatí, ba naopak. Nevím, jaké je řešení tohoto problému. Zde stát selhává, i když mám konečně pocit, že vládní strategie připravená Agenturou pro sociální začleňování může ve střednědobém měřítku a spolupráci s neziskovým sektorem a samosprávou přinést konečně výsledky,“ uvedl poslanec.

"Bohužel i díky medializaci a neřešení sociálních potřeb ve společnosti se hrozivě šíří nesnášenlivost a xenofobie. Češi nejsou většími ´rasisty´než jiné národy. Myslím, že jsou dostatečně tolerantní," říká poslanec KSČM Pavel Hojda.

Poslanec ODS Jan Bureš si myslí, že tak vysoké procento vychází z osobní zkušenosti Čechů s Romy. „Osobně nerozlišuji mezi Čechy, Romy, Vietnamci či jinými národnostmi, ale mezi slušnými a poctivými, a neslušnými a nepoctivými. Je mi líto, že jsou házeni do jednoho pytle slušní, pracovití a spolehliví Romové s těmi ostatními, ale není to problém majority,“ dodal Bureš.

Ne do jednoho pytle

Podle senátora Jaromíra Strnada z ČSSD nejde o rasismus, ale pouze o postoj ke způsobu života některých Romů. „Nejde všechny házet do jednoho pytle. Někteří chtějí pracovat a chtějí se začlenit do společnosti a s těmi problém není. Bohužel je ale spousta těch, možná většina, kteří se přizpůsobit nechtějí. Bylo by asi nepřirozené chtít, aby se většina našeho národa přizpůsobila této většině,“ vysvětluje senátor.

„To není o rasismu, ale o společenském zapojení Romů do normálního života, a především pak o eliminaci nedůvodného obtěžování svého okolí v místě jejich pobytu. Mám mnoho přátel mezi ´Cikány´, protože se již mnoho let setkávám s romskými komunitami a společně s vládní zmocněnkyní a dalšími podporovateli se snažíme o postupné zavádění základních existenčních podmínek, které umožní urychlení změn k lepšímu,“ uvedl poslanec ODS Tomáš Úlehla.

Jiné geny

Člen senátorského klubu TOP 09 Jan Horník míní, že naprostá většina národa není rasistická. „Jen cítí nespravedlnost, když někdo zneužívá náš systém solidarity člověka s člověkem. Jsem z karlovarské části Sudet, kde po odsunu Němců došlo k masivnímu dosídlení Čechy, Slováky, Maďary, Bulhary, Rumuny, Němci z vnitrozemí ČSR, ale i Romy a následně po roce 1989 Vietnamci, Ukrajinci a občany z bývalého SSSR. Uvědomil si někdo někdy, co to území s lidmi bez společné minulosti a tradic muselo vstřebat za 60 let? To bychom tady museli být rasisty napříč touto národnostní směsicí,“ řekl senátor.

„Z mé osobní zkušenosti mohu konstatovat, že se bohužel větší část Romů přirozenou cestou do této směsice nevčlenila. Nemají to v povaze, mají po staletí ve svých genech zakódovanou neomezenou svobodu bytí. V tom jsou jiní a mnozí i tak intuitivně konají a žijí. A to je příčina. Dva naprosto jinak genově vybavené světy. Nevyhledávejme vzájemné spory, ale podporujme vznik společných symbióz. Tudy vede cesta pro společné žití. Nebude to levné, ale s výhledem do budoucna se to určitě vyplatí,“ dodal senátor.

Poslankyně KSČM Marie Rusová říká, že nerozlišuje mezi Romem a Neromem. „Jsou ti, co se chovají řádně a co nikoliv. Dopad právních předpisů v případě jejich porušení nechť platí pro všechny stejně. Práva a povinnosti musí být v rovnováze,“ dodává poslankyně.

Europoslance Hynka Fajmona z ODS výsledek průzkumu nepřekvapuje. „Rasismus v tom není. Spíše je to odraz špatných zkušeností ze soužití Čechů a Romů. Moje zkušenosti z komunální politiky ale ukazují, že se to dá změnit k lepšímu a bezkonfliktnímu soužití,“ dodává Fajmon.

Nelze zobecňovat

„Já osobně patřím mezi těch 22 procent obyvatel, kteří se na Romy negativně nedívají. Podobné průzkumy a podobné otázky jako vaše ke zlepšení soužití s Romy nepřispějí,“ reagoval poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Namísto úvah o oprávněnosti či neoprávněnosti postojů by bylo lepší věnovat energii úsilí zlepšování mezilidských vztahů. Tak aby se všichni lidé, kteří žijí na území České republiky, cítili dobře bez ohledu, zda jsou Češi, Romové, Slováci, Vietnamci či kdokoli jiný. To se bohužel neděje. Vztahy mezi lidmi se zhoršují, a to i mezi takzvanými většinovými Čechy navzájem. Takže problém je trochu širší a nezahrnuje jen Romy,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Podle poslankyně KSČM Zuzky Bebarové-Rujbrové platí spíše, že Češi jsou rasisté, než aby byl jejich postoj k Romům oprávněný. „Je pravda, že řada občanů má s Romy špatné zkušenosti, ale jejich zobecňování nepokládám za správné,“ dodala poslankyně.

Češi rozhodně nejsou rasisti

„Češi rozhodně nejsou rasisti. Jejich postoje odrážejí většinou nějaké zvláštní zkušenosti. To ale neznamená, že bychom se neměli tuto situaci pokoušet změnit. Největší část práce je ale nyní na jejich straně,“ uvedl senátor ODS Miroslav Škaloud.

„Češi rozhodně nejsou rasisté. Naopak. Ku příkladu Číňané, Arabové či Vietnamci u nás žijící a mnohdy tvrdě pracující, jak je mi známo, to sami potvrdí,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podobný názor má i senátor ODS Vítězslav Jonáš. „Určitě nejsou Češi rasisti. Bohužel za tento pohled si většinou Romové mohou sami,“ dodal senátor.

„Češi nejsou rasisti. Já mám černého zetě a žádné problémy nemáme. Češi vidí, že se v některých případech neoprávněně rozdělují sociální dávky. Podle mě by měly směřovat přímo romským dětem ve formě jídla, ošacení, učebnic a tak dále. Řešení lze nalézt, ale musí být koncepční,“ míní poslanec VV Miroslav Petráň.

Ani poslanec ČSSD Antonín Seďa si nemyslí, že Češi jsou rasisti. „Nepříznivý vztah k Romům pramení z jejich zkušeností s touto komunitou, dlouhodobě neřešenými problémy a vnímání jisté nespravedlnosti v pozitivní diskriminaci,“ vysvětluje poslanec.

Život Romů je nám vzdálenější než život australských domorodců

„Podle průzkumů je také osmdesáti procentům občanů nesympatická tato vláda a také to není rasismem. Ostatně jsme společně s Romy indoevropskou rasou. Problém je sociální. Češi historicky mají problém řídit sami sebe, o to hůře se jim pak daří řídit multikulturní společenství, jako to docela zvládají Britové, respektive státy Commonwealthu. Už jsme byli i my dále, teď máme období bezradné asociální regrese,“ říká senátor ČSSD Jan Žaloudík.

„Nemyslím si ani jedno, ani druhé. Z části je to dáno osobní zkušeností s tímto etnikem a z části jejich prezentací v médiích,“ tvrdí poslankyně KSČM Marie Nedvědová.

„Češi nejsou rasisté z jednoho prostého důvodu. Pokud je kdokoli občanem ČR, musí dodržovat zákony. Vůči minoritě se ale chováme jinak, proto vzniká to napětí. Občan majority má pocit, že na tuto minoritu jsou zákony uplatňovány jinak,“ myslí si poslanec KSČM Karel Šidlo.

„Život Romů je nám vzdálenější než život australských domorodců. Nerozumíme jim, a proto je považujeme za horší, než jsou,“ reagoval senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

20:80

Senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová míní, že Češi nejsou rasisté a k menšinám se chovají tolerantně. „Osobně si myslím, že osmdesát procent Romů je slušných a dvacet procent neslušných a těch dvacet procent jim to kazí. Je problém, že teď nemá mnoho lidí práci, nejen Romové. Zastávám to, že by stát měl dát pracovní příležitost všem, i kdyby to nebylo rentabilní. Je to lepší, než aby byli na sociálních dávkách, které je demoralizují,“ vysvětlila senátorka.

Senátor ODS Tomáš Jirsa si nemyslí, že jsou Češi rasisté. Romskou problematiku je podle něho nutné řešit výchovou romské mládeže.

Europoslanec Jaromír Kohlíček uvedl, že je těžké určit, kdo je Rom a kdo není Rom, protože to je věcí volby občana. Osobně zná Romy, kteří mají doma nádherně naklizeno, a bílé, kteří dělají nepořádek. Podle něho jde o sociální problém. Každopádně si myslí, že například speciální školy by se rušit neměly, protože řadu lidí, kteří by byli negramotní, naučí číst.

Je to o blbym světě

Poslance ČSSD Miroslava Váňu tak vysoké číslo zaskočilo. „Tím nedělám z Romů beránky Boží. Je to skupina, která má problémy. Nelze je ale všechny posuzovat globálně. Řešení je ve výchově romských dětí. Potřebují už předškolní péči. Romské etnikum potřebuje větší péči,“ myslí si poslanec.

„To není o Romech či Neromech. Cikánech či Necikánech. Je to o blbym světě, kde každý začíná nenávidět každýho,“ řekl redakci poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

„Z části je postoj Čechů k Romům oprávněný,“ uvedla stručně senátorka ČSSD Jiřina Rippelová.

„Nemohu vědět, zda 78 procent občanů má názor oprávněný, ale zaráží mě vysoké procento, nad kterým by se měli občané zamyslet,“ reagoval poslanec ODS Václav Baštýř.

„To je téma na velkou debatu. Nelze odpovědět jednou větou,“ reagoval Jaroslav Eček z TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …