Ty debile, bez něj by tě zavřeli. Další únik slov mocného Janouška je tu

30.04.2012 11:05

Na pražském magistrátu nebyly v éře primátora Pavla Béma klíčové odborné posudky při změnách územního plánu, ale to, co vyhovovalo vybraným podnikatelům. MF Dnes zveřejnila další odposlechy lobbisty Romana Janouška, které potvrzují jeho vliv na radní i starosty městských částí Prahy. A také to, že byl zván k projednávání územního plánu.

Ty debile, bez něj by tě zavřeli. Další únik slov mocného Janouška je tu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prahou se prohnala protestní jízda taxikářů. Nelíbí se jim, že není magistrátem stanovena minimální cena za kilometr

Zajímavou sestavu si do své kanceláře pozval v poslední únorový den roku 2007 lobbista Roman Janoušek. Tvořili ji člen zastupitelstva Prahy 10 Tomáš Hrdlička, starosta Prahy 5 Milan Jančík, starosta Prahy 4 Pavel Horálek, radní a člen zastupitelstva Prahy 11 Jiří Janeček, starosta městské části Praha 22 – Uhříněves Milan Coller a radní pro územní plánování Martin Langmajer.

I když si aktéři na průběh schůzky nevzpomínají, nebo dokonce zpochybňují, že by se kdy v takovémto složení uskutečnila, přepis nahrávky, který zveřejnila MF Dnes, jejich setkání dokazuje. Jde o telefonický rozhovor, který vedl o den později lobbista Janoušek s šéfem odboru obchodních aktivit pražského magistrátu Peterem Ďuricou.

Účastníci si schůzku buď nevybavují, nebo ji popírají

„Pana Janouška znám, moje žena s ním před pětadvaceti lety hrávala tenis. Ale že bych se s ním sešel ve společnosti Horálka, Janečka a Hrdličky? Tomu se mi ani nechce věřit,“ zareagoval pro MF Dnes Coller. „Mohu vás ubezpečit, že já jsem panu Janouškovi nikdy nešel na ruku. On tady u nás v Praze 4 chtěl nějaké změny územního plánu. A já mu řekl, že mu k tomu nedáme kladné stanovisko. Také jsme mu ho nedali,“ řekl Horálek, který ale schůzku v uvedeném složení vyloučil.



Vše ale plasticky zobrazuje Janoušek při svém vyprávění Ďuricovi o průběhu schůzky, v němž se mu pochlubil, že výše vyjmenované politiky měl u sebe v kanceláři naráz a že se sami mezi sebou pohádali a on je udobřoval. Langmajer se kupříkladu pustil do Janečka: „Ty debile, ty kdybys tam neměl toho Ďuricu, tak tě zavřou, protože seš úplnej pitomec,“ cituje Janoušek právě Ďuricovi, v jaké souvislosti se o něm na schůzce mluvilo.

Chodili se zodpovídat lidé z nejatraktivnějších lokalit

Hlavní řeč se vedla o tom, že bylo přichystané prohlášení o tom, že Praha postaví v příštím roce tři tisíce malometrážních bytů do třiceti metrů. Janeček to obhajoval s tím, že to přináší pozitivní body. „Tak mu říkám: To jo, ale dva dny. A co potom, když se pak za rok zeptají novináři, kde ty byty jsou?“ pokračoval Janoušek v líčení průběhu schůzky.

Ze zveřejněných předpisů podle MF Dnes vyplývá, že ač byl primátorem a předsedou pražské ODS Pavel Bém, tak jejím stínovým vládcem byl Janoušek. I když nebyl členem ODS, tak se mu její činitelé chodili zodpovídat jako nějakému „bossovi“. A tito lidé měli slovo v městských částech Praha 4, 5, 10, 11 a 12, které jsou z pohledu pražských byznysmenů a developerů nejatraktivnějšími lokalitami.

Na pozemcích Trojmezí by se to stavělo

Pozemky, s nimiž se dá v těchto městských částech spekulovat, mají tržní hodnotu dosahující miliard korun. Navíc Langmajer byl radním pro územní plán celé Prahy a Hrdlička členem Komise pro optimalizaci využití území Trojmezí. To je vysoce ceněná lokalita plná zeleně rozkládající se na území Vršovic (Praha 10), Jižního Města (Praha 11) a Hostivaře (Praha 15). Tady už mají byznysmeni mnoho návrhů na změnu územního konceptu.

V jiném telefonickém rozhovoru si Janoušek povídá s Ďuricou o tom, že primátor Pavel Bém je společně s šéfem odboru investic pražského magistrátu Jiřím Tomanem na večer svolal do Obecního domu k poradě nad územním plánem. „Já myslel, že jdu na večeři jenom s Pavlem,“ divil se Janoušek. Pak si ale vysvětlili, že sms s textem: „Schůzka. Obecňák. Územní plán. Pavel Bém“ dostali od tehdejšího primátora stejnou oba dva.

Pro Béma jsou odposlechy odporné svinstvo

Už první várka odposlechů, která se objevila před měsícem, exprimátora rozzuřila. „Odposlechy jsou odporné svinstvo. Nelegální odposlechy jsou brutálním a protizákonným zásahem do soukromí. Jejich únik, či ´prodej´ a následné ´kupčení´ soukromou bezpečnostní agenturou je perverzní a nezákonná špína. Jejich zveřejnění je protizákonné, bez ohledu na obsah. Pořízení i nezákonnou manipulaci a zveřejňování považuji za ohrožení stability demokratického systému,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz tehdy Bém.

Nově zveřejněné přepisy telefonních hovorů nemíní brát vážně vzhledem k tomu, jaké médium je zveřejňuje. „Mladá fronta vždy lhala, lže a bude lhát. Jakékoliv její komentáře, natož údajné přepisy telefonních hovorů nebudu komentovat,“ zareagoval pro ParlamentníListy.cz Pavel Bém na nejnovější informace deníku.

Na schůzce se mohlo mluvit o změnách charakteru pozemků

Není známo, o čem si na inkriminované schůzce Janoušek s úředníky a politiky povídal. „Mohli se třeba radit i o tom, který pozemek se promění z orné půdy na stavební pozemek,“ spekuluje MF Dnes s dodatkem, že když má pozemek status orné půdy, tak je obvykle hodně levný. Když se však odhlasuje, že se z něj stane stavební pozemek, jeho hodnota mnohonásobně vzroste.

A přidává konkrétní případ, na který přišlo nové vedení pražského magistrátu. Jeho hlavním hrdinou je mediální magnát a realitní investor Sebastian Pawlowski. Ten skoupil v Uhříněvsi, kde starostuje zmíněný Coller, a v sousedních Benicích téměř 300 tisíc metrů čtverečních od tří desítek majitelů včetně hlavního města. Tehdy šlo o nestavební pozemky s cenou od 460 korun do dvou tisíc za metr čtvereční.

V Uhříněvsi se pozemky změnily na stavební v pravý čas

Na jaře 2010 však schválili pražští zastupitelé úpravu charakteru pozemků na stavební. Teď mají hodnotu kolem čtyř tisíc korun na metr čtvereční. Až neuvěřitelné ale je, že na přeměnu zastupitelé kývli i přesto, že přes území Uhříněvsi má vést železniční trať, která je už schválena v Zásadách územního plánu. Stát tedy bude muse trať vést jinde, což její výstavbu prodraží. Nebo pozemky za už vyšší cenu bude muset od Pawlowského vykoupit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …