Exšéfka Senátu Benešová: Mnozí čekají na návrat Klause do ODS

20.04.2012 14:42

ROZHOVOR Expředsedkyně Senátu a bývalá místopředsedkyně ODS Libuše Benešová, která nyní pracuje v Kanceláři prezidenta republiky, míní, že předseda ODS Petr Nečas se snaží hájit pravicové principy, ale v postklausovské ODS to nemá vůbec jednoduché a strana ODS je personálně vyprahlá. Řada současných i bývalých členů strany podle ní čeká na to, až se Václav Klaus vrátí do ODS.

Exšéfka Senátu Benešová: Mnozí čekají na návrat Klause do ODS
Foto: Redakce
Popisek: Bývalá předsedkyně Senátu Libuše Benešová

S nástupem Petra Nečase do předsednického křesla ODS byly spojovány naděje, že vrátí ODS zpět k jejím kořenům. Naplnil podle vás tato očekávání?

Snaží se dělat, co jde, protože přece jenom má omezené možnosti. ODS se po odchodu Václava Klause hodně personálně změnila. Klausovská generace dost opustila ODS v době Mirka Topolánka. To má samozřejmě vliv na pozici Petra Nečase, protože když se pohybujete v jiném prostředí, než které bylo za Václava Klause, tak se musíte i jinak chovat. Myslím si, že se opravdu poctivě snaží pracovat co nejlépe s úctou k hodnotám, které ODS vždy prosazovala, ale samozřejmě tou nešťastně složenou vládou, prosazením některých lidí do vedení ODS v regionech, nemůže postupovat úplně tak, jak by chtěl. On je jiná postava, s jinou autoritou, než jak tomu bylo u Václava Klause.

Expředseda ODS Mirek Topolánek minulý týden rozeslal členům ODS Páteční výzvu, v níž kritizuje posun ODS doleva. Jak se na ni díváte z hlediska obsahu i formy?

Nešťastný je jak způsob podání, tak i obsah. V ODS jsem ještě neznamenala žádný souhlasný hlas na tuto jeho výzvu. Pokud někdo souhlasil s obsahem, tak dodal, že Mirek má těžko právo, aby takovým způsobem vystupoval. Byly mu připomenuty všechny jeho hříchy. Se svou vládou se také nechoval vždy nejpravicověji. Řada věcí, která dnes probíhá, byla založena v době jeho vládnutí. Mě fascinuje, že to rozeslal všem členům ODS jako řadový člen ODS. Jakým způsobem je možné, že má všechny e-mailové adresy členů ODS...

...třeba spolupracuje s hnutím Anonymous.

Ano, třeba to má od nich. (smích) Já jsem v ODS déle než Mirek Topolánek a databázi mailů všech členů ODS nemám.

Když odhlédneme od toho, že podle komentářů řady členů ODS má sám Topolánek v posunu ODS doleva máslo na hlavě, tak nemyslíte, že tam něco věcně popsal správně? Když například vidíme, že ODS podporuje zvyšování daní, zavedení milionářské daně...

Já si myslím, že zavedení té příjmové daně už od roku 2006 a jak se s ní zachází, je nešťastné. Takže už se vlastně ani ničemu moc nedivím. Mluvit o 15procentní rovné dani a přitom ji odvádět ze superhrubé mzdy, to mi připadá jako výsměch. Každý by si měl rozmyslet každý zásah do daňového systému, protože každý zásah vyvolává nějaké náklady, protože finanční úřady, podniky, všichni si musí pořídit nějaký jiný systém či software, na jehož základě to spravují. Pro finanční úřady je značně nákladné, když si každý rok či půlrok musí pořizovat něco nového. Je pak otázkou, zda nový výnos, který si slibují ze změny daně, nebude spotřebován samotnou správou daně. Bezradnost, která zde v politice je, je evidentní, proto vidíme takové ty rychlé otočky. Nemá to žádné jasné směřování a pevný cíl.

Jak se díváte na to, že z ODS odcházejí lidé jako Michal Doktor?

Já si myslím, že je hrozná škoda, že odcházejí lidé, kteří přinášeli hlasy. Michal Doktor teď na krajské úrovni v jiném uskupení určitě uspěje. ODS se tím oslabuje a myslím si, že by neměla tyto lidi vyhánět a že by se k nim měla chovat s nějakou úctou, když je někdo tolik let v ODS a pracuje pro ni. Je škoda takového člověka se zbavovat, navíc s autentickou dobrou pověstí. Michal Doktor je toho příkladem.

Vy jste hovořila o rovné dani a jak se pak zavedlo, že bude ze superhrubé mzdy. Vlastimil Tlustý vymyslel daňové kolečko, tlustou peněženku a další věci, se kterými ODS vyhrála v roce 2006 volby. Jak jste se dívala na to, že se stal rebelem ODS a pak z ní odešel? Snažil se hájit program ODS, nebo jeho rebelování bylo zbytečné?

U Vlastíka to bylo obojí. Vždy jsem na něm oceňovala jeho inteligenci, je i pracovitý, ale má jednu velkou nevýhodu: není týmový hráč. To se projevilo, i když byl na ministerstvu financí. Z půlky jeho odchod vyplynul z rivality Topolánek versus Tlustý a půl byl způsoben tím, že se na ministerstvu choval velmi zvláštně. To přispělo k jeho odchodu z ministerstva. Druhá stránka je pak, co se dělo kolem té vířivky. To tedy nebylo příliš povedené.

