Pavel Bém: Právě jsem slezl z Etny. A povím vám něco o lidech z ODS

01.05.2012 15:38

Poslankyně ODS Jana Černochová se vyjádřila v ČT ke kauze odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška. „Pavel Bém je smutný příběh. Jako politik je dnes naprosto nevolitelný,“ řekla Černochová, ale zdůraznila, že je nutné se zajímat o to, kde se odposlechy vzaly.

Pavel Bém: Právě jsem slezl z Etny. A povím vám něco o lidech z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

ODS se od Béma oficiálně distancovala a ten musel odejít i z poslaneckého klubu. ParlamentníListy.cz požádaly Béma o vyjádření, co myslí o tom, že od něj dávají ruce pryč i ti lidé v ODS, kteří ho dříve podporovali, zda vyčítá ODS, že se od něj distancuje, jestli mu nepřipadá, že ho ODS, speciálně jeho pražská, hodila přes palubu a zda považuje chování ODS za pochopitelné a adekvátní.

Vlčí ODS

Pavel Bém reagoval z italské Sicílie. „Právě jsem slezl z Etny, zapnul mobilní telefon, přečetl si 20 novinářských smsek, jedna šílenější a spekulativnější než druhá, nicméně jediná Vaše mě pobavila a je dle mého názoru hodna odpovědi,“ uvedl na úvod poslanec.

Pak se již věnoval dotazům. „Ano, máte pravdu, pražská, ale vlastně i celá ODS se chová s typickým a pro politiku příslovečným ´vlčím syndromem´. V dobrých a úspěšných časech se na vašich křídlech vezou stovky vašich ´podporovatelů a přátel´, aby v dobách zlých se od vás odvrátili. Ti slušnější mlčí, ti méně slušní do vás kopou a ti největší grázlové hlasitě křičí ´chyťte zloděje´. Po pravdě je třeba přiznat, že tato sice velmi neušlechtilá vlastnost je ve skutečnosti docela přirozenou lidskou slabostí a člověk je tvor veskrze slabý. Pochopitelně, až se bouře přežene, ti všichni se vrátí pod vaše ochranná křídla. Už jsem si zvykl,“ povzdechl si poslanec.

Nová pražská ODS

„V případě Jany Černochové to je ovšem nejspíše jinak. Neznám její poslední reakce, nicméně ona, podobně jako řada dalších, nese plnou odpovědnost za dobu minulou. A není na tom nic špatného. Ta doba totiž byla mimořádně úspěšná, podle všech možných i nemožných pohledů či ukazatelů. Přesně naopak, jak si vede současné vedení města. Mimořádně neúspěšně. Město stagnuje, zadlužuje se, neinvestuje se, pouze se žvaní a kritizuje makroekonomicky prokazatelná úspěšná minulost. Asi právě proto přichází koalice TOP 09 a tzv. ´nová ODS´ (je to pochopitelně úplně směšné označení) s onou permanentní kritikou minulosti. Nemají co nabídnout,“ dodal Bém.

Proti tomu, že se ODS nepostavila za Pavla Béma, se ohradil i expředseda Mirek Topolánek ve své Páteční výzvě: „Proč ODS zcela rezignovala na obhajobu 1. Poděbradského artikulu: soukromí je nedotknutelné? Proč se podílí na přípravě zákonů prolamujících soukromí a nedělá nic proti tomu, aby bránila neblahé praxi rozšiřování kriminálního sledování, odposlechů a tajných nahrávek? Dokonce nebrání ani své vlastní členy před útoky ze strany VV-ABL, které jako koaliční partner mají na svědomí nelegální sledování a sbírání kompromitujících materiálů na činitele ODS. (Což se týká i afér místopředsedy Pavla Drobila a bývalého pražského primátora Pavla Béma).“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …