Kauza Janouškových odposlechů zůstane utajena. BIS se odvolává na živý případ

23.04.2012 21:15

Měsíc poté, co se na veřejnost dostaly předpisy odposlechů telefonních hovorů podnikatele Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma, začíná být zřejmé, že více už se nedozvíme. Tím, že šéf tajné služby Jiří Lang napsal poslancům z komise pro kontrolu BIS, že je věc otevřená a stále předmětem analýzy, našel dokonalý způsob, jak o případu nic neříct.

Kauza Janouškových odposlechů zůstane utajena. BIS se odvolává na živý případ
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

Sedm členů komise pro kontrolu BIS dostalo od šéfa této tajné služby Jiřího Langa dopis, jímž reagoval na sedm otázek, které poslanci zformulovali ve snaze zjistit pozadí případu, který před měsícem šokoval českou veřejnost. Šlo o zveřejnění odposlechů, na nichž podnikatel Roman Janoušek dojednával s pražským primátorem Pavlem Bémem podezřelé korupční obchody a politické manipulace.

Dopis nezodpověděl na žádnou z otázek, proč Janouška BIS odposlouchávala, jak s těmi odposlechy naložila, zda představitelé služby vnímali zveřejněné přepisy rozhovorů, v nichž Janoušek diriguje zakázky magistrátu, jako pokusy ovlivnit korupcí veřejné zakázky magistrátu i vlády. Důvodem je to, že důstojníci BIS na případu stále pracují.

Živý případ je nedotknutelný

„Případ je stále živý, pana Janouška dodnes prověřujeme,“ stojí ve sdělení BIS poslancům. „Tato informace vpodstatě říká, že se veřejnost o kauze pražského podnikatele a kamaráda vlivných politiků a úředníků už moc nic nového nedozví. Živý případ je nedotknutelný,“ upozorňuje Jaroslav Spurný v týdeníku Respekt.

Tím, že generál Lang označil věc za otevřenou a zároveň prohlásil, že BIS stále ještě analyzuje, zda odposlechy neunikly od ní, našel dokonalý způsob, jak o případu nic neříct. Nelze se tak dozvědět, jestli informace o odposleších neunikly vinou neprofesionality přímo od samotné BIS, nebo je dokonce zpravodajci neprodali do soukromých rukou. Třeba bezpečnostní agentuře ABL, jak se v médiích spekulovalo.

Naději dává jen založení vyšetřovací komise

Této černé variantě by mohlo nasvědčovat i to, že pokud by informace neunikly od BIS, tak by to tato tajná služba zcela jistě sdělila veřejnosti, aby ze sebe smyla jakékoli pochybnosti osočující ji z nekalého jednání. Přitom zjistit pravdu by pro BIS disponující nejmodernější technikou neměl být problém. Místo toho zavládlo ze strany tajné služby jen mlčení.

„Odposlechy a tance kolem nich tak zatím svědčí především o jakési konspirativní spolupráci BIS s některými politiky,“ píše Spurný v týdeníku Respekt s tím, že stále existuje šance, jak ji narušit. Touto nadějnou cestou je založení parlamentní vyšetřovací komise, která by všechny okolnosti odposlechů prověřila. Zda její zřízení však ve stávající neklidné atmosféře ve sněmovně projde, však není vůbec jisté.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…