Peake vtipkovala o provaze v domě oběšencově. Důvod? Zákon o zániku mandátu

18.04.2012 13:51

Na dnešním brífinku po jednání kabinetu se neočekávaně vtipkovalo. Hustou atmosféru kolem možného rozpadu koalice rozčísla vicepremiérka Karolína Peake. „Je to jako mluvit o provaze v domě oběšencově,“ řekla totiž Peake k informaci, že kabinet nepodpoří normu o možnosti zániku mandátu kvůli tomu, že poslanec vystoupil ze strany, za kterou byl zvolen.

Peake vtipkovala o provaze v domě oběšencově. Důvod? Zákon o zániku mandátu
Foto: sap
Popisek: Karolína Peake

Je poněkud úsměvné, že právě Karolína Peake v úterý oznámila, že opouští nejmenší vládní stranu Věci veřejné a zakládá novou platformu. Přitom ústavní změna, kterou dnes kabinet projednával, má bránit právě přeběhlictví, o němž se ale ve spojitosti s novou platformou Peake dnes stále více v médiích hovoří.

O co jde? Návrh o zániku mandátu předložila ve sněmovně KSČM a počítá s tím, že by přišel o mandát zákonodárce pravomocně odsouzený k nepodmíněnému trestu pro úmyslný trestný čin. Zánik mandátu také podle normy hrozí tomu poslanci, který vystoupil ze strany, za kterou byl zvolen. Návrh normy ale ministři nakonec neschválili.

"Je to jako mluvit o provaze v domě oběšencově," zavtipkovala pak na dovysvětlenou k tomu vicepremiérka Karolína Peake na brífinku po jednání kabinetu. Vláda podle ní normu nechválila hlavně proto, že by zavedla vázaný mandát, což odporuje dosavadnímu znění ústavy s volným mandátem zákonodárce.

V případě přeběhlictví by podle novely KSČM o zániku mandátu v takovém případě rozhodoval Nejvyšší správní soud, zákonodárce by se mohl odvolat k Ústavnímu soudu. Novela se však nezabývá tím, že by do sněmovny nebo Senátu mohl být i nadále zvolen odsouzený člověk.

ČTK k tomu připomněla, že rozšíření důvodů pro zánik mandátu zákonodárce o jeho pravomocné odsouzení v minulosti v rámci dalších ústavních změn neúspěšně prosazovaly Senát v pravicovém složení i kabinet v čele s ČSSD. Senátní ústavní komise dokonce minulý týden upozornila na problémy, které by přinesl výkon mandátu zákonodárcem, který by byl ve vězení.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) koncem minulého týdne dokonce oznámila, že podá v nejbližší době také návrh na zánik mandátu zákonodárce pro pravomocné odsouzení.

Kabinet během dopoledne jestě stihnul schválit změny ve stavebním spoření. Přerušil ale projednávání návrhu zákona o sázkových hrách. Na společném brífinku po jednání vlády to oznámili premiér Petr Nečas (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a již zmiňovaná vicepremiérka Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…