Knížák: Lůza se dere k moci. Bojím se komunistů a odborářů

02.05.2012 9:48

Výtvarník Milan Knížák ve svém textu pro Lidové noviny peprně komentuje aktuální politickou situaci. Děsí jej agresivita a krátkozrakost odborářů, kteří prý vedou k moci „duchovní lůzu“. S tou se prý snadno můžeme dočkat nové totality.

Knížák: Lůza se dere k moci. Bojím se komunistů a odborářů
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

„Když jsem předminulý víkend v televizním přenosu viděl, jak blahobytně vypasení odboráři vyřvávali bezobsažná hesla, bylo mi z toho na zvracení,“ vyznává se bývalý generální ředitel Národní galerie. Má pocit, že lidem by vyhovovalo, kdyby tu zase byl „jeden velký koncentrák.“ Svoboda je přece tak obtížná.

Podle Knížáka mají současné problémy kořeny v komunismu. „Totalita byla založena na fungujícím systému podplácení a obecné zlodějně,“ tvrdí. Proto se prý zárodkem polistopadové buržoazie stali komunisté a veksláci - tedy právě ti lidé, kterým chybí morálka.

„Nikdy jsme se neměli tak dobře, jako teď,“ hájí současnou dobu výtvarník. Podle něj vždycky někteří lidé budou na okraji společnosti. „Mnozí se tam ocitli vlastní vinou či rozhodnutím. Povinností státu je postarat se jen o ty, kteří se tam dostali nezaviněně. Jinak bychom se měli starat o sebe sami,“ doporučuje.

Lůza se dere k moci

Stávky v době celosvětové recese považuje za idiotské, a odbory jsou podle něj nezodpovědné organizace, které se „nestarají, o co by měly, ale chtějí urvat politickou moc.“

Podle Knížáka se prostřednictvím protestů opět dere k moci duchovní lůza. Agresivní projevy na Václavském náměstí mu připomněly ty nejhorší doby komunistické totality. „Dokonce i ty tváře řečníků se zdály podobné,“ píše.

Myslí si, že bychom měli být rádi za současnou vládu, která se i přes problémy snaží nezaprodat naší budoucnost. „Komunistická opozice, mezi kterou počítám i sociální demokraty, zelené a odboráře, dělá všechno proto, aby se populismem prodrala k moci. Budoucnost je jim však lhostejná,“ myslí si výtvarník.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …