Konec spekulacím. Víme, zda režisér Troška půjde do Senátu

01.05.2012 11:14

Krajské a senátní volby se pomalu blíží. A zatímco některé strany v jižních Čechách mají své kandidáty jasné, jiné váhají, anebo nemají tak výraznou osobnost, kterou by chtěli do Senátu prosadit. Tuto situaci prožívá jihočeská ČSSD. Ta tvrdí, že nejsou zatím rozhodnuti. Ve skutečnosti prý však strana hledá vhodného kandidáta. Jedno je ale jisté – režisér Zdeněk Troška to nebude.

Konec spekulacím. Víme, zda režisér Troška půjde do Senátu
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Právě o Troškovi se prý spekulovalo, že by eventuálně mohl v Senátu nahradit stávajícího Jiřího Pospíšila (ODS), který funkci zastává už 16 let. To potvrdil i jeden z členů jihočeské buňky ČSSD s tím, že toto jméno se zvažovalo. „Už jednou jsem nabídku jít do senátních voleb odmítl. Nemám na to ani čas ani náladu. A když vidím, co se v politice děje, nikdo by mne tam nedostal. Chci dělat v klidu filmy, bavit lidi, ne je rozplakat,“ prohlásil režisér a Jihočech Zdeněk Troška.

Už před dvěma lety odmítl nabídku sociálních demokratů jít jako bezpartijní do Senátu za Strakonicko a nepřemluvil ho ani jeho kamarád a kolega od filmu Vítězslav Jandák. Teď nápad, že by ho strana znovu mohla oslovit, odmítl znovu.

Jandák poslancem zůstane

Původní nápad pro letošní volby byl, že by poslanec a herec Vítězslav Jandák kandidoval do Senátu a v případě zvolení by se vzdal poslaneckého mandátu. Tak, jak to udělal i Zdeněk Škromach. To však Jandák rezolutně odmítl. „Byl jsem zvolen voliči do Poslanecké sněmovny, a nebudu přeskakovat z místa na místo. Co bude, až budou příští volby do sněmovny, ať to bude letos, za rok, za dva - nevím. Ale teď vím to, že jako poslanec zatím zůstanu,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Jandák, poslanec ČSSD za Jihočeský kraj. Ten už při minulých volbách prohlašoval, že je to naposledy, co do parlamentu kandiduje.

Pro letošní senátní volby proto zatím ČSSD nemá dostatečně silnou osobnost. Podle některých spekulací prý ani nechce kandidáta nasadit. A údajně, v případě vítězství ČSSD v krajských volbách a znovu vytvoření velké koalice s ODS za to dostane znovu místo hejtmana. To ale nikdo z ČSSD oficiálně potvrdit nechce.

„Nejsme rozhodnuti, koho postavíme do Senátu, budeme vybírat, koho do boje pošleme,“ podotkl volební manažer strany, bývalý hejtmanův tajemník a dnes náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD).

ODS vsadila na silnou kartu

Občanští demokraté do Senátu posílají bývalého hejtmana a politika Jana Zahradníka. „Věřím, že lidé znají moji práci a vědí, že jsme vždy pro město České Budějovice i pro Jihočeský kraj vždy chtěl to nejlepší,“ říká Zahradník.

Za Hnutí Občané pro Budějovice, bude kandidovat budějovický radní, ředitel Jihočeského divadla, herec Jiří Šesták. Ten je společným kandidátem i pro TOP 09 a Starosty a nezávislé. Podpořit ho chce i nové uskupení, které jde také do krajských voleb, Jihočeši 2012.

Komunisté nasadili krajskou zastupitelku Alenu Nohavovou a věří, že ta by mohla uspět. Kdo půjde do voleb za Věci veřejné, je otázka. Původní zájemce, olympijský veslař Václav Chalupa si nabídku po skandálech uvnitř strany a po odsouzení Bárty a Škárky rozmyslel. „Teď budeme vybírat zástupce a to z dvou kandidátů, kteří jsou v kraji známí. Jejich jména ale sdělíme až později,“ doplnil tajemně předseda jihočeských VV Josef Lexa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…