Profesor Keller je znechucen Nečasem. Licoměrný a možná podplacený

21.04.2012 4:51

Sociolog Jan Keller věří, že na dnešní demonstraci na Václavském náměstí se sejde ke sto tisícům lidí. Podle něj vláda udělala v posledních dnech maximum proto, aby účast byla opravdu veliká. Premiéra Petra Nečase, který šmahem roztrhal koaliční smlouvu s Véčky, aby mohl vládnout s odpadlíky včele s Karolínou Peake, označil za licoměrného. Peake by pak podle něj mohla tvořit ideální partnerský pár s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Profesor Keller je znechucen Nečasem. Licoměrný a možná podplacený
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

Jak hodnotí sociolog Jan Keller události uplynulého týdne? „Tohle už není pro sociologa,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz. Připomeňme, že sotva skončila vládní krize s výhrůžkou demisí ministrů Věcí veřejných, vystoupila ze strany Karolína Peake a další dva ministři véček a snaží se sehnat podporu pro vládu Petra Nečase bez oficiálních zástupců Věcí veřejných.

Předčasné volby nebudou

„Takové neprůhledné věci s polokriminálním kontextem, k tomu už podle mě sociolog nemá co říct, politolog také ne,“ zopakoval Keller. ParlamentníListy.cz jej tedy oslovili jako voliče, a jak to dopadlo? „Já se radši hodím marod, až budou příští volby,“ reagoval Keller lakonicky.

Na dotaz, zda sežene Peake pro Nečase do pondělí potřebných minimálně deset poslanců, se nakonec rozpovídal. „To je jediná věc, ve které jsem si naprosto jistý. Předčasné volby nebudou v žádném případě."

Když bude Nečas potřebovat, poslouží mu John

„Petr Nečas buď bude mít deset poslanců, které potřebuje k většinové podpoře vládě, což také považuji za nejpravděpodobnější. Nebo jich bude mít osm nebo devět a on řekne, že to tak nehoří, že jich bude deset časem a že si na toho jednoho dva poslance počká,“ míní Keller znechuceně.

„Třetí možnost, které bych, jak sleduji vývoj, také věřil, je, že když jich bude jenom devět a bude mu tedy jeden poslanec chybět, tak se přihlásí Radek John,“ dodal sociolog.

Nečas je licoměrník

To, že Nečas z „vteřiny na vteřinu“ roztrhal koaliční smlouvu s Véčky a začal vyjednávat podporu vládě s Karolínou Peake, hned po té, co vystoupila z Věcí veřejných, je podle Kellera licoměrnost.

„Je to typická Nečasova licoměrnost. Něco říkat a něco jiného udělat. Díky této jeho licoměrnosti už bylo překonáno několik vládních krizí,“ odsuzuje Keller premiéra.

„Kdyby to byl člověk, který ctí zásady, které říkal jenom pár dní dopředu, tak už jsme tuto vládu neměli,“ konstatoval Keller s odkazem na Nečasova slova při předposlední vládní krizi, kdy dal Nečas najevo, že nehodlá vládnout s podporou přeběhlíků.

Možná Nečase někdo platí

„On se jasně rozhodl dát férovost bokem. Já nevím jestli je za to nějak bokem placený, to nedokážu říct za jakou cenu dává férovost bokem. Každopádně ji bokem dal a bude si hrát na natvrdlého a bude se tvářit, že neví, co říkal předevčírem,“ míní sociolog.

Ten si všiml i pochvaly ministra financí, Miroslava Kalouska, který jako odvážný ocenil krok Karolíny Peake, opustit klub a stranu Věcí veřejných a začít shánět podporu pro koaliční vládu bez Véček.

Peak s Kalouskem, to by byl páreček

„To se dva našli, protože pan Kalousek je zase odvážný muž, když včera naznačoval, že má v úmyslu jít se podívat na demonstraci a vůbec nemá strach, že mu tam někdo utrhne tykadla. Pan Kalousek je navíc rozvedený, takže by to byl ideální pár, jen směle,“ směje se Keller.

Podle něj, vláda v posledních dnech a týdnech udělala vše proto, aby v sobotu odpoledne byla hojná účast demonstrantů na Václavském náměstí.

„Někdy mám pocit, že toho Nečase, pokud ho někdo platí, tak že to jsou odboráři, nebo třeba ProAlt,“ směje se Keller, podle kterého vláda za posledních čtrnáct dní těžko mohla udělat více proto, aby se lidé naprdli a na dnešní demonstraci přišli v hojném počtu,“ směje se Keller. „To, co Nečas dělá, je podle mě záruka toho, že Václavské náměstí bude plné, nebo skoro plné, i kdyby padaly kroupy,“ dodává.

Demonstrantů bude ke sto tisícům

Nerad, ale nakonec se sociolog nechal přemluvit k odhadu dnešní účasti na demonstraci. „Člověk se může snadno zesměšnit, když má nějaký jiný odhad, než je skutečnost. Já jsem byl vždycky dost pesimistický ohledně demonstrací a není to moc rozumné odhadovat těsně před demonstrací. Protože ti opatrnější pak řeknou jak jsem hloupý, pokud se netrefím,“ sděluje Keller své obavy.

„Nicméně já si myslím, že účast dnes bude blíže ke sto tisícům než k padesáti tisícům. Ono se to těžko bude hodnotit, protože budou nejméně dva možná tři odhady. S jedním přijdou odbory, druhý bude mít vláda a třetí policie. Ale myslím si, že teď i ze strany vlády je uděláno opravdu maximum, aby ta účast byla velká,“ tipuje Keller. I taková účast prý ale s vládou nehne: „Vláda to samozřejmě bude naprosto ignorovat.“

Podporuji Jančuru, jezdím Student Agency

Na dotaz ParlamentníchListů.cz Keller potvrdil, že velmi oceňuje majitele autobusové společnosti Student Agency Radima Jančuru. Ten se už dříve, ale naposledy tento týden velmi ostře vyhranil proti ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, když ho mimo jiné označil za největšího zloděje v České republice.

„Já jezdím často hlavně do Francie. A od té doby, co se pan Jančura vyhranil takto jednoznačně proti panu Kalouskovi, tak využívám pouze služeb Student Agency, pouze Jančurovu firmu. Je to forma podpory z mé strany. Nevím, jestli má šanci na úspěch při soudu s Kalouskem. Ale myslím si, že postoj pana Jančury je třeba ve státě, kde mají všichni strach až za ušima, ocenit,“ uzavřel Keller.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…