Vy jste uvedla, že Nečas se musí pohybovat v podmínkách, které se liší od podmínek, které měl Václav Klaus. Jestli jsem to pochopil správně a když to řeknu trochu ošklivě, tak Klaus pracoval s lepším materiálem než Nečas. Vidíte v ODS nějaké autenticky pravicové osobnosti, které by mohly stranu pozvednout a případně pomáhat Petru Nečasovi?

Václav Klaus měl tu výhodu, že on ty osobnosti přitahoval. Byl určitým magnetem pro lidi určitého zaměření a určité inteligence a řekla bych i určité mravnosti. Bohužel to období po jeho odchodu z ODS přitáhlo do strany lidi jiného charakteru, na mnoha místech převládli. Tito lidé jsou aktivnější a mnohdy jsou bohužel aktivní v tom negativním slova smyslu. Když to člověk sleduje na nějakých oblastních nebo místních sdruženích, tak občas žasne, co se tam odehrává. Tím je pak ODS v tom místě poškozována. Místní pověst je s celostátní pověstí docela svázána a ODS to velmi škodí. Jinak si myslím, že ODS je dost personálně vyprahlá a výrazné osobnosti tam chybějí a obtížně je člověk hledá. Je tam ještě pár starých bardů.

Takže žádné světýlko na konci tunelu?

Tu a tam se objeví nějaký člověk, ze kterého by něco mohlo být. Ale neví se, zda ho negativně neovlivní nějaký špatný vliv.

Pravicový volič volil ODS, aby se nezvyšovaly daně, ty se ale nyní zvyšují. ODS byla vždy také proti přímé volbě prezidenta, proti nadvládě Bruselu, přesto ČR ručí desítkami miliard za krachující státy eurozóny. Koho má teď volit pravicový volič?

Pravicový volič to má docela těžké, co se týče výběru stran, které se k pravici hlásí. Má to ale stejně těžké jako pravicový volič v celé Evropě. Všechny strany se najednou chovají stejně a těžko rozlišíte, zda pocházejí z pravé, či levé strany politického spektra. Je to těžké. Nevím. Ale já zase budu asi znovu volit ODS, protože těžko se dá očekávat, že v této situaci, ve které společnost je, tu najednou vyroste jiná strana, která bude mít nějakou opravdu silnou podporu a bude moci prosazovat pravicový program. Spíše bych tlačila na ODS a snažila se jí vrátit k jejímu původnímu programu.

Takže Machovi Svobodní vás neoslovili.

Já se bojím, že jejich podpora nebude velká. Té práce, kterou je potřeba vložit do vzniku politické strany a do jejího prosazení, nevěnovali tolik, kolik by bylo potřeba. My, když jsme zakládali ODS, tak jsme se chovali jinak.

Není podle vás škoda, že Václav Klaus po skončení prezidentské funkce nezaloží pravicovou stranu? Nebo by se mohl vrátit do ODS?

To je otázka na pana prezidenta. Ale záleží, jakým způsobem se tu bude vyvíjet společenská a politická situace. Nedokážu si představit, že pan prezident v okamžiku, kdy by se ukázalo, že je opravdu výjimečně špatně a že se vývoj ubírá špatným směrem, že by zůstal stranou. Ta ODS tady je. Jsem přesvědčena, že řada členů, kteří ODS opustili, by se v případě návratu Václava Klause vrátili a řada z nich na to čeká. Jsou to lidi, kteří zdaleka nejsou ještě důchodového věku.

Myslíte tedy, že by bylo nejlepší, aby se Václav Klaus vrátil do ODS?

Je to jeho dítě a jistě se tak na ni dívá. Třebaže se ne vždy chová jako dítě, na které může být rodič pyšný.

Vy se v ODS ještě angažujete?

Já jsem členem oblastní rady u nás v Benešově. Tam vládnou normální poměry, i když to, co se děje v okolí, na nás nemůže nemít vliv.

Když Miroslav Kalousek říká, že TOP 09 je napravo od ODS, když přišel se zvyšováním daní a podporuje přerozdělování na nadnárodní úrovni formou půjček MMF na krachující státy eurozóny, co byste na to řekla?

Já myslím, že jste si odpověděl sám. (smích) Nikdy tady nebylo tolik různých daňových návrhů, které jsou za jeho vedení ministerstva financí. A to bez nějaké vážné debaty.

Co chystáte, až pan prezident skončí na Hradě? Půjdete do Institutu Václava Klause?

To je docela daleko. Pro ten okamžik nic neplánuji. Budu preferovat činnost ve věcech, které mě nějak baví a na které člověk neměl tolik času. Určitě se budu věnovat svému oboru literární historie či historii obecně. Ale samozřejmě kdyby se objevila nějaká potřeba mojí angažovanosti, tak se určitě tomu bránit nebudu.

 

PhDr. Libuše Benešová (* 5. července 1948, Benešov) je česká politička. V letech 1996–2000 byla senátorkou za ODS v obvodu č. 41 – Benešov a mezi lety 1998–2000 po Petru Pithartovi druhou předsedkyní Senátu Parlamentu České republiky.

V roce 1997 byla na sjezdu ODS v Poděbradech zvolena do křesla místopředsedkyně ODS. Nyní působí na Pražském hradě na pozici ředitelky Odboru spisové a archivní služby Kanceláře prezidenta republiky. Je předsedkyní správní rady Nadačního fondu Václava Klause.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…