Ostravští komunisté se opět veselili na zámku rudého barona Prusalise

01.05.2012 22:21

REPORTÁŽ Slunečné a hodně parné počasí čekalo na příznivce KSČM v zámku Statise Prusalise v Ostravě-Porubě na tradičním prvomájovém setkání.

Ostravští komunisté se opět veselili na zámku rudého barona Prusalise
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

„Účast tady na zámku asi příliš velká nebude, spoustu našich členů jsou starší občané a toto počasí jím moc nesvědčí,“ odhadoval pro ParlamentníListy.cz před začátkem akce Josef Babka, předseda klubu zastupitelů KSČM. Zpěvák a majitel zámku Statis Prusalis seděl vedle pódia u aparatury a přiznal, že je nemocný. Kvůli oslavě 1. máje dokonce ráno utekl z nemocnice. „Ale zpívat budu,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Prusalis.

Zejména starší lidé slavnostně oblečeni obsadili po zaplacení vstupného 20 korun židličky na nádvoří zámku a způsobně vyčkávali na zahájení slavnosti. Rodiny s malými dětmi v kočárcích sice nechyběly, ale bylo jich jen poskromnu. U vchodu na nádvoří se prodávala stranická literatura, odznaky s třešničkami a nechyběli ani hrníčky či skleničky. V podloubí zámku se čepovalo pivo, limonáda a prodávalo občerstvení.

Účastníkům na zámku chyběla slovenská hymna

Komunistické oslavy Svátku práce zahájily Českou hymnou. „A ještě nad Tatrou sa blýska,“ řekl nahlas starší pán po skončení české hymny s tím, že mu tam ta slovenská část chybí.

Nádvoří před pódiem zůstalo poloprázdné, protože slunečný žár byl skutečně velký. Mnozí účastníci slavnosti se schovávali ve stínu anebo v podloubí, které bylo rovněž chráněno před sluníčkem.

Na pódiu však už stáli straničtí politici a Václav Havel z Porubské organizace KSČM a zastupitel městského obvodu, který celou akci moderoval. Jako první dostal slovo Oldřich Jakubek, který pozdravil přítomné účastníky. Zkritizoval polistopadový vývoj u nás a zdůraznil, že i dnes nabývají na aktuálnosti ideály a požadavky, které byli důležité v minulém tisíciletí, a to osmihodinová pracovní dobu, boj proti nezaměstnanosti a zabezpečení ve stáří a nemoci. „Polistopadový režim nás tvrdě sráží do minulého století,“ prohlásil Jakubek. Poté představil kandidáty komunistů do podzimních voleb do krajského zastupitelstva, které povede současný zastupitel Josef Babka. Zároveň představil kandidáta na senátora za KSČM Leo Luzara.

Babku prý nikdo nepřemluví

Krajský zastupitel Josef Babka připomněl některé historické okamžiky dělnického hnutí a oznámil zahájení ostré volební kampaně komunistů do krajského zastupitelstva. Podle jeho slov do krajského zastupitelstva kandiduje celkem na 60 členů strany. Zdůraznil, co všechno se v končícím volebním období, ve kterém KSČM podporovala ČSSD, povedlo. A vyzval všechny přítomné k účasti v podzimních volbách. Zašprýmoval si také na účet tvůrců volebního šotu - Přemluv bábu: „Mohu všem slíbit, že mne Babku, nikdo nepřemluví,“ řekl Babka a sklidil velký potlesk.
Účastníky prvomájových oslav pozdravil také kandidát na senátora Leo Luzar. Uvedl, že je velká chyba, že další velká levicová strana svátek práce neslaví a poděkoval Statisovi Prusalisovi za to, že se komunistické oslavy konají už tradičně na jeho zámku. Pak už z reprobeden zazněla Píseň práce, kterou si účastníci také zazpívali.

Z reproduktorů recitovala Jiřina Švorcová

Po oficiálních projevech dostal slovo opět Václav Havel, který připomněl nedožité 84. narozeniny herečky Jiřiny Švorcové a pustil v jejím podání báseň. Pak už v černém habitu přišel na pódium Statis Prusalis a přivítal nejen všechny přítomné ale i svého učitele, který jej velmi dobře připravil do života. „Nemohu zapomenout lidem této země, že po válce přivítali do své náruče 4 124 řeckých sirotků a našli tu obrovskou sílu dát cizím lidem mnohdy víc než tím vlastním,“ řekl Prusalis. Poděkoval za možnost vystudovat, ale také si zachovat rodný jazyk a uplatnit se v životě. Zdůraznil, že i proto se snažil z ruin zachránit porubský zámek, jako poděkování vrátil Ostravě 500 starou historii.

„Mám za sebou 6000 koncertů po celém světě, ale čím dál tím víc se moje tvorba zabývá mým vyjádřením vztahu k této zemi,“ řekl Prusalis a na důkaz svých slov bez doprovodu a naživo jednu píseň zazpíval. Další písničky už pak zpíval s hudebním doprovodem, se svou dcerou Kateřinou a s kastelánkou Aničkou.

Déšť účastníkům na oslavě prvního máje nevadil

A i když začalo mírně pršet, účastníci zůstali na svých místech, jen pohotově vytáhli deštníky. Jak zavzpomínal jeden z účastníků, jsou připraveni, protože loni je z porubského zámku vyhnal vytrvalý déšť.

Účastníky oslav přišel svými vtipy pobavit také herec Pavel Handl, zazpíval a na housle zahrál Martin Hrbáč z Čechomoru a kamarádi Statise Prusalise z Dolní Lhoty. Před svým posledním vystoupením si Statis Prusalis posteskl, že na akcích komunistů nikdo z jeho přátel umělců zpívat nechce, protože se bojí o práci.

Po oficiálním kulturním programu hrálo k tanci a poslechu duo Vega. To však už z původních zhruba 150 účastníků zůstalo na zámeckém nádvoří sotva polovina.

Daleko větší účast měli komunisté na oslavách 1. máje v přírodním areálu Benátky v Mariánských Horách a Hulvákách, kde se jich sešlo na 600. „Nevadila nám ani mírná sprška, která přišla zrovna v době mého projevu. Řekl jsem lidem: To není nečas, to je jen neškodný jarní deštík, “ řekl pro ParlamentniListy.cz Josef Babka, předseda klubu zastupitelů KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…