Experti: Přijdou komunisté a cizina stáhne peníze. Tímhle nestraš, pravice

25.04.2012 6:51

Vláda neschopná kvůli prázdné státní kase plnit své velkolepé předvolební sliby, k takové podle německého deníku Die Welt směřuje v průzkumech veřejného mínění Česká republika, když na celé čáře vítězí ČSSD a KSČM. Podle ekonomů, které oslovily ParlamentníListy.cz, se na vnímání zahraničními investory pro Českou republiku nic nemění, byť tím pravice může argumentovat.

Experti: Přijdou komunisté a cizina stáhne peníze. Tímhle nestraš, pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Podle průzkumů by volby vedly k prudkému obratu doleva: k sociálnědemokratické vládě, kterou by tolerovali staří komunisté. Poprvé od revoluce by tak KSČM mohla minimálně nepřímo rozhodovat o vládním dění,“ napsal v úterý Die Welt.

Češi mají plné zuby vládnoucích

„A Čechům se to zdá být jedno," dodal s odkazem na víkendovou masovou odborářskou demonstraci v Praze, při níž účastníci volali po nových volbách. „Atmosféra byla napjatá, běžní lidé mají plné zuby těch, kdo jim v současnosti vládnou,“ líčí německý deník situaci v Česku.

„Levicová vláda, která by zcela jistě z předčasných voleb vzešla, by sice také kvůli prázdné pokladně nemohla splnit všechny své velkolepé sliby, Česko by ale určitě nedodržovalo rozpočtovou disciplínu, k čemuž se Nečasova vláda zavázala, ačkoli příslušný pakt v EU oficiálně nepodepsala,“ předpovídá Die Welt vývoj po případných volbách.

Němci? Tam už snad komunisti vládnou

„Tak ono se stačí podívat do Německa, jak tam mají vysoké daně, tak můžeme dojít k závěru, že tam komunisti vládnou už dávno,“ reagoval na komentář německého periodika ekonom společnosti Partners a člen ekonomické rady vlády Pavel Kohout.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda může mít na rozhodování zahraničních investorů obava z příklonu ČR ke komunistické straně, odpověděl Pavel Kohout jednoznačně záporně. „Tohle určitě ne,“ konstatoval Kohout.

„Jestli investoři vnímají nějakou nestabilitu, tak ta je patrná vůči Maďarsku, kde se zestátnily penzijní fondy. Tam bych se spíše díval na zdroj nestability. Koneckonců komunisty u nás nakonec nezvolí zase až tolik lidí, aby měli nějaký větší význam,“ poznamenal.

Jen DPH je ok, jinak samé nákladné chyby

Ekonom pro ParlamentníListy.cz už dříve spíše varoval před deklarovanými plány ČSSD, pokud strana převezme moc v zemi. „Jediné z uvedených opatření, proti kterému se nedá protestovat, je snížení nebo alespoň zastavení růstu DPH. Všechna ostatní jsou chyby, o kterých se dá říci, že jsou dokonce vážné a nákladné,“ odsoudil striktně kostru sociálně demokratického programu pro ekonomiku Pavel Kohout.

Za špatné opatření pak označil progresivní zdanění. „To by byla rána pro jakékoliv odvětví, kde pracují lidé s přidanou hodnotou. To by nás srazilo automaticky a permanentně na úroveň montovny a už bychom se nikdy nedostali k něčemu lepšímu,“ varuje Kohout.

Fiskální unie = lístek na Titanic

Jako další nebezpečí striktně odsoudil ČSSD prosazovanou touhu přistoupit k fiskální unii. „To by byl lístek na Titanic. Pak by se očekávalo, že budeme sponzorovat všechny ty zkrachovalé státy, jako budou Portugalsko, Španělsko a tak dále. A to by byla faktura hodně nákladná,“ hrozí Kohout.

Nárůstu preferencí KSČM se nebojí ani další ParlamentnímiListy.cz oslovený ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Já si myslím, že zatím ne, zatím je to nový trend“ reagoval na dotaz, zda můžou rostoucí preference KSČM lekat investory ze zahraničí.

Je fuk, kdo tu vládne

„Zatím si lze těžko představit, že by tady vznikla vláda, která by byla vysloveně komunistická a přinesla by tak nějaká rizika pro investory,“ dodal Pikora. Podle něj zahraničí nijak významně nevnímá ani změny vlád v České republice. Ekonomika šlapala v podstatě pořád stejným směrem, ať byl premiérem, kdo chtěl,“ míní Pikora.

„Ono jde o to, ačkoliv to není mediálně populární to říkat, že všechny hlavní trendy naší ekonomiky byly stále stejné a bylo jedno, kdo byl ministrem financí,“ vysvětluje Pikora. „Stát se stále zadlužuje, stále se zadlužuje nezdravě rychle. Ačkoliv všichni mluví o tom, jak bojují za kde co a proti kdečemu, tak pořád mají ohromný dluh státního rozpočtu každý rok,“ sčítá Pikora.

Zahraničí vidí, že politika ekonomiku nemění

Podle něj tak zahraničí začalo vnímat, že ať se tu děje cokoliv, nemá na to politika v podstatě žádný vliv. „Stačí se podívat, jak kurz koruny ignoruje všechny vládní změny a politické posuny v ČR v posledních týdnech,“ tvrdí Pikora.

Stejně tak podle něj koruna ignorovala i výsledky přecházející výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. „Protože nikdo si od toho v zahraničí nesliboval nic zásadního,“ dodává Pikora.

Nás se bát nemusíte, tvrdí Filip

Že se o zahraniční investice bát nemusíme, tvrdil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz i předseda KSČM Vojtěch Filip, když naznačil, že jeho strana je připravena podílet se na moci.

„Zahraniční investory by vláda komunistické strany určitě neodradila. Kdybyste se podíval do zemí, kde jsou komunistické strany vedoucí politickou silou, nejde jen o Čínskou lidovou republiku a Vietnam, ale i o země srovnatelné s Českou republikou, tak od nich investoři neodcházejí,“ uvedl Filip.

„Pokud jde o ekonomický recept, tak by měla být daňová soustava spravedlivá. Měla by se zavést progresivní daň a zabránit plošnému zdražování. Je totiž nutné, aby zde byla koupěschopná poptávka občanů ČR. Česko je výrazně exportní ekonomikou. Je třeba hledat nová odbytiště a zde se nabízí země, které mají pozitivní hospodářský růst. Na podporu exportu musí být nasměrována i česká zahraniční politika,“ řekl ParlamentnímListům.cz Filip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…