Peake už nehodlá chyby z VV opakovat. Vsadí na transparentnost

23.04.2012 12:05

Místopředsedkyně vlády a donedávna i Věcí veřejných Karolína Peake už nemíní spolu se členy své platformy opakovat chyby, jichž se dopouštěli, když přivírali oči nad neprůhledným základem VV. Pro týdeník Respekt totiž uvedla, že nebudou žádné nemorální kritiky, žádná korupce, a to ani při získávání dostatečného počtu poslanců pro další pokračování vlády.

Peake už nehodlá chyby z VV opakovat. Vsadí na transparentnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Vicepremiérka Karolína Peake, která svým rozhodnutím odejít z Věcí veřejných ještě více rozštěpila už tak oslabenou stranu, nedokázala zatím získat pro svou platformu dostatečný počet lidí, aby mohli založit poslanecký klub. Nejen u ní, ale ani u těch, co se k ní přidali, nelze odhadnout, jakou politiku by ve vládě prosazovali.

Podle týdeníku Respekt to dobře charakterizuje výrok jednoho z provládních odpadlíků Jiřího Rusnoka: „Jaké postoje budeme zaujímat, je nyní předčasné sdělovat. Budeme o tom dál diskutovat.“ Většina z těch, kdo zamířili k platformě založené Karolínou Peake, patřila ve sněmovně mezi nevýrazné členy, kteří se nikdy nevyjadřovali k reformám.

Bártovu verzi považovala za pravdivou, protože ho znala

Ani oni, ani Peake také dosud nekritizovali podezřelé financování Věcí veřejných a fakt, že tato strana byla od začátku budována jako promyšlený podnikatelský plán Víta Bárty na korupční odčerpávání peněz ze státního. A tak existují obavy, zda nová platforma nebude postavena na stejně neprůhledných základech jako samotné VV.

„Tak to rozhodně nebude. Jde nám o maximální transparentnost, například všechny stranické sponzory budeme zveřejňovat,“ tvrdí pro týdeník Respekt Karolína Peake. To, že se o totéž nepokusila ve Věcech veřejných a Víta Bártu hájila i po provalení informací o uplácení, považuje zpětně za svoji chybu. „Znali jsme se, považovala jsem proto jeho verzi za pravdivou,“ vysvětluje vicepremiérka.

Otevřené informování a přesvědčování jen díky argumentům

Zároveň slibuje, že už tyto chyby opakovat nebude. Už žádné amorální praktiky, žádná korupce, a to ani při získávání dostatečného počtu poslanců pro další pokračování vlády. „Prostě nic takového dělat nebudu, o všech jednáních budu otevřeně informovat a své okolí budu přesvědčovat jen argumenty,“ dušuje se Peake.

Na ní a na dalších z Věcí veřejných odštěpených poslancích bude záviset další osud kabinetu Petra Nečase. Týdeník Respekt v té souvislosti poznamenává, že o moc konkrétněji než vicepremiérka nemluví ani její stoupenci. Projekt, který budují, je tak zatím hodně nečitelný a nese velká rizika podobná těm tikajícím od počátku v Bártových Věcech veřejných.



       

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …