Vystoupení šéfa komunistů v Chomutově způsobilo kauzu dne

01.05.2012 17:27

AKTUALIZOVÁNO Občané, buďte ostražití. Sociální demokracie se s komunisty připravuje na převzetí vlády v zemi. Alespoň to vyplývá z reakcí politiků ostatních parlamentních stran. Důkazem tomu je vystoupení šéfa KSČM Vojtěcha Filipa na prvomájovém mítinku ČSSD v Chomutově.

Vystoupení šéfa komunistů v Chomutově způsobilo kauzu dne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Přestože se předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nechal slyšet, že by Vojtěcha Filipa na akci nepozval a navíc je stále v platnosti takzvané Bohumínské usnesení, které socialistům zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni, poslanci koaličních stran jsou přesvědčeni, že nástup společné vlády ČSSD a KSČM hrozí a je třeba před ním varovat.

Mohou to občané chápat jako vzkaz, že se ČSSD nebrání spolupráci s komunisty na vládní úrovni? Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka nikoliv. „Vedení strany o tom žádnou informaci nemělo. Byl jsem v Přerově a Frýdku-Místku. Všude akce obou stran probíhají odděleně,“ uvedl redakci ParlamentníchListů.cz Zaorálek.

Poslanec a člen sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan za Filipovým vystoupením na sociálně-demokratické mítinku nevidí nic špatného. „Nevidím to jako problém, nemám černobílé vidění světa. Pokud na našem mítinku vystoupil v duchu našich myšlenek, nemám s tím problém. Pokud by tam vystoupil Kalousek podobně, také s tím nemám problém,“ řekl redakci.

"Pozvání Vojtěcha Filipa na chomutovský mítink ČSSD je věcí tamních organizátorů. Rozhodně nevyjadřuje žádný oficiální postoj ČSSD, s vedením nikdo tuto věc nekonzultoval," napsal ParlamentnímListům.cz 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Jako kubánský pomeranč…

Podle místopředsedy ODS, ministra obrany a senátora Alexandra Vondry bychom Filipovo vystoupení na akci ČSSD zakončené pozdravem „čest práci“ měli brát vážně. „Ukazuje se, ze Sobotkova a Dienstbierova ČSSD je jako kubánský pomeranč. Navrchu oranžový, uvnitř červený a jist se to nedá,“ uvedl Vondra.

Anketa

Bojíte se spojení ČSSD a KSČM?

hlasovalo: 8804 lidí
Poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina je přesvědčen, že nastal čas, aby se konečně karty vyložily na stůl. „Také společná účast na řízených organizovaných demonstracích je toho dokladem. Už se ‚nemohu dočkat‘ až nám bude nařízen ten soudružský pozdrav ‚čest práci‘. Ale nakonec si o to říkáme už hodně dlouho! Čím? No přece nehorázným rozkrádáním a korupcí!“ míní.

„Považuji to za velké přání KSČ. Jaký bude volební výsledek za dva roky lze vzhledem k dramatickému vývoji v cele Evropě opravdu těžko předjímat,“ napsal redakci ParlamentníchListů.cz poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Začínají se šikovat proti vládě

Podle vicepremiérky Karolíny Peake se komunistické spolu se socialisty po dlouholeté předstírané nevraživosti začaly šikovat k útoku na vládu. „Je dobry důvod pro větší soudržnost koalice,“ doplnila Peake.

„Je to jasný vzkaz voličům, že sociální demokracie má stále blíž ke komunistům, kteří se ani dnes netají své přízni ke Gottwaldovi,“ připomněla poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Podle jejích slov je to možná také vzkaz pro nás všechny: „Buďme velmi ostražití, návrat komunistů by znamenal omezení svobod nás všech.“

O budoucí spolupráci s ČSSD s komunisty nepochybuje ani poslanec Daniel Korte z TOP 09. „Senátor Dienstbier to přece nedávno řekl zcela otevřeně. Co z toho plyne? Je zde poučení z nedávné historie. Lidé, bděte!“ vzkazuje důrazně.

Koalice ČSSD a KSČM prostě přijde. Aspoň to prý odstaví Kalouska od moci

Již zmiňované Bohumínské usnesení není podle exministra školství a poslance VV Josefa Dobeše pro potencionální spolupráci ČSSD s komunisty žádnou překážkou. „Obě levicové strany s těmito prognózami počítají a myslím si, že po příštích volbách skončí v koalici, což mimochodem už trošku splašilo i pana Kalouska, který teď více drží koalici. Asi mu došlo, že by díky tomu už po příštích volbách nemusel být u moci,“ vidí příčinu v Kalouskově pevnějším držení koalice Dobeš.

„Myslím, že po příštích volbách u nás do vlády regulérně nastoupí komunisté. Na druhou stranu si přiznejme, že všude kolem nás je normální demokracie, takže podle mě nehrozí, že bychom se vrátili do nějaké totality. To, že tímto způsobem Vojtěch Filip vystoupil je podle mého jen logickým vyústěním toho, na co se obě strany připravují,“ nepochybuje exministr školství.

Spíše to dle jeho slov povede k dalšímu navýšení dluhu a bude se přerozdělovat a přerozdělovat. „A řekl bych, že je také dobře, aby se už komunisté konečně ušpinili, protože jsou stále v opozici a nic nekazí, takže by bylo dobré, aby se trošku ušpinili, a pak se to zase vrátí zpátky. Ne, že bych z toho měl radost, ale myslím, že se to blíží,“ konstatoval Dobeš.

Za signál integrace levice považuje Filipovo vystoupení v Chomutově poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová. „Lze předpokládat spolupráci těchto stran po volbách, dostanou-li k tomu od voličů příležitost,“ napsala ParlamentnímListům.cz.

Průběh akce ParlamentnímListům.cz detailně popsal místopředseda OVV ČSSD v Chomutově, člen Krajského výkonného výboru a člen Ústředního výkonného výboru Roman Houska:

Komunisté měli v chomutovském parku svůj mítink, který je pouze kousek od divadla, kde my pravidelně už dvanáct let pořádáme 1. máje. Komunisté tu akci dřív měli u jedné továrny, tam ale skončil provoz a není tam už žádný pohyb lidí, tak si zamluvili jiné místo, které je ale od toho našeho jen nějakých třicet metrů. V okamžiku, kdy jejich mítink končil, náš začínal, a protože měli auta zaparkovaná kousek od nás, museli projít okolo. Byli tam pánové Filip, europoslanec Remek, Komínek, což je zastupitel za Chomutov a pan senátor Homolka.

Když procházeli kolem nás k autům, přišli pozdravit pana Kozáka (kandidát na senátora za ČSSD v Chomutově, pozn. red.), kterého dlouhodobě znají, s panem Krákorou, jehož znají z parlamentu jako kolegu a další. Při té příležitosti se nás zeptali, zda mohou pozdravit i účastníky naší akce, když už máme ten svátek práce, tak jsme řekli, že s tím nemáme problém. Pouze tam ale pozdravili lidi, nebyla to žádná manifestace společné síly, žádná ideologická akce, ani to nebylo předem domluvené.

Je mi strašně líto pravice, která to po dvaceti letech dopracovala k tomu, že se bojí toho, když se někde v okresním městečku sejdou normální lidé, kteří se znají z parlamentu nebo zastupitelstva a oni z toho dělají rudý teror nebo rudý puč. Opravdu mi jich je líto. Šlo pouze o nevinné setkání a pozdravení lidí, nešlo tam o nic takového, že potáhneme na továrny nebo budeme vraždit pravici. Jestliže pravicový program, pro který cinkali lidi na Václaváku před 22 lety, se scvrknul na hrození rudým terorem, tak je mi skutečně a upřímně pravice líto.

Ignorovat stranu, která má 18 - 20 procent a je už nějakých 22 let na politickém nebi a navíc není zakázaná, není extremistická, to je prostě nesmysl. Přeci oni zastupují minimálně těch 18 - 20 procent lidí v této zemi, a to není málo, to je mimochodem víc, než má tato "úspěšná" pravicová vláda. A my chceme a musíme znát jejich názory.

Navíc je to tato vláda, která svojí asociální politikou posiluje komunisty.

A na závěr: zde se sešli v podstatě kolegové ze zastupitelstev, z Poslanecké sněmovny, normálně se pozdravili jako slušní lidí a popřáli dalším slušným lidem a pracujícím hezký 1. máj.

Houskovo prohlášení podpořila pro ParlamentníListy.cz i celostranická místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Jak navíc dodala:

Je to zveličené, dělá se z toho drama o třech dějstvích, jak se tady již paktujeme s komunistama, přitom to jsou přemrštěné a naprosto nepravdivé informace, co mají média. Já u toho také byla. Komunisté měli mítink za divadlem, my před divadlem. Když oni skončili, tak kolem nás procházel Filip s Remkem. Já jsem se ptala Remka, jestli nebude kandidovat za KSČM v prezidentské kampani. Moderátor ale toho našeho mítinku hned na to řekl ´zdravíme předsedu KSČM´ a otázal se jej, jestli nechce něco říct do mikrofonu. To ale bylo vše mezi lidmi, žádné pódium tam nebylo, takže na žádné pódium ani pan Filip nevystoupal. Pouze řekl asi jen čtyři věty, že chce pozdravit občany Chomutova a že připomíná, že první máj je také svátek práce. A to je vše. Rozloučil se, řekl, že jim přeje hezkou zábavu a šel si po svých.

Paroubek to napráskal do Práva, neboť je navztekaný na to, že na ty jeho mítinky nikdo nechodí. Vždyť Paroubek měl dnes na náměstí v Děčíně jen asi deset lidí. Tak to pak ve vzteku pustil. On totiž ten jeho Benda posílá na všechny mítinky ČSSD své zvědy. Tak to někdo od nich o tom Filipovi věděl, a Paroubek to pak použil proti nám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Tomáš A. Nový, Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…