Na Hegera čekají před ministerstvem desítky postižených lidí

25.04.2012 15:22

Takto je gól! Před ministerstvem zdravotnictví čeká přes šedesát postižených lidí a téměř buší do vrat ministerstva. Chtějí se totiž stůj co stůj setkat se šéfem resortu Leošem Hegerem. Ministr ale prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že před protestující nepřijde.

Na Hegera čekají před ministerstvem desítky postižených lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Zdravotnické odbory a postižení si stěžují, že s nimi Heger nekomunikuje. Chtějí s ním probrat dostupnost péče nebo personální zajištění pracovišť. Heger byl do úterý v cizině.

Mezi postiženými je k vidění i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ale potiženým přes Českou televizi vzkázal, že ministr Heger mezi postižené dnes skutečně nepřijde, neboť v plánu je schůzka s nimi v příštím měsíci. Podle mluvčího vše - tedy i dnešní protest - je rozhodnutím Krásy.

Mluvčí: Nenecháme se manipulovat

„Je to jeho rozhodnutí. Už to ale překračuje určitou mez a ministr zdravotnictví se nebude zapojovat do kampaně pana Krásy a odborů. My jsme schopni komunikovat o reálných věcech, jsou to nyní od nich účelové věci,“ řekl Sršeň v rozhovoru pro ČT 24.

"O těchto věcech již proběhla řada jednání, je to již ex post a probíhalo to i řadou řízení. S tím setkáním ale další měsíc počítáme. Ministerstvo zdravotnictví se však nebude podílet  na účelových akcích, které zastrašují pacienty řadou neúčelových věcí. My chceme diskutovat jen o věcech, které jsou běžné. Nenecháme se proto manipulovat,“ dodal mluvčí.

Zdravotně postižení se Hegera dovolávají opakovaně. Například loni v červnu se v hodjném počtu také sešli přímo před ministerstvem zdravotnictví. Nešlo o demonstraci, ale happening, kterého se zúčastnila asi stovka lidí se zdravotním postižením. Setkání tehdy svolal také předseda Rady zdravotně postižených Václav Krása.

"Jako klad si pak všichni přítomní pochválili, že mezi ně přišel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ten nejdříve pochválil formu, kterou zdravotně postižení k vyjádření svého nesouhlasu s novou zdravotní reformou použili. Vzápětí pak schytal od jedné ženy nepříjemnou narážku a kritiku. A od Krásy zase výčitku, že reformě nerozumí," uvedly loni k tomu ParlamentníListy.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …