Šmucler varuje: Jde do tuhého. Korupce je tak velká, že se sahá na platy

22.04.2012 15:53

NA HRANĚ S XAVEREM Zubař, podnikatel a bývalý moderátor Roman Šmucler okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současné palčivé problémy, které hýbou Českou republikou. I když korupce se podle něj zcela vymýtit nedá, je ta naše už tak veliká, že na ni stát jednoduše nemá. Ztráta důvěry, ke které v jejím důsledku došlo, je podle něj klíčová. Pokud se situaci nepodaří zvrátit, čeká nás nevyhnutelně katastrofa.

Šmucler varuje: Jde do tuhého. Korupce je tak velká, že se sahá na platy
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Rozhovor s Romanem Šmuclerem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Překvapují vás události české politické scény v posledních dnech (odsouzení Víta Bárty, štěpení VV, turbulence vlády)? O čem to podle vás svědčí?

Soud s Vítem Bártou svědčí o tom, že vyrůstají noví, schopní a spravedliví soudci. To kriticky potřebujeme, padni komu padni. Funkční soudy jsou základem státu. Vláda naopak zpevnila. ODS a TOP 09 se zbavily VV a asi budou vládnout ve dvoubarevné koalici s přeběhlíky. To je jednodušší a pevnější.

Nenastala už chvíle, aby lidé jako vy, tedy prokazatelně úspěšní manageři, vstoupili do politiky?

Já se některých managerů bojím. Myslí si, že politika je jako firma a budou vlastně budovat diktaturu. Ta může být docela úspěšná "s drobnými škraloupy" (Singapur), "většími škraloupy" (Čína), "velikými škraloupy" (Chile za Pinocheta), ale může být i zcela neúspěšná a obludná (Stalin, Hitler). Já myslím, že potřebujeme více demokracie, ne méně. Já jsem v politice chvíli byl a pochopil jsem, že buď musím vybudovat demokratickou stranu, anebo se stát diktátorem. První nestíhám a ani nechci. Druhé je mi odporné.

Jaký tipujete vývoj událostí? Byl byste rád, kdyby byly předčasné volby?

Předčasné volby nevyřeší vůbec nic. Máme tu mnoho let pat mezi pravicí a levicí a vítězem je vždy nějaká pidistrana, která slízne smetanu za loajalitu. Pokud vynecháme variantu vlády jednoho muže, což třeba zkouší Viktor Orbán v Maďarsku, máme jediné řešení.  Přechod na většinový systém se zodpovědností dvou stran, které z principu nebudou moci spolupracovat jako za "oposmlouvy". Fungují tak dvě nejlepší demokracie světa USA a VB. Je potřeba více osobní zodpovědnosti přímou volbou starostů, více nezávislosti byrokracii, tj. nemožnost měnit úředníky a třeba státní zástupce s výjimkou ministra a jeho náměstků. Referenda představují více demokracie, lidé se zamyslí a budou zodpovědnější. Nejsme větší hlupáci, než Švýcaři.

Vidíte problém korupce v Česku jako fatální, nebo je to spíš mediální téma?

V tuto chvíli se společnost rozpadá. Korupce totiž nabyla takových rozměrů, že ji stát není schopen financovat. Ve snaze udržet korupci se lidem sahá na příjmy a jde do tuhého. Jakási míra korupce je podobně jako nezaměstnanost takřka nevyhnutelná. U nás jsme se ale posunuli o řád výše. Funkcionáři nechtějí úplatky, ale ovládnout byznys. Chtějí procenta z obratu a na ta nemáme. Pokud byznys ovládnou, často ho zabijí tím, že se stane závislým na dotacích.

Jste zkušený manager a podnikatel, znáte způsob, jak očistit český veřejný život od korupce a klientelismu?

To je prosté, omezit přerozdělování v byznysu. Ideální bude minimalizovat evropské dotace. Taktéž národní. Podniky musejí dostat, co si vydělají. Ne, co si seženou přes politiky. Jinak jako Evropa zanikneme, jako zanikl starověký Řím. Dotace mohou jít jen do neziskového sektoru, řekněme základní školství. Nechápu třeba, proč se za státní peníze stavějí dálnice. Dokonce jsou na to evropské dotace. Dálnice je placená služba. Je to jasné podnikání. Prodejme dálnice a zaplatíme tím část dluhů. Další ať staví a opravuje soukromník. Taktéž železnice. Ceny budou tržní. Okamžitě se uleví rozpočtu. Soukromník nemůže ceny "napálit", jinak by se lidé dálnicím vyhnuli.

Nechává vás jako podnikatele v klidu zvyšování daní a příprava dalších reforem?

Nevadí mi vyšší daně, když za ně budou kvalitní služby. Jako třeba ve Skandinávii. Já jsem pro lepší školství pro všechny děti. Nejsem z nějaké bohaté rodiny, chci bezplatné a kvalitní školství pro všechny talentované děti. Měly by ale pak zůstat v ČR. Já bych nechal všechny zaplatit skutečnou cenu vysoké školy. Abychom měli reálné ceny. Ne 5000, ale hezky celý milion za medicínu. Jakmile by ale pracovali v ČR a platili tu daně, pak bych jim zase většinu státním stipendiem vrátil. Potřebujeme inteligenci. Ale platit studium medikům, kteří odejdou pak do ciziny a nevrátí se… To jsme tak bohatí?

Podnikatel Jančura obvinil ministra financí Kalouska z nekompetentnosti a z korupčního jednání. Co za tím čtete? Platí tady, že na každém šprochu pravdy trochu?

Šprochy nás jednou zabijí. Všichni na všechny házejí špínu a nic se nedotahuje. Důkaz-žaloba-soud. To je jediná cesta.

Do jaké míry se odrážejí aktuální problémy ČR v oblasti zdravotnictví? Myslíte, že český zdravotní systém přežije?

Peníze docházejí a ministr Heger se statečně snaží konec systému oddálit, možná ho i na chvíli stabilizuje. Současný stav je ale nesmysl. Buď udělejme státní zdravotní službu jako v Británii (její kopii jsme měli za socialismu), anebo mějme skutečnou konkurenci několika pojišťoven, pokud možno i zahraničních. Duopol VZP-Agel, to je asi to nejhorší, co může být. Pan ministr s tím ale bojuje.

Co soudíte o případu IZIP?

Jsem zrovna v USA, tady podobný systém udělal Google zadarmo! Přestal ale fungovat, většina lidí prostě nechce mít svoje intimní údaje dostupné přes internet. Já také ne. No a abych je dal soukromé firmě, která mě s nimi třeba může vydírat, to bych byl blázen. Byla to hezká teorie, že se tak ušetří, ale ukázalo se, že je to jinak. Ani Google nebyl neomylný. Je čas toho nechat a zavřít krám.

Máte obavu, že ČR je blízko státního bankrotu?

Nyní nikoli. Nabalujeme ale dluhy a pokud by přišla další fáze evropské krize, bude zle. Zatím se z toho dostáváme ven přes inflaci. Každému radím, ať ukládá peníze do věcí s absolutní hodnotou. Evropské peníze prostě musejí ztratit svojí hodnotu, dluh se musí částečně odepsat, nezaplatí se. Ale já jsem zubař, ne ekonom.

Už vás někdy napadlo, že podnikatelské aktivity v ČR opustíte a budete podnikat výhradně v zahraničí? Co by se muselo stát?

Já podnikám v zahraničí. To je skutečné měřítko. Nevím, proč bych měl opouštět tuhle zemi, kde podnikáme jako rodina po staletí. Kvůli našim politikům? Jak dlouho bude u moci ten či onen?  Oni se berou příliš vážně a my jim to "žereme" přes média. Jsem v USA, tady většina lidí ví, jak je Praha krásná. Nikdo ale nezná jediného politika od té doby, co umřel Václav Havel. Podstatný pro svět je Jaromír Jágr, Miloš Forman. Ti ve svých oborech přesáhli naši zem a to se povedlo i Václavu Havlovi. Už to je skoro zázrak a nestane se to každé desetiletí. Také nebude každý rok fotbalista, jako byl Nedvěd či Masopust. Myslím, že podnikatelé nechtějí fyzicky odejít ze země. Chtějí danit v zahraničí a mít tam sídlo, což není úplně fér. Užívat si života v Praze a platit nějakému ostrovu je sice legální, ale nemělo by to být. Co se ale týče práva, i já přemýšlím o tom, že jako firma usazená jinde budeme mít větší zastání a respekt. Jediné, co platí v ČR, je strach z mezinárodní arbitráže a mezinárodních soudů. Bohužel. Kdyby výše zmíněný pan Jančura chtěl podnikat na železnici jako švýcarská či americká firma, určitě by s ním jednali uctivěji. I když by část daní posílal jinam. Je to smutné,  ale je to tak.

To, co vidíme ve veřejném životě, je katastrofa, nebo pouze demokracie v praxi?

Tohle je vážná krize demokracie v ČR, neboť se vytratila důvěra. Finance a politika stojí na důvěře. Jakmile zmizí, nastane "run" a je konec. Určité podstatné změny jsou nutné. Jinak přijde katastrofa, to ale nebude zítra. Snad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…