Tlustý Klaus Vašík, to je hradní pašík. Nadávky prezidentovi neberou konce

26.04.2012 8:27

Stále větší množství protivládních levicových aktivistů včetně odborářů se ve svých útocích zaměřuje i na hlavu státu Václava Klause. Co přitom jedni označují za oprávněnou kritiku, mají druzí za nechutné a sprosté útoky, jež jsou rovny duchovní lůze. Takové postoje prezidentových příznivců částečně potvrzuje i politolog Petr Robejšek. Prezident Klaus je podle něj v roli fackovacího panáka.

Tlustý Klaus Vašík, to je hradní pašík. Nadávky prezidentovi neberou konce
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Při sledování záběrů či fotografií ze sobotní protivládní demonstrace, ale například i akcí Holešovské výzvy z nedávné doby nešlo přehlédnout nelichotivé vzkazy prezidentu republiky. Objevily se dokonce i transparenty s nápisy „Mesiáš z Hradu, nevidí zradu“, „Klaus škodí státu“ nebo „Z Hradu rovnou za mříže, jinak to být nemůže“.

Na Václavském náměstí stála i železná klec, zpodobňující vězeňskou celu, v níž seděla Klausova figurína. Další z demonstrantů kupříkladu držel obří vidle, připomínající spíše ďáblův trojzubec, na němž byl nalepen přeškrtnutý prezidentův portrét. V podobném duchu se nese i obsah nejsilnější protivládní stránky na Facebooku, kde vedle sebe jsou umístěny dvě fotky Václava Klause, jedna starší, druhá aktuální a to vše s nápisem „Klaus tloustne. Vašík hradní pašík jen dokazuje, že u koryta je hej!“

Anketa

Je přípustná takto ostrá kritika prezidenta?

hlasovalo: 1789 lidí

Kritika z „ulice“ i z opozičních lavic v parlamentu

Podle prezidentových názorových spojenců, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, se jedná o nechutnosti a špínu, která s věcnou kritikou nemá zhola nic společného. Pravdou však je, že sám prezident si nenechá ujít příležitost, aby odbory při demonstracích či stávkách „popíchl“ a zkritizoval. Naposledy prezident v reakci na sobotní pražskou demonstraci uvedl, že negativními výkřiky, které se objevují na Václavském náměstí a v některých našich médiích, svět běžet nemůže a takový podle něho svět prostě není.

Kritika směrem k Hradu často zaznívá i z řad opozice parlamentní, nikoli jen té „pouliční“. Z Lidového domu nezřídka kdy slyšíme, že se Václav Klaus nechová jako nadstranický prezident, je fanouškem vládních reforem a de facto vládu ovládá, protože Petr Nečas je jako premiér slabý. Nejhlasitějším socialistickým kritikem prezidenta je patrně místopředseda sněmovny a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Prezidentovi příznivci, ať už jde o osobnosti či politiky, jeho kritikům ale vcelku jednoznačně vzkazují: Na našeho prezidenta nám neplivejte, intelektuálně na něho nemáte.

Takhle mluvit o hlavě státu? Duchovní lůza, jíž opovrhuji

Podle bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka styl útoků na prezidenta dělá celkově špatnou vizitku naší společnosti. „Tohle jasně hovoří o úrovni těch demonstrujících. To je zkrátka duchovní lůza a skutečnost, že se takto vyjadřují, tedy jen nadávají, směřuje k destrukci všeho, což hovoří o všem, a lidmi, kteří tyto věci dělají, já opovrhuji,“ míní.

„Nevím, jestli je to tím, že je k takové nenávisti někdo vede, ale je jasné, že odboráři u nás mají politické cíle a nestarají se o to, o co by se starat měli a sledují politické cíle, jež jsou spjaty s levicí. S komunisty a socialisty, tak to u nás je a možná, že nejenom u nás,“ říká pro ParlameníListy.cz profesor.

Problém je prý v tom, že dav je lehce manipulovatelný, což se podle něho v případě odborářské demonstrace i různých akcí Holešovské výzvy zcela potvrdilo. Nebezpečné dle jeho slov hlavně je, že takto manipulovatelný dav se dá zneužít k čemukoliv, a v historii jsme se o tom mnohokrát přesvědčili.

„Kritizovat prezidenta se samozřejmě dá, ale naprosto jiným způsobem, tohle není žádná kritika, to je něco pokleslého a neslučuje se to se ctí občana demokratické země,“ vysvětluje Knížák.

Semín: Jen kdyby takhle mluvili o Havlovi, to by bylo křiku

Šéf konzervativně-pravicové Akce D.O.S.T. Michal Semín je přesvědčen, že demonstranti „plivou“ na špatný hrob. „Jakkoliv je hněv lidí srozumitelný či pochopitelný, chybí tu z jejich strany pochopení, co je tou příčinou. Je třeba důsledně rozlišovat mezi vládou a prezidentem a problém také je, že demonstrující si vůbec neuvědomují, že součástí toho marasmu, ve kterém se nacházíme, jsou nařízení, jež přicházejí zvenčí. Prostor pro vlastní národní politiku se velmi zúžil tím, jak vlády přistupují k oklešťování státní suverenity,“ myslí si Semín a doplňuje, že lidé by si tohle měli vypořádat s těmi politiky, kteří se na okleštění pravomocí naší země nad vlastním osudem podíleli.

K autoritám, jakou bezpochyby prezident je, by se podle jeho vyjádření pro ParlamentníListy.cz mělo přistupovat s větším respektem a úctou. Je tu prý také dobře vidět, jakým způsobem se nechá dav snadno zmanipulovat různými slogany i mediálním zpracováním. Semín je přesvědčen, že lidé už neuvažují samostatně a kriticky, ale naopak davově, masově. V davu mají pocit, že jsou středem vesmíru a mohou si dovolit beztrestně vyslovit sebetvrdší soud vůči kterékoliv osobě.

„Jedna věc je věcná kritika, ale něco jiného je hysterická, štvavá, nenávistná, nelítostná a bigotní kampaň. A ačkoliv já jsem vždycky byl principiálním odpůrcem Václava Havla, tak bych si nikdy na jeho adresu nedovolil to, co si po celá léta dovolují antiklausovci a nikdo jim to nevmete do tváře,“ zlobí se Michal Semín.

Závidí Klausovi inteligenci a úroveň vzdělání

Senátoru Petru Pakostovi tato rétorika připadá nesmírně hloupá a ubohá. „Spousta lidí prostě na Václava Klause intelektově a vzdělanostně nemá. A takoví lidé, když mají možnost se vůči někomu takovému vymezit, tak to udělají a udělají to způsobem, který jim je bytostně blízký. Stejný typ lidí za minulého režimu provolával slávu KSČ a měl strach vystrčit růžky. A dneska je to beztrestné, tak hned takové věci pořvávají na náměstích, vyvěšují stejně zaměřené plakáty a tak podobně,“ uvedl serveru ParlamentníchListů.cz Pakosta.

„Vždycky budu bojovat proti jakémukoliv omezování svobody slova, ale pak je na odpovědnosti jednotlivce, aby ta svoboda nepřekročila základní míru vkusu, a tyto projevy jsou za tou mírou velice daleko,“ komentuje nejtvrdší protiklausovské útoky senátor.

Podle jeho slov je v tomto smyslu příznačné srovnání s dobou první republiky. „Tehdy se za drsnou kritiku prezidenta dokonce zabavovaly celé náklady periodik a nikdo si dnes nedovolí zpochybnit tehdejší demokracii,“ zdůraznil Pakosta.

Dřív velebili soudruha Husáka, dnes plivou na Klause

Podobného mínění je i poslanec z ODS Jan Vidím, podle kterého tyto drsné kritické projevy pouze svědčí o úrovni jejich autorů. „Tyhle primitivní projevy jen svědčí o jejich autorech. Ten, kdo takové věci dokáže říct nebo napsat, je ubožák. Myslím si, že stejný typ lidí před nějakými pětadvaceti lety na prvního máje nosil transparenty oslavující soudruha Husáka, takže to je přesně ten typ lidí, co dnes plive špínu, bláto a nenávist na Václava Klause. Dříve prostě oslavovali komunistického prezidenta Husáka a dnes haní prezidenta demokraticky zvoleného,“ myslí si modrý poslanec.

Ten si nemyslí, že by to bylo na popud různých předáků těch hnutí. „To je přesvědčením těch lidí, tou uhlířskou komunistickou vírou. Ti, kteří dnes nosí takové ohavné a odporné transparenty, jsou ti lidé, proti kterým jsme v listopadu 1989 vystupovali,“ kritizuje drsně Jan Vidím.

Známý politolog a publicista Petr Robejšek souhlasí s názorem, že demonstrujícím skupinám a protivládním aktivistům hraje prezident jen jakéhosi fackovacího panáka, který je snadným cílem.

Tohle nic nevyřeší, jen to upouští „páru z kotle“

„Jde o nepřátelskou rétoriku, které je motivovaná a buď zdánlivě, nebo skutečně se opírá o určité nálady ve společnosti. Zcela jednoznačně je ale motivovaná zájmy těch organizátorů, přičemž já mám vždycky problém interpretovat to, co říká ulice, protože ulice je neadresná. Je potřeba se ptát, zda je to spontánní či organizované a pokud je to organizované, tak od koho,“ ptá se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz politolog.

Tyto nálady však nelze brát jednoznačně jako většinový „názor národa“, který by se zrodil spontánně. „Mívám potíže brát tyhle skutečnosti jako výraz něčeho, protože lze těžko identifikovat, kdo za tím stojí, protože určitá nespokojenost národa tu existuje už delší dobu. Spíše jde o to, jak se ventiluje, kdo to dělá a s jakým zájmem. Ani to by pro mě ale nebyl problém. Abych se mohl nějakým způsobem zabývat nosností těchto hesel, vždycky se ptám, koho reprezentují,“ analyzuje pro redakci ParlamentníchListů.cz docent Robejšek.

Navíc prý taková aktivita nemůže přinést žádný výsledek. Dalo by se to dle jeho slov spíš označit za odpouštění páry z kotle nebo jistou formu odreagování se.

„Já mám problém s tím, že nejenom český národ, ale národy obecně si velice snadno stěžují a pobuřují se, ale když by přišlo na to, že se budou sami nějak angažovat v takové té každodenní, nudné a víceméně bezprostředně neúčinné práci, tak to těm lidem už přijde zatěžko. To sice chápu, ale nemůžu takové lidi pak brát vážně, protože jestliže chci něčeho dosáhnout, musím pro to prostě udělat něco víc, než jen někde vykřikovat,“ kritizuje dále politolog.

Prezident je pro tyto útoky podle Robejškova mínění jednoduchou obětí, už prý proto, že brzy z Hradu odchází. „Sice tu nespokojenost mohu chápat, ale je to takové prazvláštní, není to věrohodné. To nahromadění, že za všechno špatné může Václav Klaus, to mi přijde takové intelektuálně moc jednoduché a tím pádem i oslovující ty nejnižší instinkty. Chápu, že lidé jsou nespokojení, ale tímhle způsobem se ty problémy nevyřeší, to je pouze přiostření debat, které by třeba určitou věcnost mohly mít, ale tímhle ji definitivně ztrácí,“ uzavírá hodnocení pro ParlamentníListy.cz.

{relatedarticles title="K tématu:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…