Úředník: Kalousku, nevím, co je to tu za hru. Končím

26.04.2012 8:02

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zahladil výsledky kontroly na Ústavním soudu. Kontroloři přitom zjistili, že soud má nepořádek v provozu aut. Přišli na to, že auta spotřebovávají moc nafty a soudu také vytkli, že na servis vozidel nevypsal soutěž. Když se ale vedení soudu ohradilo, Kalousek ustoupil. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Úředník: Kalousku, nevím, co je to tu za hru. Končím
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

 Kontrolory loni na podzim zajímalo, jak soud hospodaří se státními penězi. Kalousek potvrdil, že kontroloři odvedli dobrou práci, zároveň ale výsledky prověrky škrtl. To je podle listu velmi neobvyklé a zkušený úředník Robert Šíp, který kontrolu vedl, kvůli tomu z ministerstva odchází. Z kontroly například vyplývá, že podle záznamů o jízdě aut dokázal jeden soudce ve stejný čas jezdit ve dvou vozech. Nebo že na 128kilometrové trase mezi Jihlavou a Prahou dokázalo soudní auto najet o 402 kilometrů víc. Dokumenty také ukazují, že řidiči platili na čerpacích stanicích CCS kartou jindy, než měla být auta oficiálně na cestách.

Co je to za hru? Kontrolor kvůli Kalouskovi odchází

Kontroloři se zaměřili také na smlouvy na servis aut. Protože zakázka přesáhla dva miliony korun, měl soud vypsat výběrové řízení. Místo toho ale zadával opravy stále jedné firmě a bez soutěže. Kromě toho našli také účetní nesrovnalosti při nákupu softwaru, vyčíslili je na 5,2 milionu korun. Ústavní soudci k tomu sepsali obsáhlé vysvětlení. Uvedli, že řidiči prý jen špatně vyplňovali záznamy o cestách, nákup počítačových programů má soud papírově v pořádku a podle jeho výkladu zákona o zakázkách nemusí na servis aut vyhlašovat otevřené tendry. "Pan ministr Kalousek naše námitky uznal," řekl deníku sekretář soudu Tomáš Langášek.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob listu sdělil, že Kalousek se s velkou částí námitek ztotožnil. V březnovém rozhodnutí o zrušení kontroly, které HN poskytlo vedení Ústavního soudu, ale ministr doslova píše, že jeho lidé "vykonali práci nestranně, profesionálně a poctivě".

Vedoucí kontroly Šíp kvůli Kalouskovu kroku po 30 letech na ministerstvu dává výpověď. "Nedovolím si hodnotit, co je to za hru. Můžu vás ale ujistit, že za výsledky kontroly ručím a jsem schopen je kdykoli obhájit," řekl dnešním HN Šíp, který v minulosti například odhalil, že exministr spravedlnosti Pavel Němec dokázal měsíčně provolat 120.000 korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…