Česká televize informovala o protivládní demonstraci a tady je výsledek

24.04.2012 7:27

Česká televize se při informování o sobotní demonstraci odborů a občanských iniciativ nezpronevěřila objektivitě. Shodují se na tom oslovení odborníci a nic na tom nemění ani fakt, že stejně jako v polovině března po protestu Holešovské výzvy pochodovaly z Václavského náměstí před budovu ČT na Kavčí hory stovky demonstrantů - jako vyjádření nesouhlasu s kvalitou informování o protivládních akcích.

Česká televize informovala o protivládní demonstraci a tady je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze demonstrovalo proti vládě asi 90 000 nespokojených občanů

Na Českou televizi mají spadeno demonstranti, ať už se jich na pražském Václavském náměstí sejde několik tisíc jako při protestu pořádaném Holešovskou výzvou v polovině března, nebo stotisícová masa jako uplynulou sobotu při protivládní akci odborů a občanských iniciativ. V obou případech se pak stovky nespokojených s údajnou neobjektivitou zpravodajství vydaly před budovu ČT na Kavčí hory. Tam bylo kupodivu po té obří demonstraci daleko méně bouřlivo než v březnu.

Tentokrát se před sídlem ČT shromáždilo zhruba pět set lidí, od nichž zaznívaly hlasy o údajně neobjektivním informování o protestu a podhodnocení počtu účastníků. „Pochody na Českou televizi hodnotím jako pomatení smyslů. Jít z Václaváku na Kavčí hory, to nemá vůbec žádný smysl. Smysl by mělo, kdyby šli na zasedání Rady pro televizní vysílání,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník a lektor VŠE Jiří Mikeš.

Demonstraci sledoval čtyřnásobek počtu těch, co se jí zúčastnili

„Sledoval jsem přímý přenos na ČT24, a tak vím, že se odboráři rozčilovali nad tím, že Česká televize snižuje počty demonstrantů. Ale stejně tak nevíme, do jaké míry jsou pravdivá ta čísla, která prezentovali odboráři. Jiný problém jsem nezaznamenal. Z vysílání České televize se mi zdálo, že informování je docela objektivní,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, a.s., vyplývá, že mezi dvanáctou a patnáctou hodinou, kdy ČT24 o sobotní demonstraci živě informovala, sledovalo vysílání průměrně 364 tisíc diváků při podílu na sledovanosti 22,4 procenta. Během samotné demonstrace mezi 13 a 14,30 hodin to bylo dokonce 430 tisíc, což byl každý čtvrtý divák přítomný v danou chvíli u obrazovky (podíl na sledovanosti 24,7 procenta).

Dobře a reprezentativně zvolení hosté do studia

Součástí vysílání o protivládním protestu byli i hosté ve studiu. „Dalo by se diskutovat o tom, jak vystupoval Petr Sokol z CEVRO, který nepodával podle mě moc objektivní analýzu, ale spíš to byla stranická pozice ODS. Nicméně to není problém České televize, ale konkrétního politologa,“ podotýká Bureš. Nutno dodat, že jako protiváhu zvolila ČT politologa Lukáše Jelínka, který má blíže k ČSSD.

Politolog Bureš rovněž ocenil, že ČT reprezentativně vybrala hosty do studia v čase před začátkem demonstrace. Koalici zastupoval ministr financí Miroslav Kalousek a opozici místopředseda stínové vlády KSČM pro hospodářskou politiku Jiří Dolejš. „Podle mého dala Česká televize zaznít oběma stranám a myslím, že tato událost byla dobře zpracovaná,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Veřejnoprávní média u nás referují podobně jako na západě

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše informovanost, kterou Česká televize této akci dala, byla naprosto přiměřená. „Díval jsem se na Události, v nichž moderátoři demonstraci odborářů podrobně shrnuli, a myslím, že Jakub Železný i Aneta Savarová se toho zhostili dobře. A zpracované to bylo velice objektivně,“ hodnotí Mikeš.

Nemyslí si proto, že veřejnoprávní televize straní vládě, jak občas někde zazní. „Lidé jsou zjitření, takže i když je někdo objektivní – a to i ve vztahu k vládě – tak vzbuzuje určitou nevoli. Podle mého se v tom ČT pohybuje velice uvážlivě. Jak Česká televize, tak i Český rozhlas se své veřejnoprávní role zhošťují velice slušně a podobně, jako by to bylo kdekoli na západě,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Sedm z deseti lidí má podle STEM zpravodajství ČT za objektivní

Potvrzují to i výsledky posledního výzkumu, který na téma objektivity médií uskutečnila agentura STEM. Zatímco k domácí politické scéně se česká veřejnost staví silně kriticky, média sklízejí za svou práci uznání. Na konci minulého roku uvedlo 65 procent respondentů, že média poskytují o vnitropolitickém dění dobrý přehled. Ještě více lidí – 71 procent – uvedlo, že zpravodajství České televize informuje o vnitropolitickém dění objektivně, což je o sedm procent více než před rokem.

„Situace v České televizi a v objektivitě jejího zpravodajství bývávala horší a dnes se její novináři skutečně snaží, aby zpravodajství bylo opravdu objektivní a dávají zaznít většímu spektru názorů. Velmi dobře se to ukazuje v Událostech, komentářích, v nichž zejména Martin Veselovský je naprosto vynikající právě v té objektivitě,“ chválí jednoho z moderátorů ČT politolog Bureš.

Moderátoři se snaží, aby byli vnímáni objektivně

„Naopak osobně mám vždy trochu problém s Jakubem Železným, protože ten podle mého dává až příliš najevo svůj odpor vůči levici. Ale po přestupu do Událostí, kde hlavně čte zprávy, nemůže z tohoto pohledu moc uškodit. A když teď referoval o demonstraci odborů, spíš zdůrazňoval stanoviska odborů, takže bylo vidět, že se zřejmě také snaží, aby byl vnímán objektivně,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Bureš.

O maximální objektivitu se ve svém vysílání snažívá i veřejnoprávní Český rozhlas. Na jeho zpravodajské stanici Radiožurnál dostávají ve vysílání prostor všechny relevantní názory, a to platilo v uplynulých týdnech i v případě zástupců Holešovské výzvy. Zapojit se mohou i posluchači – v anketě O všem s vámi každý den na webu a na facebookové stránce Radiožurnálu i v jednotlivých pořadech, kam mohou posluchači psát dotazy nebo se jich dokonce osobně účastnit.

Rozhlas si po demonstraci pozval Kalouska i Zavadila

„Pokud jde o sobotní demonstraci odborářů, připravili jsme do vysílání Speciál Martina Veselovského a bezprostředně po skončení demonstrace jsme odvysílali živě debatu mezi Jaroslavem Zavadilem, Miroslavem Kalouskem, Alešem Michlem a Václavem Bělohradským,“ ilustruje pro ParlamentníListy.cz zástupce šéfredaktora Čro1 – Radiožurnálu Tomáš Pancíř názorové spektrum hostů ve studiu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…