Bártův Dobeš tomu, co zradil: Korytáři. Vypouštíš mlhu a v ní rozdáváš miliardy

20.04.2012 12:24

Přeběhlík, člen frakce Karolíny Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš se v rozhovoru pro HN tvrdě pustil do Víta Bárty s tím, že Bárta na něj tlačil, aby se na ministerstvu dopravy postupovalo netransparentně. Bárty se zastal poslanec Josef Dobeš s tím, že je to spíše naopak.

Bártův Dobeš tomu, co zradil: Korytáři. Vypouštíš mlhu a v ní rozdáváš miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Pavel Dobeš kritizoval v rozhovoru někdejšího prvního muže Správy železniční a dopravní cesty Pavla Habartu nebo pověřeného ředitele Ředitelství silnic a dálnic Reného Porubu za jejich údajná pochybení a za to prý dostal od Věcí veřejných přes prsty.

Divná atmosféra

Ministr dopravy Pavel Dobeš, který patří mezi stoupence nové platformy vicepremiérky Karolíny Peake, říká v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny, že Vít Bárta chtěl stále ovlivňovat fungování ministerstva dopravy. Některé nekvalitní manažery prý chránil před vyhazovem a kryl podezřelé zakázky. Spolupráce s Bártou se z počátku zdála logická, přece jen byl bývalým ministrem dopravy a šéfem poslaneckého klubu VV. Bylo tedy na místě zachovat určitou kontinuitu, ale v jednu chvíli nabývala tato spolupráce podivných rozměrů.

„Jenže pak se začalo stávat, že jsem přišel s tím, že se mi nelíbí něčí práce, a odpověď byla, že to ještě musíme spolu probrat a že se uvidí. … Když jsem říkal, že došlo k pochybení ze strany managementu, že to vedlo ke správním řízením, tak jsem najednou slyšel, že to tak přece nebylo a abych počkal a některé z těch lidí nevyhazoval. To byla divná atmosféra,“ uvedl Pavel Dobeš.

Komu vaří Pavel Dobeš kávu nyní?

Dobešův jmenovec Josef, který zůstal věrný Věcem veřejným, to ale vidí dost jinak. „Ještě více chápu, že na ministerstvu dopravy, které je sanované ministrem financí, se rozdělují neuvěřitelné zakázky ze státních peněz a pravděpodobně tato mlha, kterou Pavel Dobeš vypouští, znamená, že on se snaží dosadit své lidi, kteří budou o zakázkách rozhodovat. Rozdělují se velké peníze a Pavel Dobeš tam potřebuje dát své lidi. Tak to vnímám já. Nedivím se, že třicetiletý kluk, který to po celou dobu dotáhl tak daleko, že vařil kafe v kanceláři, se teď drží své ministerské židle se vším, co nabízí,“ řekl ParlamentnímListům.cz exministr školství Josef Dobeš, který zůstává v poslaneckém klubu VV.

„Absolutně nevěřím tomu, že ti lidé, kteří se zuby nehty drží svých koryt, navzdory tomu, aby podpořili program VV, že jim jde o čistotu a transparentnost jejich úřadů. To se ukázalo i při hlasování na vládě, kdy navzdory programu i usnesení strany hlasovali de facto pro snížení platu učitelům. Už tehdy se ukazovalo, kde kdo stojí. Stáli tak, aby pak mohli stále sedět na svých ministerských křeslech. Pavel Dobeš vyslal kouřovou clonu, aby se svými lidmi mohl v uvozovkách rozdělovat miliardové zakázky. Spíš věřím manažerskému přístupu Víta Bárty, který si troufl jít do střetu se staviteli dálnic, než člověku, který do třiceti let maximálně vařil kafe a teď je ministrem. Manažer Bárta dokázal určitě lépe ty vlčáky krotit než člověk, který do té doby maximálně vařil Bártovi kávu. Skoro mi to připadá, že Pavel Dobeš dnes právě připravuje kávu všem těm investorům, se kterými se Bárta nemazlil,“ dodal Josef Dobeš.

Údajná pochybení

Jedním z manažerů, které Vít Bárta podle Pavla Dobeše chránil, byl i někdejší první muž Správy železniční a dopravní cesty Pavel Habarta. Když se přiblížila doba Habartova odvolání, začalo se ve VV podle Pavla Dobeše proslýchat, že by měl ministr dopravy odejít z funkce. Určité výhrady měl ministr také k působení současného šéfa ŘSD Reného Poruby, ale ten ještě dostane šanci vše vysvětlit.

„Pan ředitel měl komplikovanou situaci, musel řešit zvlněnou D47, na čemž ŘSD pořád pracuje. Tady vidím pozitiva, která ale nemohou kompenzovat kroky jiné. Třeba že jsou vypsány zakázky na 3,5 miliardy korun krátce před startem nového zákona o veřejných zakázkách a jsou v nich věci jako tunel za Národním muzeem, které nejsou v žádném plánu, nejsou rozpočtově kryty a jde o zakázky za desítky milionů. To je velmi diskutabilní. Stejně výsledek kontroly veřejných zakázek, která zjistí, že ze 30 zakázek jich je 29 s pochybeními,“ tvrdí Pavel Dobeš.

Podle Pavla Dobeše se Habarta i Poruba objevili na posledním jednání kompletních VV. Řekli prý o Dobešovi, že mezi ministerstvem a oběma společnostmi, které pod resort spadají, dlí hluboká propast a nenechali si prý vysvětlit, že ministerstvo musí kontrolovat jejich činnost. Pavel Dobeš tvrdí, že se pokoušel o trpělivé vysvětlování celých pět hodin, ale nakonec přišlo ultimátum: buď rezignace na post ministra, nebo vyloučení z VV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…