Klasnová: Když s námi Nečas bude chtít jednat, tak dobře. Zatím s Johnem nemluvil

19.04.2012 13:18

Jak to tak vypadá, tak premiér Petr Nečas prozatím nehovořil s předsedou VV Radkem Johnem o dalším osudu koalice. John se přitom včera pozdě večer vrátil ze zahraniční služební cesty, ale ještě ani dnes ráno neměl od předsedy vlády jakoukoliv zprávu o tom, že by chtěl s ním jednat. Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová na to upozornila v rozhovoru pro Radiožurnál. Jak to tak vypadá, tak situace se nezměnila ani během dnešního dopoledne - John na dotaz ohledně schůzky s Nečasem pro ParlamentníListy.cz neodpověděl.

Klasnová: Když s námi Nečas bude chtít jednat, tak dobře. Zatím s Johnem nemluvil
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John

Věci veřejné (VV) jsou připravené na koaliční jednání. Chtějí jednat o široké politické shodě. Ve středu večer se na tom dohodlo stranické grémium, a to přesto, že se ODS chystá nejmenší vládní straně vypovědět koaliční smlouvu.

Jenže jak pro Radiožurnál popsala místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová, ochota předsedy vlády cokoliv vyjednat s Věcmi veřejnými je zřejmě na bodu nula.  

„Celý puč a rozbití strany Věci veřejné a vznik platformy probíhal v době, kdy náš předseda byl v Polsku. Vrátil se včera pozdě večer a ani v těchto pozdních večerních hodinách neměl ještě žádné oficiální zprávy od premiéra. On sám pak poslal sms zprávu premiérovi, že je připraven se s ním sejít. Jak je mi známo, premiér ho ale včera do pozdních večerních hodin ještě nekontaktoval,“ sdělila ve vysílání Radiožurnálu dnes ráno Klasnová.

Radek John ale během čtvrtečního dopoledne ParlamentnímListům.cz neodvětil, zda se již stuace změnila a tedy schůzku s Petrem Nečasem má na dosah - na sms neodpovídal a telefon nebral.

My se jich doprošovat nebudeme

Místopředsedkyně VV Klasnová také pro Český rozhlas (ČRo) zmínila, že když se jednání mezi VV a premiérem nezdaří, tak jsou véčka připravena odejít i do konstruktivní opozice.  „Nejvyšší orgán VV včera (ve středu) zasedal do pozdních večerních hodin. Tam jsme deklarovali, že VV jsou připraveny a ochotny odejít i do konstruktivní opozice. Určitě není naší prioritou doprošovat se koaličních partnerů o nějakou milost. Pokud s námi pan premiér bude chtít jednat – tak dobře, pokud nebude chtít – tak také dobře,“ uvedla Klasnová.  

Myslí, si, že řadoví poslanci z ODS jistě nebaží po předčasných volbách. „Znamenalo by to výrazné oslabení jejich řad v Poslanecké sněmovně… My jsme se ale nesnažili vyjít vstříc ODS, byli jsme sami připraveni a rozhodnuti vyloučit Víta Bártu z poslaneckého klubu dávno předtím, než v pátek zazněl rozsudek. Nebylo to tedy na přímé naléhání a na prosbu ODS, to popírám. Mandát je volný, nikoli vázaný, tak ODS nemůže nikoho donutit, aby odešel ze sněmovny,“ dodala.

Po odchodu rebelů v čele s Karolínou Peake, která má na své straně šest zákonodárců, zůstalo ve VV zatím dvanáct poslanců. Dva z nich zatím nejsou rozhodnuti, jestli stranu opustí. 

Vysloužil zatím váhá

Poslanec Otto Chaloupka je v zámoří a po návratu si chce promluvit jak s Radkem Johnem, tak Karolinou Peake. Váhá i Radim Vysloužil, či Milan Šťovíček. „S Chaloupkou jsem osobně nemluvila, ale oba další pánové byli na jednání poslaneckého klubu,“ prozradila také Klasnová s tím, že Vysloužil prozatím nevystoupil z poslaneckého klubu Věcí veřejných, a nevystoupil ani ze strany Věci veřejné.

„Sám řekl, že ještě musí sám si zvážit celou situaci. Nevyslovil se nějak jednotně, ale také je třeba říci, že poslanecký klub nezavazoval nijak poslance, aby se vyjadřovali nějak jasně, něco deklarovali,“ potvrdila po jednání grémia Klasnová. 

Na post místopředsedy VV rezignoval Milan Šťovíček. Necítil podporu členů grémia a tímto krokem, jak řekl, přijal zodpovědnost za dění ve straně. Je připraven hlasovat s vládou, pokud bude naplňovat své programové prohlášení. Ze strany zatím neodchází.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …