Nářek pro uvězněného, který čmáral na plakáty: Nevinný, čistý muž

25.04.2012 15:02

Exposlankyně Táňa Fischerová byla s řidičem odsouzeným za namalování tykadel politikům Romanem Smetanou ve chvíli, kdy se vydal policii. Ta ho mohla předat k nástupu do vězení. Jak řekla ParlamentnímListům.cz, tím se dostal do výkonu trestu naprosto nevinný, čistý člověk. "A usvědčil systém z pokrytectví," podotkla mimo jiné Fischerová. Podle ní je nyní na společnosti, aby uchránila do budoucna svoji čistotu a podobné křivdy se neděly.

Nářek pro uvězněného, který čmáral na plakáty: Nevinný, čistý muž
Foto: Repro prosmet.webnode.cz
Popisek: Nálepka na podporu řidiče Romana Smetany

Hned úvodem shrňme aktuální vývoj. Při sobotní masové demonstraci odborářů v pražských ulicích přijel dnes už bývalý řidič Roman Smetana mimořádným odborářským vlakovým spojem do Prahy. Během demonstrace se dobrovolně policii, která po něm kvůli tomu, že nenastoupil v určeném termínu do výkonu trestu, vyhlásila celostátní pátrání, vydal. Jak ještě krátce před tím přiznal, před policií se rafinovaně několik týdnů neukrýval, pobýval většinu dnů poté, co dal výpověď v práci, doma, chodil veřejně po ulicích Olomouce, kde žije. Některé schůzky si prý dokonce dával i před budovou olomouckého soudu.

Výkon trestu si tedy nyní odpykává ve věznici na Pankráci, v případě, že by chtěl přeložit blíže k místu svého trvalého bydliště, musel by o to písemně zažádat. Jak ParlamentníListy.cz však zjistily od tiskové mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové, dosud tak neučinil.

Jelikož Smetana odmítl vykonat 100 hodin veřejně prospěšných prací, i domácí vězení, jež mu soud uložil vedle pokuty 15 tisíc korun, měl nastoupit k nepodmíněnému trestu 100 dnů ve vězení. Nabízí se proto otázka, zda by pro něj přece jen nebyly schůdnějším řešením ony veřejně prospěšné práce?

„Rozhodně ne, pokud na to takto nahlížíme, nutíme ho, aby se stal součástí represívního aparátu. Vlastně to, co se stalo, usvědčuje celý systém z pokrytectví. Je proto věcí společnosti, aby na to upozornila a čistotu společnosti bránila. Romana Smetanu jsem osobně poznala, byla jsem s ním do poslední chvíle, než ho odvedla policie, a musím říct, že je to jeden z nejčistších lidí, jaké jsem kdy poznala. Proto on sám říká, že vše je jen jeho blbost, ale společnost to nesmí nechat lhostejnou. Já jsem přesvědčená, že opravdu v tomto případě sedí ve vězení naprosto nevinný člověk. Poprvé od roku 1989 jsme v jeho případě svědky porušení svobody projevu, a to nemůžeme nechat jen tak být,“ uvedla Táňa Fischerová pro ParlamentníListy.cz.

Pokutu zaplatil, ta byla jako trest dostačující, myslí si Fischerová

Podle ní je celá záležitost naprosto absurdní kvůli nepřiměřenosti soudem vysloveného trestu. I oněch sto hodin veřejně prospěšných prací by pro Smetanu bylo zásadním zásahem do jeho práv a svobod, už jen kvůli tomu, že by počet takových hodin vedle vykonávaného zaměstnání zcela jistě přesahoval řadu měsíců.

„Vždyť on zaplatil pokutu 15 tisíc korun, a ta ty škody, které jsou z mého pohledu také možná kontroverzní, zcela jistě pokryla. Plakát, který pomaloval, je obyčejnou reklamou, kterou si nikdo poté, co je sejmuta, doma neschovává, vyhodí se. A to, že šlo o politický plakát? To je ještě kontroverznější. Ten plakát přeci visí na veřejném místě, politické kampaně jsou placeny z daní nás všech,“ vysvětluje svůj postoj a názor Fischerová.

Zastánců Smetany jsou v zemi tisíce

A rozhodně není sama, kdo se zřejmě v tuto chvíli nejznámějšího řidiče městské hromadné dopravy u nás zastává.  O jeho případu jednal i Český helsinský výbor. Také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) má na stole dvě desítky podnětů pro stížnost pro porušení zákona. A po internetu kolují různé petice a fanouškovské skupiny, do kterých se zapojily tisíce lidí. Šíří se také nálepky vytvořené na jeho podporu s textem: Sedím za Romana Smetanu. Je na nich jméno odsouzeného za mřížemi z tykadel, která on sám přimalovával na hlavy politiků na plakátech.

Ústřední postavou nálepek je exministr vnitra Ivan Langer. Ten byl lídrem místní ODS v době, kdy řidič autobusu plakáty politiků pokresloval. A právě občanští demokraté se jako pak jediní z politických stran u soudu domáhali náhrady škody. Celou záležitost rozsuzovala navíc manželka Langera, Markéta. A právě toto spojení soudkyně se zainteresovanou politickou stranou Smetanovi příznivci napadají.

"Ministerstvo spravedlnosti eviduje dvacet podnětů k podání stížnosti pro porušení zákona ve věci Romana Smetany," uvedl pro média mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Jak dodal, nyní je má na starosti ostravské státní zastupitelství. Po něm se k nim vyjádří experti ministerstva a nezávislá komise. Jejím stanoviskem se pak ministr při podání stížnosti většinou řídí.

"Pro jejich vyřízení nejsou žádné zákonné lhůty. Nelze tedy předjímat, kdy ve bude věci Romana Smetany rozhodnuto," doplnil ještě Hovorka.

Petice, skupiny na sociálních sítích - všichni stojí při Smetanovi. Co na to Pospíšil?

Jak už bylo zmíněno, po internetu také koluje petice za osvobození odsouzeného řidiče. Do středy ji podepsalo více než 7700 lidí. V diskusi u ní se mezi názory objevují mimo jiné takové, že místo vězení měl Smetana dostat spíše vyznamenání.

Na místě je také zmínit další aktivity na sociálních sítích. Tam se skupiny, vyjadřující Smetanovi podporu a volající po jeho očištění, angažují většinou v řádech stovek fanoušků. Například ke stránce Fanclub Romana Smetany se přihlásilo už bezmála dva tisíce lidí, dalších více než 500 fanoušků se pak přidalo ke skupině Přátelé Romana Smetany. I další stránka s názvem První český politický vězeň na Facebooku má už také bezmála 400 fanoušků.

Odmítl veřejně prospěšné práce i domácí vězení. Nehrozí mu ještě vyšší trest?

Roman Smetana pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně třicet reklam na olomouckých autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly politické strany. Politikům přikresloval tykadla a na plakáty připisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Nejvíce poškozených reklam patřilo ODS. Za to mu soud stanovil 100 hodin veřejně prospěšných prací, které odmítl absolvovat, tím mu bylo určeno sto dnů vězení. Ani tam ovšem Smetana 26. března, kdy si měl trest začít odpykávat, nenastoupil. Zato by mu mohly v krajním případě, kdy by byl navíc ještě obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí, hrozit další až tří roky vězení.

Tykadla i semafory - obojí se stalo vstupenkou do vězení

Roman Smetana z Olomouce není však jediným potrestaným za svůj diskutabilní projev názoru, Roman Týc, vlastním jménem David Hons, si musel projít vězením letos, kdy v  únoru nastoupil výkon trestu. Ten musel absolvovat poté, co odmítl zaplatit původně vyměřenou pokutu 60 tisíc korun. Podle něj by tím totiž přiznal, že se dopustil trestného činu. A to odmítal.

Jeho provinění začalo v dubnu roku 2007, kdy Týc nahradil asi pět desítek sklíček signalizace pro chodce na několika křižovatkách v Praze nestandardními postavičkami.

I proti jeho trestu se zvedla velká vlna odporu veřejnosti, na protest proti uvěznění vznikla na sociální síti Facebook iniciativa přelepovačů hlav. Plížili se k semaforům a přelepovali hlavy panáčkům. Poté, co policie zveřejnila, že i je bude trestat a pátrat po nich, aktivity ustaly. Týc je v tuto dobu již na svobodě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…