Škromach zle na Peake: Zase koupení přeběhlíci. Jděte do..., já vám to nežeru

18.04.2012 12:42

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je přesvědčen, že se v české politice opět začíná opakovat situace s koupenými přeběhlíky. Škromach tuto roli přisuzuje platformě Karolíny Peake. Ta podle něj zachrání Nečasovu koaliční vládu. A její platforma prý bude mít dost hlasů na to, aby měla parlamentní většinu. Pokud před sebou budou mít mít poslanci Věcí veřejných hrozbu dvou měsíců bez platu a náhrad, půjdou jejich předsevzetí stranou.

Škromach zle na Peake: Zase koupení přeběhlíci. Jděte do..., já vám to nežeru
Foto: rep
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

„Tak se nám rozpadá vláda korupce a rozpočtové nezodpovědnosti. Zase stejný scénář Nečase s Kalouskem o „nakoupení“ přeběhlíků. Jděte už do …...“, napsal senátor Škromach na svých stránkách na Facebooku.

Vše bylo zrežírované

„Pro mě není celá tato situace žádnou novinkou. Signály, že to takhle dopadne, tu byly už rok. Kočí a Škárka to nedokázali, ale Peake teď ano. V parlamentních kuloárech se o takovém scénáři šuškalo už dávno,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Škromach. Tomu, že Peake prohlašuje, že vystoupení z VV byla její soukromá akce a že neví, kdo se k ní připojí, se místopředseda Senátu jen směje. „Vše bylo samozřejmě dopředu zrežírované. To nemůže sežrat nikdo,“ dodal senátor.

Škromach nepochybuje o tom, že ke Karolíně Peake se připojí dost poslanců na to, aby podpořili vládu. „Až bude před poslanci reálné nebezpečí dvou měsíců bez platu a poslaneckých náhrad, velice rychle se rozhodnou. Navíc poslanci véček nemají příliš vysokou pravděpodobnost, že by mohli být zvoleni znovu,“ vysvětluje Škromach.

Paroubek: Bárta nebo Peake, je to jedno

Předseda Národních socialistů – Levice 21. století Jiří Paroubek se naopak domnívá, že se o přeběhlictví nedá v tomto případě příliš mluvit. „Podívejte se, Věci veřejné jsou divný spolek, když to řeknu slušně. A podle mě je celkem jedno, jestli tam jsou s Bártou, nebo s Peake, i když Peake mi připadá o malou trošičku lepší. Chápu nervozitu ČSSD, protože teď mají obrovskou šanci vyhrát volby, což za rok, nebo za dva už mít nebudou, protože splynou s establishmentem. Podle mě by byly asi v zájmu lidí nejlepší předčasné volby, i když Sobotka s Haškem nejsou vůdci. Mají sice jiné názory než Nečas s Kalouskem, ale něco jim chybí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Tradice přeběhlíků v Česku

Političtí přeběhlíci jsou v české novodobé politické kultuře celkem známou veličinou. Nejznámější jsou Melčák a Pohanka. Miloš Melčák byl v roce 2006 zvolen za ČSSD, v lednu 2007 při hlasování o důvěře druhé Topolánkovy vlády opustil hlasovací sál a vláda tak získala důvěru. Od té doby společně s poslancem Pohankou hlasovali s vládní koalicí o některých zákonech, mimo jiné pomohli nechat projít v prvním čtení reformu veřejných financí. Michal Pohanka byl zvolen také v roce 2006 za ČSSD. Stejně jako Miloš Melčák při hlasování o důvěře Topolánkovy vlády opustil hlasovací sál. Dalším z přeběhlíků v ČSSD byl Evžen Snítilý. Ten 15. února 2008 při volbě prezidenta bez bližšího zdůvodnění oznámil, že v prezidentské volbě bude volit kandidáta ODS Václava Klause. Téhož dne byl vyloučen z poslaneckého klubu ČSSD. Prohlásil však, že nadále bude nezařazeným poslancem, který bude hlasovat stejně jako ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…