Miliardář Bakala, nepřítel Petra Nečase. A jdou po něm i nájemníci

30.04.2012 10:34

Jak je to s privatizací OKD? To se snaží rozmotat časopis Týden, který v článku nazvaném Bakalova privatizační pohádka uvádí, že osm let stará kauza nabírá znovu na obrátkách a to proto, že policisté nejenom že kauzu prověřují, ale k podání vysvětlení si pozvali už i miliardáře Zdeňka Bakalu. Navíc se o případ začal zajímat i premiér Petr Nečas. Ten na konto Bakaly dokonce prohlásil: „Privatizoval OKD přes nastrčené bílé koně.“

Miliardář Bakala, nepřítel Petra Nečase. A jdou po něm i nájemníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Časopis Týden spekuluje v kauze privatizace OKD o dvou variantách – buď se finančník Zdeněk Bakala v roce 2004 domlouval na privatizaci OKD s premiérem Stanislavem Grossem a tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD), nebo vládu podvedl.

Týden to tvrdí přesto, že se Bakala snaží ze svého hrbu smýt osobní angažmá v této věci. Dokonce – jak týdeník připomíná – Bakala kvůli své očistě poslal premiérovi Nečasovi otevřený dopis. „Vadilo mu, že jeho jméno Nečas několikrát spojil s divokou privatizací OKD. Finančník také avizoval, že záležitost bude řešit přes advokáty," napsal k tomu Týden.

„Já jsem neřekl nic jiného, než že privatizace OKD je velmi podivná a že je svým modelem prakticky identická s privatizací Mostecké uhelné společnosti, včetně nastrčených bílých koní a konečných nabyvatelů,“ uvedl pak na vysvětlenou pro Týden předseda vlády.

Prý se s nimi dohodl

Na vrub Bakaly lze podle Týdne také přičíst to, že sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ zveřejnilo dokument, z něhož je patrné, že se Bakala dohodl s divokými privatizátory Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou již 31. května 2004. „Tři a půl měsíce předtím, než vláda oběma mužům prodala akcie OKD, měl Bakala
jasno, že se stane majitelem ostravských dolů,“ upozornil týdeník.

PROHLÉDNÉTE SI

Prohlášení sdružení BYTYOKD.CZ a jím podané trestní oznámení

Z dokumentu má navíc vyplývat, že Bakala úkoloval privatizátory a dával jim i instrukce, kolik mohou za státní podíl v OKD zaplatit. Jenže podle Bakalova tiskového mluvčího Pavla Kočiše to tak není. 

„Pan Bakala, ani společnosti, které spoluvlastnil, nebyli součástí privatizačního procesu, nevyjednávali se státem, ani se nepodíleli na přípravě privatizace. Investoři pouze koupili sto procent akcií stoprocentně soukromé společnosti, která držela téměř sto procent stoprocentně soukromé OKD,“ vysvětlil časopisu Kočiš.

Jenže to, že tomu tak zcela není, tvrdí Roman Macháček ze sdružení BYTYOKD.CZ. „On o tom (o převzetí akcií OKD) jednal celý rok. On zajišťoval financování celé akce. Nemluví pravdu, když tvrdí, že s privatizací nemá nic společného,“ prozradil Macháček.

Marvanová: Stát měl získat až o 20 miliard korun více

Trestní oznámení sdružení, kde se angažovali také nájemníci, se ale prý zabývá hlavně cenou transakce. Týdeník zjistil, že Fond národního majetku za státní podíl v OKD dostal 4,1 miliardy korun. Podle Hany Marvanové, tedy advokátky nájemníků, ovšem měl stát za svůj podíl v ostravských dolech získat až o 20 miliard korun více. Prý to stvrzují i odborné posudky.

„Přibrali jsme soudního znalce z oboru ekonomie pro zhodnocení všech posudků, které se v kauze objevují,“ potvrdil pak Týdnu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Ve věci podle něj mohlo dojít k trestným činům zneužívání pravomocí veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a také ke křivé výpovědi. Policisté navíc prý prověřují, zda někdo mohl dodat nepravdivý znalecký posudek. Právě proto Ibehej nemůže nyní vyloučit, že se počet trestných činů nerozšíří.

“Z prvních dvou trestných činů se budou nejspíše zpovídat členové Grossovy vlády, na které v této věci podala trestní oznámení i exposlankyně Jana Volfová," uzavírá Týden s tím, že miliardář Bakala navíc prý ve věci již vypovídal.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…