Komunisté prý mají problém. Do voleb jdou s druhou Kočí

03.05.2012 13:54

KSČM představila dalšího ze svých kandidátů pro podzimní volby, Josefa Vondrušku, podezřelého z někdejšího týrání politických vězňů. Podle politologa Zdeňka Zbořila je to muž na úrovni Kristýny Kočí nebo Víta Bárty. Další odborník, Miroslav Mareš, zase soudí, že jeho kandidatura může být pomyslnou vodou na mlýn těm, kteří se dlouhodobě snaží o pozastavení této strany.

Komunisté prý mají problém. Do voleb jdou s druhou Kočí
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

V souvislosti se sílícími protivládními náladami v české společnosti, která proti kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho reformám po mnoha letech protestuje i aktivně demonstracemi v ulicích, sílí preference levice. Ač se řada českých politiků dlouhá léta snažila dosáhnout pozastavení činnosti KSČM, právě preference této strany sílí. Podle některých předvolebních výzkumů by ve volbách předstihla dokonce i ODS. 

Na to, jak si vzrůstající popularitu udržet, či ji ještě zvýšit, mají komunisté různé recepty. Od kritiky vládního establishmentu až po nové tváře na svých kandidátkách. 

Jednou z nich je i staronový politik Josef Vondruška, který bude figurovat na liberecké kandidátce pro podzimní volby. Jde o někdejšího poslance komunistické strany, který je podezřelý z toho, že se jako vězeňský dozorce podílel na bití politických vězňů.

Podle politologa a specialisty na extremismus Miroslava Mareše může právě kandidatura politika obviněného z týrání disidentů být jednou ze záminek k obnovení diskuze o záměru pozastavit činnost KSČM. Tyto snahy sice skončily u ledu, není ale jisté, že navždy.

Voda na mlýn těm, co chtějí pozastavovat

"Zastánci pozastavení to mohou brát jako argument," uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník s tím, že argument nemá právní váhu, pokud bude Vondruška dodržovat zákon.

To politolog Zdeněk Zbořil na Vondruškovu kandidaturu nahlíží z jiného úhlu pohledu. Vondrušku přirovnává k lidem typu Kristýny Kočí nebo Víta Bárty. "Vondruška nebyl odsouzený, má tedy jen jakýsi morální punc. Ale podívejme se na Kočí, Škárku nebo Bártu, ti taky sedí v Parlamentu a nic se neděje, je to jen důkaz úpadku úrovně celé politické kultury," řekl ParlamentnímListům.cz.

KSČM jako oběť?

Debatu o pozastavení činnosti stran ale podle něho kandidatura Vondrušky nerozvíří. A pokud ano, paradoxně v pozitivním slova smylsu. "Debata o pozastavení činnosti se ukázala jako kontraproduktivní, KSČM se dostala do role nevinné oběti. Případ Vondruška ale může vzhledem k rostoucí popularitě rozvířit diskuzi i o dalších podobných osobách a způsobit třeba i pokles preferencí strany," dodal pro redakci. 

Sami komunisté se ale o snížení popularity neobávají. "Spojitost mezi kandidaturou pana Vondrušky, který nikdy nebyl odsouzen, a poklesem preferencí strany, nebo snahami o její zákaz, nevidím," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Stanislav Grospič. Podobný názor má i jeho kolega, Miroslav Opálka. Podle obou v Čechách musí platit presumpce neviny. Podle té tedy Vondruška nic zlého nespáchal.


Po letitém řízení se jeho případ vrátil na Okresní soud v Liberci. Ten Vondrušku loni v dubnu osvobodil, nicméně odvolací soud rozsudek zrušil. Pokračování řízení o vině, či nevině komunistického politika není dosud určeno. Jasno bude nejspíš během prázdnin, či právě na podzim, kdy budou vrcholit volební kampaně.

Nyní komunisté drží v Libereckém kraji osm zastupitelských mandátů. Lídr jejich krajské kandidátky, Stanislav Mackovík, odhaduje a doufá, že by se opět mohli při současných preferencích a náladě ve společnosti vrátit na deset mandátů, které měli v předchozím volebním období.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…