Vraťte kapesníky, trenky i pyžama. Armádní záložníci se nestačí divit

30.04.2012 8:52

Až na totální dno klesla podle některých v těchto dnech česká armáda a ministerstvo obrany. Jak redakce ParlamentníchListů.cz zjistila mezi armádními záložníky (AZ), resort Alexandra Vondry nejenže uvažuje o rušení jejich cvičení, ale hodlá od nich stahovat i výstroj, kterou mají v držení.

Vraťte kapesníky, trenky i pyžama. Armádní záložníci se nestačí divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Pod hrozbou uhrazení musí "záložáci" vracet, i několik let staré trenýrky, kapesníky, pyžama nebo návleky na nohy či spacáky. Samozřejmě v plné výši, ačkoliv je cena těchto součástek výstroje mnohem nižší.

Záložníci tak musí nyní vracet výstroj do třeba až stovek kilometrů vzdálených skladů - a to na vlastní náklady - za situace, kdy jim rozhodnutí armády zrušit jejich cvičení na poslední chvíli tak poškodilo jejich pozice v práci, že kvůli tomu řada z nich zvažuje dokonce na Vondrův resort podat žalobu. Velitel AZ generál Ján Gurník už také začal hasit hrozící malér a začal rozesílat všem vojákům AZ osobní dopisy, kde se jim za jejich problémy vzniklé armádním chaosem omlouvá. Redakce ParlamentníchListů.cz má tento dopis k dispozici.

Kvůli trenkám nalétá za vlastní peníze tisíce kilometrů

Existují ale dokonce případy, kdy se budou muset záložníci kvůli vracení starých trenek dostat do republiky ze zahraničí, z míst vzdálených tisíce kilometrů, kde pracují. „Upřímně řečeno, mam chuť se na vracení trenýrek vykašlat! Cvičení nám zruší, já kvůli tomu málem zaplatil 50 euro poplatek za změnu letenky. Ještě že jsem nesehnal volný let. Ale úřední šiml musí být nakrmen! Hlavně nám vraťte to, co jste nikdy nepotřebovali a nejpozději do konce měsíce! A ty, dobrovolný vojáku, zařiď si volno v práci - tedy pohádej se zaměstnavatelem, naštvi manželku a o zklamaných dětech ani nemluvím. A výsledek? Žádné cvičení, ale trenky a pyžamo okamžitě vrátit. Kdyby to třeba chtěli někomu prodat a tak vydělat peníze na to, abychom příště mohli na cvičení jet, ale to asi ne. Nějaký ouřada si prostě chce/musí udělat čárku. Slovy klasika: Chce se mi zvracet,“ řekl rozzuřeně ParlamentnímListům.cz jeden ze záložníků, kterého teď čeká kvůli rozmarům jejich útvarového skladníka cesta dlouhá přes osm tisíc kilometrů, až od břehů oceánu.

Nejhorší na tom je ale to, že navíc zcela zbytečně. „Vámi zmiňované kapesníky a některé další součástky přechází po uplynutí doby, kdy byl voják zařazen do AZ, automaticky do jeho osobního vlastnictví. Co se týče dalšího materiálu osobního použití, např. trenky, pyžama - s ohledem na skutečnost, že tyto součástky byly od ledna tohoto roku vyřazeny ze základní výstrojní normy pro vojáky AZ, vydal náčelník Generálního štábu pokyn k úpravě právních norem tak, aby vojáci aktivní zálohy tyto součástky po použití již nemuseli zpětně vracet, jak ukládá dosud platná legislativa,“ dušuje se ParlamentnímListům.cz mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Zdá se však, že toto rozhodnutí nejvyššího velení armády nedorazilo, kam mělo. Rozkaz o vracení třeba i devět let starých trenek a kapesníků totiž stále platí. A odpovědi na otázku, proč musí muži a ženy AZ vracet spacáky, a v čem budou na cvičení spát, se Růžičková vyhnula.

Za této situace pak už ani nepřekvapí, když počínání podřízených ministra Vondry a hlavně jednání samotného šéfa resortu obrany, který šíří varovné zprávy o krachu armády, ostře odsoudil i strážce státní kasy ministr Miroslav Kalousek. „Tento nářek je pouze nářek nad vlastní neschopností šetřit. Ve svém minulém vládním angažmá si pan ministr Vondra nechal rozkrást pod zadkem polovinu vlastního rozpočtu. Nemám důvod se domnívat, že na obraně si teď počíná jinak. Aspoň víme, kde škrtat," prohlásil Kalousek v narážce na téměř 400 miliónové nezákonné manko, které si nechal Vondra vzniknout přímo pod svým zadkem a které dnes známe jako „Skandál Promopro“.

Hromadné odchody a dezerce

Není divu, že za těchto okolností se ministrem Vondrou podporované jednotky AZ bortí jako domino. „Podporuje je pouze ústně, aby si nahnal politické body pro svou další politickou kariéru, která je koneckonců po obviněních, padlých v aféře Promopro, velmi nahnutá,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz bezpečnostní a armádní expert Jan Střelka. Podle něj je Vondra vůbec nejhorším ministrem obrany od založení Československé armády v roce 1918. „Ministr obrany, který se veřejně chlubí tím, že má modrou knížku a vojně se tak schválně vyhnul, je k smíchu. Nebo k pláči. To i komunista Čepička byl proti němu odborník,“ dodal Střelka.

Vedení armády sice tvrdí, že dosud nemá informace, které by potvrzovaly pokles počtů a rušení smluv příslušníků AZ a ani o tom prý neví. To ale není pravda. Redakce ParlamentníchListů.cz zjistila, že kvůli rušení cvičení u všech jednotek AZ kromě elitní 601. skupiny speciálních sil, Brigády rychlého nasazení a 7. brigády v Hranicích nyní mnozí záložníci z pěších a strážních rot buďto už k těmto speciálním složkám přešli, nebo si o převelení zažádali. Popřípadě se už rozhodli novou smlouvu s armádou u přehlížených klasických jednotek neprodloužit.  Typickým příkladem je rota AZ spadající pod Krajské vojenské velitelství Střední Čechy, jehož ředitel řadu záložníků natolik zklamal, že jdou prostě jinam. „Co se týče Krajských vojenských velitelství, i těch se dotknou připravované změny v rámci celé AČR,“ upozornila naši redakci na nezbytnost kroků vůči takovýmto nefunkčním Krajským vojenským velitelstvím mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

Jiní záložníci, včetně vycvičených expertů a specialistů tyto smlouvy zase okamžitě ruší. Z velitelského sboru jednoho z donedávna vzorových praporů Vojenské policie tak např. od počátku tohoto roku odešla kvůli znechucení z Vondrova řízení resortu plná pětina. „Vůbec se jim nedivíme, a pokud nás začnou opouštět i takovíto odborníci, vidíme to jako začátek konce. Kdo bude další?“ posílá řečnickou otázku ministru Vondrovi zbytek vojenských policistů. Je tedy zřejmé, že Vondra ani velení armády nemají relevantní informace.

Navíc Vondra ani Generální štáb vůbec neví, co si s AZ, které má v nějaké formě většina armád NATO, má v budoucnu počít. To konečně přiznala otevřeně i mluvčí Růžičková: „Je předčasné v této chvíli uvolňovat kusé informace, protože situace se vyvíjí a konečná podoba bude závislá i na změnách ve strukturách profesionální armády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …