Šetříme, trpíme a Bruselu bobtná rozpočet. Všichni nadávají. Kromě Kalouska

26.04.2012 12:41

Zatímco evropské státy v době ekonomické krize šetří a občané si musí utahovat opasky, Evropská komise navrhla, aby se rozpočet Evropské unie pro rok 2013 zvýšil o téměř sedm procent. Zaplatit by to museli občané členských států EU ze svých daní. Čeští politici návrh většinou odsuzují a považují ho za nehoráznost.

Šetříme, trpíme a Bruselu bobtná rozpočet. Všichni nadávají. Kromě Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Evropská komise navrhne zvýšit rozpočet EU na rok 2013 o 6,8 procenta, rozpočet je plánován ve výši 138 miliard eur. Komise tvrdí, že navýšení je nutné na zaplacení už dohodnutých evropských projektů. Navíc říká, že evropské peníze dokážou podpořit ekonomický růst. Peníze mají jít i na zvýšení platů úředníků EU. Návrh rozpočtu musí schválit členské státy i Evropský parlament.

Nestoudnost a hnus

Mezi některými českými politiky vyvolal návrh doslova zhnusení. „Je to nestoudnost. Hnus. Již letos narostly náklady na bruselskou administrativu o 1,3 procenta oproti roku 2011, o osm miliard navíc. Administrativa EU spolkne každoročně zhruba 200 miliard korun. Je nehorázné, že Brusel známý plýtváním chce rozhazovat další peníze. Všichni šetří, občané členských států tvrdě pociťují škrty, ale euroúředníci si dále cpou svá břicha. Je to neuvěřitelná drzost a arogance moci,“ řekla ParlamentnímListům.cz šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Šéf sněmovního evropského výboru Jan Bauer uvedl, že nezná podrobnosti návrhu. „Ale všeobecně platí, že přirozená solidarita a projevy nezbytné šetrnosti jsou a asi budou na straně Bruselu velmi žalostné. Nemají ovšem jiné peníze než ty, které vyberou od členských států, jež šetří, hledají úspory a často čelí projevům občanské nespokojenosti. Takový přístup bruselského vedení je dlouhodobě neustojitelný a před veřejností neobhajitelný,“ míní první místopředseda poslaneckého klubu ODS.

Koryta bruselské vrchnostenské sebranky

„Je to nehoráznost bruselské vrchnostenské sebranky. Bruselští byrokratičtí bumbrlíci, zkráceně BBB, si navyšují rozpočet a plní si svá koryta a rozežraná břicha, zatímco si občané utahují opasky a utrhávají od úst. Je to symbol totální arogance našich nových mocipánů,“ myslí si senátor Petr Pakosta.

„Už ani nevím, jak bych tu Evropskou unii komentoval. Češi si tak nějak myslí, že se jich to netýká, že to jsou evropské peníze. Ale jde o naše peníze, které přispíváme do rozpočtu EU a Češi to platí ze svých peněženek. Je to neskutečné. Tady se hovoří, jak si čeští politici žijí jako prasata v žitě, velké platy, imunita, ale o platech bruselských euroúředníků se tu nikomu ani nesní. Každý podržtažka tam má imunitu a jednání těch různých komisí jsou tajná. Absolutní moc a žádná odpovědnost byrokratů. Ale jak se říká, houšť a větší kapky. Snad tak aspoň EU rychleji zanikne,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Kubera.

„Dlouhodobě zastávám názor, že nám vládnou euroúředníci a považuji to za velký deficit demokracie. Pro mě je počet úředníků pracujících pro EU nepřijatelný a myslím si, že spíš než zvyšování platů by měli řešit úspory a potřebnost jednotlivých lidí. Nikdy mi nikdo nevysvětlil, proč máme platit desetitisíce úředníků bez zodpovědnosti a kontroly,“ zlobí se místopředsedkyně Zahraničního výboru sněmovny Kateřina Konečná z KSČM.

"Konečně jsme se od Evropské komise dozvěděli, kam mají být krvavě ušetřené peníze členských zemí směrovány. Platy tisíců úředníků, náklady na provoz honosných budov a nesmyslné stěhování parlamentu z Bruselu do Štrasburku a naopak, náklady na platy eurokomisařů, europoslanců a na jejich doživotní renty je třeba zvýšit. Evropská komise trpí nejen absencí demokracie, ale i absencí prostého vnímání reality. Jedním slovem - jsou to euromimoni," říká poslanec ODS Jaroslav Plachý.

České republice se to vyplatí!

