Pospíšilovi teče do bot: Přidejte bachařům, nebo přibude Kajínků

03.05.2012 7:18

Ačkoliv stát šetří, kde se dá - osekává důchody, zhoršuje dostupnost lékařské péče a vyhazuje kvůli úsporám policisty i hasiče - ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navzdory tomu zkouší protlačit vládou návrh, podle kterého má stát v této době drastických škrtů letos přidat bachařům a jeho resortu skoro miliardu korun. Jinak prý neručí za zhroucení celého českého vězeňství a bezpečnosti státu.

Pospíšilovi teče do bot: Přidejte bachařům, nebo přibude Kajínků
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Vláda rozhodnutí o jeho požadavku odložila. Na definitivní rozhodnutí počká s návratem ministra Kalouska z Bruselu. O zvýšení rozpočtu pro Vězeňskou stráž (VS) měl přitom Nečasův kabinet jednat už před týdnem, ministři ale tehdy rozhodnutí odložili až na dobu po hlasování o důvěře vládě. Sám Pospíšil ale navíc už dopředu v odůvodnění zvýšení prostředků pro svůj resort varuje, že nelze vyloučit žádost o přidělení dalších peněz, a to už na konci III. čtvrtletí letošního roku 2012 předběžně o dalších 182 miliónů.

Částka 940 miliónů pro justici vychází z vládního návrhu, který má redakce Parlamentních Listů k dispozici. Jeho existenci potvrdilo i samo Pospíšilovo ministerstvo. Kromě 110 miliónů určených jen na zvýšení platů bachařů a civilních pracovníků resortu a pro náborovou kampaň k získání nových ozbrojenců a civilistů (včetně jejich platů), chce Pospíšil z kapes daňových poplatníků dalších bezmála 34 miliónů, určených na odměny lékařům k proplacení přesčasů (tak jako už získali zvýšení jejich „civilní“ kolegové) a na odměny pro pracující zločince. Navíc požaduje ze státní kasy dalších 41 milión korun do rozpočtové kapitoly resortu. V tomto případě je ale zajímavé, že jejich využití nijak blíže nespecifikuje, na rozdíl od předchozích požadovaných položek, takže se naskýtá otázka, zda tyto milióny nebudou určeny pro odměny funkcionářům VS nebo dokonce úplatky.

Stručně řečeno, žádá Pospíšil šéfa státní kasy Kalouska v době plošných škrtů asi jako jediný o přidání. To mu má umožnit nabrat od 1. července 275 nových bachařů a 228 civilních zaměstnanců věznic, bez kterých podle něj hrozí v českých věznicích bouře a nepokoje.

Krize vypukne už za dva měsíce, bojí se Pospíšil

Vládě předloženým usnesením navrhuje resort spravedlnosti podle Pospíšila řešení kritického nedostatku rozpočtových prostředků nezbytně nutných k zabezpečení chodu VS v roce 2012 a to i s dopady na státní kasu v rozpočtech na roky 2013 a 2014. Podle ministrova vyjádření v důvodové části návrhu jsou současné finanční prostředky pro VS - více než sedm a půl miliardy korun - naprosto nedostatečné, což prý strážce vězňů přivádí do kritické situace. Důvodem jsou hlavně stále rostoucí počty vězňů (ke dni 29. února 2012 byl stav 23 656 osob - pozn. red.), což s sebou nese faktickou přeplněnost věznic, která v některých případech již přesahuje i 30 procent! Podle Pospíšila tak významně zesiluje riziko vzniku mimořádných událostí, což by prý mohlo mít nedozírné následky v podobě hromadného vystoupení vězněných osob. „S objemem použitelných prostředků je VS schopna zabezpečit řádný chod věznic, vazebních věznic a zabezpečujících prvků pouze do konce května 2012  a případné včasné uvolnění finančních prostředků vázaných na odprodeje nemovitého majetku umožní prodloužení činnosti těchto organizačních jednotek zhruba do poloviny července 2012,“ varuje Pospíšil vládu a přidává jobovku na konec: „Bez posílení rozpočtu lze očekávat nejen kritiku a výtky ze strany ombudsmana, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT), ale především zvýšené napětí ve věznicích a vazebních věznicích v souvislosti s neplněním zákonných povinností ve vztahu k vězněným osobám, podstatné zhoršení bezpečnostní situace a v polovině roku i celkový kolaps vězeňství,“ tvrdí Pospíšil.

Občané budou podle něj dáni napospas masám uprchlých zločinců, kterým decimovaná VS prý nebude schopna čelit a ani jim nijak zabránit: „Nebude-li razantně vyřešen kritický nedostatek v ostatních věcných výdajích, kapitálových výdajích a platových výdajích v roce 2012 a i v letech následujících, nebude VS schopna zabezpečovat svoje poslání,“ myje si předem ruce ministr Pospíšil. Svou rezignaci za tento podle něj tristní stav však nechystá a i nadále se pevně drží svého křesla.

„Návrh ministerstva spravedlnosti, který zmiňujete, reaguje na permanentní nárůst počtu odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody, který v poslední době paradoxně ještě zesílil díky snižování počtu soudních nedodělků v trestních věcech,“ potvrdil pravost dokumentu v držení ParlamentníchListů.cz Pospíšilův mluvčí Jiří Hovorka. I podle něj je situace kritická: „Přeplněnost věznic se v současné době pohybuje mezi 115 - 130%. O optimálním počtu vězňů bychom mohli hovořit v momentě, pokud by přestal existovat nepoměr mezi kapacitou ubytovacích míst a počtem vězněných osob. Kromě systémových opatření, jež mají napomoci tento nepoměr zvrátit - jedná se především o některé legislativní úpravy umožňující zefektivnění institutu podmíněného propouštění - je potřeba také okamžitě reagovat na aktuální správu vězeňských zařízení, která je výrazně podfinancována a personálně poddimenzována. Ministerstvo spravedlnosti na tuto skutečnost upozorňuje dlouhodobě. Materiál, na který se ptáte, byl avizován již v loňském roce a projednán s ministerstvem financí. Nyní je dokončováno připomínkové řízení. Předpokládáme, že materiál půjde do vlády během následujících čtrnácti dnů,“ dodal Hovorka.

Ministr je panikář, míní experti

Panikářskému tvrzení ministra Pospíšila se ale bezpečnostní experti i sami někteří příslušníci Justiční stráže smějí. „Pan ministr si asi myslí, že dokáže před společností uhájit tak vysoké navýšení pro vězeňskou ostrahu v době, kdy se budou propouštět tisíce policistů, kde už předtím na řadě míst člověk nepotká policistu na ulici, jak je uherský rok dlouhý, kdy se ruší oddělení a obyvatelé severních Čech si kvůli nefungování samotným premiérem slíbené pořádkové jednotky určené pro boj s asociály už v tichosti začínají budovat domobranu,“ řekl ParlamentnímListům.cz bezpečnostní expert Petr Úpický. „Udělal by lépe, kdyby svým soudcům doporučil více udělovat alternativní tresty, tak jak jim to už několik let zákon plně umožňuje. Pak by nebyly kriminály našlapané jak někde v Afghánistánu, Mexiku nebo černé Africe. Je jen otázkou času, kdy nějaký český vězeň vyhraje buďto u našeho Ústavního soudu nebo dokonce na tlaku českých politiků zcela nezávislého Evropského soudu pro lidská práva žalobu pro porušení jeho lidských práv, zaručených mu Listinou lidských práv a svobod za to, že byl v rozporu se zákony a nařízeními Evropské unie podroben nelidskému a nehumánnímu věznění,“ varuje Úpický a dodává s prstem varovně vztyčeným: „A pak to zase zaplatíme my všichni a pan Pospíšil bude říkat já nic, já jen ministr, to soudci. Ale potrestat je, to ho ani nenapadne.“.

Zajímavý postoj k požadovanému přidání přitom mají sami zaměstnanci resortu spravedlnosti. „Samozřejmě bychom se nezlobili, kdyby nám stát přidal. Ale upřímně, když vynechám občas nějaký doprovod jako ochrana pro stále více nepopulární exekutory, tak fungujeme jen v teple na soudech jako dobře placení státní vrátní. Navíc nemáme ani noční,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz jeden z příslušníků, sloužící na soudu v centru Prahy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…