Keller: Od Peake a spol. odpadají sliby voličům jako vyhořelé stupně od rakety

05.05.2012 9:23

Za zcela originální politický mechanismus považuje sociolog Jan Keller to, co vymyslely Věci veřejné. Pracuje na principu rakety. Jen místo vyhořelých stupňů odhazuje strana sliby, které dala voličům. A na palubě korábu bude plnit závažnou misi Karolína Peake. Pokusí se očistit od korupce vesmír české politiky a s dinosaury bude bojovat tak, že podrží jejich vládu.

Keller: Od Peake a spol. odpadají sliby voličům jako vyhořelé stupně od rakety
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Ještě za dlouhá léta si budou lidé vyprávět, jak jim Věci veřejné vytřely zrak. Vymyslely zcela originální politický mechanismus, který pracuje na principu rakety. „Stejně jako ona při svém vzletu do nadoblačných výšek té nejvyšší politiky postupně odhazuje jeden vyhořelý stupeň za druhým. Spolu s nimi odpadají sliby občanům a zdlouhavé bilancování toho, nakolik byly splněny,“ píše sociolog Jan Keller v komentáři pro deník Právo.

Podle komentátora stoupá stroj zbavený tíhy zklamání voličů a lehčí o prošustrovanou důvěru kolmo vzhůru tak prudce, že už dávno nelze dohlédnout, kdo vlastně sedí v řídící kabině. „Podle znalců politické kosmonautiky bude nová strana hloupým lidem trpělivě vysvětlovat, co je to vlastně ten liberalismus,“ bere si Keller na mušku stranu Lidem.

Důraz na svobodu prokázala Peake v praxi

To, že základem liberalismu je důraz na svobodu jedince a na jednání podle stanovených pravidel, předvádí v praxi osobně Karolína Peake. Pro VV v minulosti sestavila etický kodex, mezi jehož prvními přikázáními byl závazek nikdy neopustit rodnou stranu. „Aby ukázala, jak dokonale je ve svém jednání svobodná, vzápětí veverky opustila a s úsměvem jim mává z paluby svého korábu,“ připomíná Keller počínání vicepremierky.

Jejím úkolem bude plnit závažnou misi. „Pokusí se očistit od korupce vesmír české politiky. Bude bojovat s dinosaury tím, že podrží jejich vládu i v těch případech, kdy na to dokonce ani prohnané veverky už neměly žaludek. Jinak by totiž byly předčasné volby,“ poukazuje sociolog na hlavní motivaci Karolíny Peake.    

Povolební program nemusí nikoho zaujmout, a přece jste zvolen

Teď už bude podle komentátora postupovat rutinně. Nechá si poradit nějaký hodně vstřícný název nové strany, domaluje se neodolatelné logo a jako poslední krok bude následovat politický program. „Tentokrát už nikoliv předvolební, ale povolební. Takový program má tu výhodu, že nemusí zaujmout vůbec nikoho, a přece jste zvolen,“ upozorňuje Keller, že Peake je vicepremiérkou za stranu Lidem, která teprve vzniká a nikdo ji nevolil.

Formalitou by mělo být sehnat tisíc podpisů potřebných pro založení strany. „Co by se stalo, kdyby je Karolína Peake nějakým nedopatřením nesehnala? No přece vůbec nic. Nechala by si poradit ještě hezčí název, za pár tisícovek koupila jiné logo a založila by politický subjekt ještě mnohem liberálnější,“ uzavírá Jan Keller svůj komentář pro deník Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…