Slyšel to Zaorálek: Hrozí, že Peake bude zrazena a vláda dnes padne

27.04.2012 8:23

Dnešní den D začne ve sněmovně úderem 10. hodiny a jediným bodem mimořádného sněmovního pléna je hlasování o důvěře vládě. Souboj bude podle všeho napínavý. Ani podle opozice není jasné, jak klání ve finále skončí. Udrží se vláda, nebo padne a zemi čekají nové volby? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly zákonodárců z Poslanecké sněmovny.

Slyšel to Zaorálek: Hrozí, že Peake bude zrazena a vláda dnes padne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake a bývalá místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová

Klub KSČM se dohodl, že zásadní vystoupení přednese předseda strany Vojtěch Filip. „Shrnu v něm důvody, které nás přesvědčily, že vláda Petra Nečase nemá a nemůže mít důvěru KSČM,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz komunistický předseda. Podle něj tato vláda vytváří velkou právní nejistotu, protože veškerým rozhodnutím, které tato vláda schválí, hrozí zrušení Ústavním soudem ČR.

„Nebudeme jen obecně hodnotit činnost vlády, ale jsou připraveni také stínoví ministři, kteří zhodnotí své resorty“, říká Filip. Také poslanci se připravují, zda ale vystoupí, je podle Vojtěcha Filipa zcela na jejich uvážení.

Nic nebude jisté do poslední chvíle, tvrdí komunisté

Kabinet Petra Nečase (ODS) nepodpoří podle předsedy komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika jen 8 poslanců Věcí veřejných, kteří zůstali v kmenové straně. Otto Chaloupka, Miroslav Petráň a Milan Śťovíček vládu podpoří. Navíc hlasování se nezúčastní David Kádner, čímž sníží kvórum a poslanci vládní koalice tak budou mít větší příležitost vládu prosadit. „Otázka definitivního výsledku hlasování ale bude nejistá až do konce,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Pavel Kováčik. „Ostatně, předsedkyně Kateřina Klasnová svůj klub ani povinností hlasovat proti vládě nezavázala,“ dodal Kováčik.

Výsledek hlasování záleží podle Klasnové na tom, kolik kterých poslanců bude ve „škamnách“ v době hlasování

„U nás se opravdu od středečního jednání nic nezměnilo," řekla pro ParlamentníListy.cz předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Potvrdila tak, že 8 poslanců vládě důvěru nedá, jeden během hlasování opustí sněmovnu a tři poslanci vládu podpoří. „Měli jsme volné hlasování, nemáme vázané, a toto je výsledek,“ říká Klasnová.

Ke kuloárovým zvěstem, že někteří poslanci Karolíny Peake by mohli nakonec zvednout ruku proti vládě, se Katřina Klasnová vyjadřovat nechtěla. „Opravdu nemám žádné takové informace. Ale musím říct, že se ke mně v poslední době nedonesla celá řada informací, dokonce od velmi blízkých lidí,“ konstatovala předsedkyně klubu VV.

Pokud jde o výsledek hlasování, je Klasnová přesvědčená, že vláda nakonec důvěru získá. „Jde přeci o to, že při hlasování o důvěře musí získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců. Záleží tedy na tom, kolik poslanců při hlasování ve sněmovně bude – a to na obou stranách,“ dodává Kateřina Klasnová.

No, není to divné? V koaliční smlouvě přece měli, že nebudou stavět vládu na přeběhlících, „diví se“ Zaorálek

Podobný model jako komunisté plánuje pro vystoupení svých poslanců také ČSSD. „V rozpravě vystoupí naši stínoví ministři, kteří se vyjádří k činnosti vlády ve svém resortu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda strany a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Poslanci mají volnou ruku. Zda vystoupí či nikoliv, záleží pouze na jejich rozhodnutí,“ říká Zaorálek. Zatím se mu o vystoupení přihlásilo více než 10 poslanců.

 „Pokud jde o závěrečné hlasování, jistotu samozřejmě nikdo nemá," je přesvědčen Zaorálek. „Může se stát opravdu cokoliv,“ směje se.  Podle něj je celá situace velmi podivná. „Vláda, respektive vládní poslanci si prostě zastaví sněmovnu, aby mohla přeskupit hlasy. Ale přece parlament má být ten suverén, a ne vláda. Toto přece není o parlamentní demokracii,“ zlobí se oranžový místopředseda.

Přiznal se redakci PalramentníListy.cz, že ho rozčiluje „nákup poslaneckých hlasů“. „Jako první to podnikla vláda Mirka Topolánka, který z toho udělal systém,“ říká Zaorálek. Připomněl také, že vláda zařadila dokonce do koaliční smlouvy, že nebude stavět na přeběhlících. „To ovšem bylo v době, kdy měla vláda 118 poslanců,“ směje se Zaorálek.

Také on zaslechl kuloárovou informaci, že Karolína Peake může mít v zádech takzvanou „pátou kolonu“, tedy poslance, kteří nakonec důvěru vládě nedají. „Bylo by to nepochopitelné, ale v současné politice je řada věcí, které by se mohly zdát neuvěřitelné,“ směje se Zaorálek.

Nevím, jak budou hlasovat ostatní. Vím jen to, že ODS vládu podpoří, tvrdí předseda klubu Stanjura

„Jak dopadne hlasování, skutečně nevím a tipovat nechci,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Jediné, co mohu s jistotou tvrdit, je, že klub ODS vládu podpoří,“ dodal. Připomněl, že hlasovat se bude po jménech, takže i to zabere určitý čas.

Také on očekává dlouhou rozpravu. „S úvodním slovem vystoupí samozřejmě předseda vlády Petr Nečas, který přednese a zdůvodní žádost o vyslovení důvěry vládě,“ říká Stanjura. Předpokládá, že se rozproudí obsáhlá rozprava, zejména ze strany opozičních poslanců. „Myslím, že i naši poslanci se této rozpravy zúčastní, zejména že budou reagovat na vystoupení opozičních kolegů,“ konstatoval.

Zbyněk Stanjura radikálně odmítl jakékoli hypotézy o počtu poslanců, kteří dnes vládu podpoří, nebo nepodpoří. Nechtěl se vyjádřit ani k tomu, zda má Karolína Peake už svých 10 poslanců, či ne. „Je to záležitostí každého jednotlivého klubu a já mluvím pouze za ten náš,“ řekl Stanjura.

Paroubek i Šlégr vládu nepodpoří

„Obávám se, že vláda má hlasy na svou podporu. Myslím, že získá 103 – 105 hlasů,“ řekl ParlamentnímListům.cz  Jiří Paroubek (LEV21). I podle Jiřího Paroubka hodně záleží na tom, kolik poslanců se ve skutečnosti zúčastní hlasování.

Možnost, že by někteří přeběhlíci ke Karolíně Peake nakonec zvedli ruku proti vládě, Jiří Paroubek sice připustil, ale považuje ji za naprosto absurdní. „Byla by to politická sebevražda,“ konstatoval.

Také on je připraven vystoupit v rozpravě, stejně jako jeho stranický kolega Jiří Šlégr.   Připomeňme jen, že oba poslanci – Paroubek i Šlégr  - byli původně zvoleni za ČSSD. Jiří Paroubek chtěl původně do týmu přibrat i značně pravicového Jaroslava Škárku, toho mu však soud poslal „do tepláků“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…