Takovou argumentaci ale odmítá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Když se podíváme na strukturu rozpočtu EU pro rok 2013 tak, jak jej navrhuje Evropská komise, tak je evidentní, že hlavním tématem, které ten návrh řeší, je politika koheze nebo soudržnosti, chcete-li,“ uvedl Kalousek v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Košile bližší než kabát

„V tu chvíli je namístě spočítat si čistou bilanci ČR má dáti, dal. A v tu chvíli je zřejmé, že podporovat tento návrh je v zájmu České republiky. Tady pokládám za zcela legitimní stanovisko, bližší košile než kabát. Ovšem z hlediska stejných národních zájmů bude řada čistých plátců, tedy těch, kteří na rozdíl od nás nedostanou z unie zpět víc, než do ní zaplatili, zcela jistě proti,“ podotkl ministr. Podle něj navíc navrhovaný sedmiprocentní růst rozpočtu unie není reálný a skončí nějakým kompromisem

Do nebe volající pitomost. Zbláznili se

„Je to do nebe volající pitomost! Víc komentovat to nemá smysl. Neměli bychom usilovat o totéž podle vzoru velkého bratra?“ nebral si servítky senátor ČSSD Miroslav Krejča.

Místopředsedkyně zahraničního výboru Lenka Andrýsová z frakce Karolíny Peake nepovažuje v této době navyšování rozpočtu EU za ideální. „V EU bychom se měli spíše zabývat odstraněním neefektivních řešení, snížením byrokracie, a ne navyšováním rozpočtu. Před navýšením rozpočtu bych komisi doporučila zhodnot realizaci navrhovaných opatření Antibyrokratické komise,“ dodala poslankyně.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 a místopředsedy hospodářského výboru Františka Laudáta je to velmi špatný nápad Evropské komise. „Ti lidé se tam zbláznili. To je do nebe volající arogance. Hodně to ničí pověst EU v očích Evropanů,“ dodal Laudát.

„To je přímo zločinné. Chtít peníze a zvýšení platů euroúředníků v době, kdy pomalu některé rodiny nemohou nakrmit své děti. Vyhazují peníze za dvě sídla europarlamentu a jeho stěhování. Ať začnou šetřit eurobyrokrati především na sobě,“ reagoval senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Eurokrati netuší...

„Na tomto návrhu EU je zajímavé především to, že dokumentuje, jak Evropa jako celek vlastně vůbec netuší, jak by se s hospodářskou situací, do které se dostala, měla vypořádat. Na jednu stranu se z pozice EU národním státům a národním parlamentům ordinují drastické restriktivní rozpočty a ukládá se ústavní povinnost vyrovnaného hospodaření, na druhé straně v téže EU zběsile tisknou nové a nové miliardy eur, aby bylo možné sanovat banky poskytující úvěry, které nevedly k vytvoření skutečných hodnot novou, ničím nepodloženou hotovostí, a uměle se nafukuje rozpočet, pro který platí asi jiná pravidla než pro rozpočty jednotlivých států EU, které přijaly fiskální pakt, a to jen proto, aby bylo možné dál zvyšovat neefektivní dotační penězovody, které mají jen jen ještě o kousek prodloužit tuhle naši společnou cestu slepou uličkou ekonomiky,“ uvedl místopředseda hospodářského výboru Aleš Rádl z ODS.

„Doufám, že alespoň naši europoslanci budou hlasovat proti takovému rozpočtu a svému stanovisku zajistí dostatečnou veřejnou publicitu, aby se i těm posledním eurofilům u nás konečně otevřely oči a pochopili tu neuvěřitelnou míru pokrytectví, falše a bezradnosti, která je pro rozhodování EU dnes tak charakteristická,“ dodal Rádl.

„Rozpočet EU by se rozhodně zvyšovat neměl. Úspory se týkají všech veřejných rozpočtů, nevidím důvod, proč by EU měla být výjimkou,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Radši Bruselu peníze seberme

Senátorka Jana Juřenčáková považuje navyšování platů euroúředníků v kontextu krize v eurozóně za výsměch. „Tento krok povede k dalšímu naštvání většiny obyvatel na EU a utvrdí je v jejich odporu vůči EU. Za nesmyslné směrnice a nařízení, které Evropská komise vydává jako na běžícím pásu, například pro kadeřnice, kdy se jim má nařizovat výše podpatků či nemožnost šperků na rukou, by měli mít euroúředníci platy spíše nižší. V situaci, kdy čím dál více občanů EU se dostává na hranici chudoby, je navýšení platů euroúředníkům morálně neobhajitelné,“ vysvětlila senátorka.

Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila je navýšení evropského rozpočtu v takové výši zcela nereálné. „Myslím dokonce, že je to schválně nadsazené, aby bylo kam ´ustoupit´. Komise bude naopak muset ořezat plán svých projektů a také zvážit efektivitu EEAS (služba vnější akce),“ dodal Zahradil.

Poslanec „peakovců“ Viktor Paggio si myslí, že orgány EU mají velké rezervy ve svém financování. „Za všechny jmenujme zbytečné pendlování europarlamentu mezi Bruselem a Štrasburkem. Než budou rezervy vyčerpány, nemá cenu se bavit o navýšení rozpočtu,“ zdůraznil Paggio.

Evropská komise podporuje euroskepticismus

Poslanec ODS Jan Florián se domnívá, že místo zvyšování platů euroúředníkům a navyšování jejich počtu by se EU měla spíše soustředit na své efektivní fungování a měla by výrazně zmenšit svůj aparát.

„Bohužel z praxe víme, že úředníci a placení poradci europoslaneckých frakcí, kterých je přehršle a mnohdy se nudí, vymýšlejí hloupé a nesmyslné nápady, návrhy zákonů či směrnic, které po schválení v legislativním procesu Evropská unie pod pohrůžkou sankcí vnucuje jednotlivým členským státům a zasahuje tak do jejich suverenity. Například nařízení o energetické náročnosti objektů, takzvané energetické tabulky, je absolutní nesmysl. Je to akorát další tahání peněz lidem z kapes a zbytečné utrácení prostředků i rozpočtů obcí, které také vlastní nemovitý majetek,“ kritizuje Florián.

Podle názoru KSČM Josefa Šenfelda není zvyšování rozpočtu EU dobrý nápad. „Ve většině členských zemí dojde ke snížení reálných příjmů. EU pracuje na přiblížení k občanům a vynakládá na to nemalé finance. Bohužel tento krok velmi podpoří euroskepticismus,“ míní poslanec.

Naprosto absurdní

Podle poslance Pavla Béma je návrh naprosto absurdní. „V době hospodářské recese a ekonomické krize je nemyslitelné, aby se zvyšovaly platy úředníků. Je to typická ukázka absolutního alibismu a pokrytectví i iracionality ve fungování EU. Z ekonomického hlediska je EU ztracený příběh,“ dodává poslanec.

Europoslanec Hynek Fajmon je členem rozpočtového výboru a je trvale proti zvyšování rozpočtu EU. „Tento aktuální návrh také nepodpořím a považuji jej za chybný,“ informoval europoslanec.

Jeho stranický kolega z hospodářského výboru europarlamentu Ivo Strejček je taktéž zásadně proti a bude proti němu hlasovat. „Na druhou stranu jde o přímý důkaz, že Lisabonská smlouva již ´snáší´ svá zkažená vejce. Ukradla státům jejich kompetence a teď na to potřebuje stále více peněz,“ dodal europoslanec.

Poslanec TOP 09 Václav Kubata se nedomnívá, že by navýšení rozpočtu bylo dobrým nápadem. „Po pravdě bych očekával hledání úspor tak, jako to nyní dělají intenzivně téměř všechny vlády zemí EU včetně naší,“ doplnil poslanec.

Poslanec David Šeich míní, že návrh Evropské komise v době rozpočtových krizí v Evropě a při trendu všeobecných úspor není příliš odpovědný.

Senátor ČSSD Josef Táborský míní, že to rozhodně není dobrý nápad. Europoslanec ČSSD Richard Falbr či jeho stranická kolegyně a poslankyně Hana Orgoníková jsou též proti. Poslanec TOP 09 Rom Kostřica si myslí, že návrh komise je přinejmenším diskutabilní.

Brusel ty peníze potřebuje

Někteří politici ale EU hájí. Europoslanec ČSSD Libor Rouček tvrdí, že sedmiprocentní navýšení rozpočtu Bruselu je na jiné věci než platy úředníků. „Členské státy schválily v minulosti některé programy, například Společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, na které je nyní potřeba dodat peníze,“ míní europoslanec.

„Váha evropského rozpočtu by měla být větší – o příjmy z evropských zdrojů, například bank tax, výdaje na evropské projekty a podporu růstu,“ argumentuje poslanec Jiří Dolejš z KSČM.

Podle europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa je otázka zvýšení rozpočtu málo zajímavá. Podle něho jsou důležitější změny ve struktuře rozpočtu, například u kohezní politiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …