Peake to řekla: Stranu měli řídit i Michal Moroz a Jan Kubáček

18.04.2012 11:00

Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake nastal bod zlomu před týdnem, když Věci veřejné vyvolaly poslední vládní krizi. „Podle mého názoru byla pro veřejnost naprosto nesrozumitelná a byla nesrozumitelná i pro mě,“ řekla Peake v rozhovoru pro Rádio Česko. Navíc přitakala, že se uvažovalo o tom, že stranu by měli řídit Michal Moroz a politolog Jan Kubáček. „Jejich jména byla zmíněna jako jména lidí, na které jsme se měli obrátit,“ uvedla.

Peake to řekla: Stranu měli řídit i Michal Moroz a Jan Kubáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Včerejší odpolední dění na politické scéně zamíchalo kartami, které drží v ruce poslanci trojkoalice. Nikdo tak dosud neví, jak budou v příštích hodinách a dnech nové karty rozdány, a zda tedy bude muset případně „nová“ koalice předstoupit před Poslaneckou sněmovnu, aby dostala důvěru. Dá se ale již nyní s jistotou říci, že rozkol ve straně Věci veřejné právě nastal a odstartoval skutečnou vládní krizi.

Jak se vše dívá Karolína Peake? To uvedla v rozhovoru pro Rádio Česko. „Já jsem v posledních několika týdnech, kdy se začalo mluvit, že bude svolána volební konference, mluvila o tom, že hodlám kandidovat na předsedkyni Věcí veřejných a ve stejné době jsem mluvila i s vedením Věcí veřejných o tom, jestli budu schopna prosadit svoji vizi a jestli strana vůbec bude chtít jít konstruktivní cestou podpory vlády a fungování v této vládě a politikou konstruktivní, nikoliv destruktivní. Jak se ukázalo nejenom na grémiu, kde se hovořilo o vyvolání vládní krize před více než týdnem, tak také v pátek, kdy jsme mluvili o odchodu ministra Pavla Dobeše, jasně mi došlo, že konstruktivní styl ve straně Věci veřejné prosadit nedokážu. Považuji to za svou osobní odpovědnost a vyvodila jsem ji tímto způsobem,“ vysvětlila Peake na otázku, co se stalo mezi minulým pátkem a včerejškem, že se odhodlala k tak závažnému kroku.

Na dotaz, zda je pravda, že Vít Bárta přišel v pátek s novým modelem, že by stranu měli řídit bývalý majitel bezpečnostní agentury a také bývalý náměstek ministra vnitra Michal Moroz, který je často označován jako Bártův muž, a politolog a zároveň poradce VV Jan Kubáček, pak odvětila: „Jejich jména byla zmíněna jako jména lidí, kterým věří a na které bychom se měli obrátit v případě, že chceme pomoci při řízení strany.“  

Prý je ale hrdá na mnoho z toho, co Věci veřejné za poslední dva roky ve vládě a v Poslanecké sněmovně vykonaly. "Splněných slibů a naplněného programu je opravdu hromada. Ale že to vůbec není vidět, že neustále vytváříme mlhu v mediální krajině nesrozumitelnými kroky a vyvoláváním krizí, to je to, co mi vadí,“  řekla a zdůraznila, že je připravená na to, že její krok může znamenat i odchod z vlády.

"Považuji ale za fér, abych o tom mluvila s panem premiérem nejenom po telefonu jako včera, ale i dnes osobně. Krok, který jsem podnikla, jsem podnikla proto, aby se naopak mohlo dále stavět, aby se nemuselo destruovat. Předpokládala jsem podle toho, co se dělo ve Věcech veřejných, že Věci veřejné vyvolají další vládní krizi a u toho jsem už nechtěla asistovat. Pokud můj krok bude znamenat podporu a trvání této vlády, budu ráda. Jsem ale připravena i na opačný vývoj.“  

Zdůraznila také, že nešla do této akce s nějakými podpisy, už vůbec nepořádala puč nebo štěpení klubu. "Bylo to hlavně mé osobní rozhodnutí. Pokud někteří kolegové můj krok pochopí, budou se k němu chtít připojit, budu velmi ráda,“ pronesla.

Nakonec se zamyslela nad tím, kteří další poslanci by se k ní mohli připojit. „Vím, že jsou teď velmi důležité počty právě s ohledem na to, jestli vláda vydrží, nebo nevydrží, ale právě proto se chci dneska sejít s panem premiérem po zasedání vlády a tyto věci říci v první řadě jemu.“

Nečas: Dám čas do pondělí

Dodejme jen, že premiér Petr Nečas (ODS) dnes na krátkém brífinku před jednáním vlády řekl, že chce s Peake o dalším osudu vlády a jejích krocích jednat po zasedání kabinetu. Dále řekl, že podle něj zatím nedošlo k vypovězení koaliční smlouvy. V další své větě pak Nečas vyloučil spolupráci s poslaneckým klubem Věcí veřejných, který by řídil člověk odsouzený za korupci. Pokud nebude mít vláda „bezpečnou většinu“, chce Nečas předčasné volby už v červnu.

„Pokud vláda nebude mít nejpozději do pondělí jasnou informaci, že má bezpečnou většinu, je správným řešením uspořádat předčasné volby ještě v červnu. Trvá má teze, že má smysl vláda, která bude mít sílu prosazovat svůj program. Nepřistoupím na žádnou postupnou agónii vlády.“ prohlásil Nečas. Podle něj je bezpečná většina větší než "nebezpečná většina“.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="229675,229667,229661"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…