Sněmovna o billboardech: Bém se vytasil s Janouškem

04.05.2012 12:27

Poslanci přijali návrh na omezení reklamních poutačů u silnic a dálnic. Právě tuto novelu zákona jim ale vrátil Senát s pozměňovacím návrhem. Sněmovna nakonec zákon přijala 88 hlasy v senátní verzi. Zatímco poslanci původně omezili reklamu u všech silnic, senátoři chtěli zákaz zmírnit jen na dálnice a silnice I. třídy. Ve své řeči exceloval pak dnes k normě poslanec za ODS - „kolibřík“ Pavel Bém a vytasil se se svým „mazánkem“ Romanem Janouškem.

Sněmovna o billboardech: Bém se vytasil s Janouškem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Reklamní billboardy by měly do pěti let zmizet od dálnic a silnic I. třídy. Dnes tak rozhodla sněmovna. Schválená novela také zavádí slevy na mýtném pro kamiony.

Senát žádal po poslancích zachovat současná pravidla pro billboardy u místních komunikací a silnic II. a III. třídy. Někteří senátoři se obávali, že omezení reklamních nosičů by vedlo například k výpadkům příjmů ve státním rozpočtu a že obecní rozpočty by tratily na příjmech z pronájmu pozemků. Na těchto plochách se totiž ročně prodá reklama za víc než miliardu korun.

Na rizika nadměrného počtu billboardů u silnic přitom opakovaně poukazují dopravní experti. I jen letmý pohled na reklamu v devadesátilomerové kilometrové rychlosti znamená, že řidič za sekundu ujede 25 metrů bez kontroly toho, co se děje před ním.

Novela dále zavádí možnost až třináctiprocentní slevy na mýtném pro kamiony, které na něm zaplatí větší částku, než jakou stanovila vláda ve svém nařízení.

Poslanec a exprimátor Prahy Pavel Bém se kvůli normě jal před poslanci vysvětlovat některé záležitosti kolem nedávno uniklých telefonátů mezi ním a jeho přítelem Romanem Janouškem.

„Téma, o kterém jsem ale chtěl mluvit, a které považuji v tomto kontextu za závažnější, a možná dokonce i zábavnější, je otázka reklamy a otázka billboardů. Rád bych mluvil o etice, estetice, ekonomice reklamy u komunikací. Rád bych také mluvil o Janouškových billboardech. Nebo abych to řekl tak, jak to ve skutečnosti je, o tzv. Janouškových billboardech,“ řekl mimo jiné ve své řeči Bém.

O Janouškovi hovořil proto, že to prý byla společenská objednávka, podobně jako se dělá „společenská objednávka“ v oblasti boje proti korupci, zásahu do individuálních svobod a soukromí. „Dotýkám se odposlechů, nezákonných odposlechů, nezákonně zveřejněných odposlechů. Je úplně jedno, jestli se dotýká boje proti přebujelé reklamě u našich silnic,“ poznamenal.

Podle něj objednávka na něj a na omezení reklamy u dálnic vznikla podobně: „Funguje asi následujícím způsobem. Vznikne objednávka. Něco je špatně. Ta objednávka v zásadě vzniká pod tlakem sdělovacích prostředků. Jestli to je tak, že si pánové šéfredaktoři jednoho večera v nějaké hezké restauraci sednou a řeknou při sklence dobrého červeného vína: Víte, musíme něco udělat, prostě udělat, s tou otřesnou reklamou.“

Měli pauzu na jednání klubu

O pomalejší valorizací důchodů začne sněmovna jednat už dnes. To ale byla záminka klubu KSČM požádat o hodinovou přestávku na poradu klubu. Tu si KSČM vzala ještě před hlasováním o billboardech. 

Penze by se podle vládního návrhu měly valorizovat podle předlohy o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. O zařazení tohoto bodu na páteční jednání sněmovny, se postarala koalice, opoziční strany mají výhrady.

Pátek je tradičně nejkratší jednací den a obvykle se končí ve 14 hodin. S tím se ale dnes mohou poslanci rozloučit. Návrh zákona na pomalejší valorizaci důchodů zásadně odmítá nejen opozice, ale i někteří poslanci Věcí veřejných.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…