Hov*o vedle hov*a. Mladí Češi promluvili o politice jako o bordelu

06.05.2012 11:03

REPORTÁŽ Mladí Češi se o politiku příliš nezajímají. Současná vládní garnitura je podle nich jen o málo lepší než ta dřívější, komunistická. A vůbec - všechno je to "bordel". Takové názory si alespoň vyslechly ParlamentníListy.cz od studentů a dalších mladých lidí, kteří se zúčastnili sobotního pochodu za legalizaci marihuany.

Hov*o vedle hov*a. Mladí Češi promluvili o politice jako o bordelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nespokojení lidé zvoní klíči. Ilustrační foto

Hned několik tisíc lidí se v sobotu sešlo v Praze na průvodu za legalizaci konopí. Ve 13 hodin příznivci této lehké drogy s léčebnými účinky vyšli z Karlova náměstí, aby se přes centrum Prahy přesunuli až na žižkovský park Parukářka, kde akce vyvrcholila happeningem a přátelé marihuany zde za konzumace piva a dalších nápojů příjemně završili sobotní den.

Na žižkovskou Parukářku se vydaly i ParlamentníListy.cz. Mezi mladými, viditelně zfetovanými individuy pátraly po tom, zda se na akci setkali s nějakými politiky, případně, zda si podle nich jejich lobbing za legalizaci "trávy" vezmou k srdci či zda se o politiku jako takovou vůbec zajímají.

Poté, co se od několika respondentů redaktorce ParlamentníchListů.cz dostalo jen několika nesrozumitelných zvuků, konečně natrefila na několik osob, které byly ještě jakž takž při smyslech.

Další reportáže čtěte ZDE

Hov*o vedle druhého. To jsou prý politici

Osmnáctiletý Jakub z Prahy, který byl na pochodu potřetí, redakci s bohorovným úsměvem ujistil, že na Parukářce žádného politika nepotkal. A ani to prý nečekal.

"Jsou to samá hov*a, jedno hov*o vedle druhého. Komunisti jsou možná ještě o trochu větší hov*a než ti, co jsou u moci teď," uvedl pro redakci na dotaz, zda sleduje současnou politiku a zda jej případně trápí fakt, že KSČM rostou preference.

Ani o dva roky starší studentka Anna na akci za legalizaci marihuany žádného zástupce politické reprezentace nepotkala. "Jsme tady skupinka dvanácti kamarádů. Za všechny můžu říct, nikoho jsme nepotkali," řekla redakci rozjařená dívka.

Pět kytek navíc

Na dotaz, zda věří šéfovi Věcí veřejných Radku Johnovi, který dlouhodobě slibuje, že se zasadí o legalizaci marihuany, však odpověděla záporně. "Oni už s tím nic neudělají, možná schválí dalších pět kytek, ale to je všechno."

Kamarádi a pivo. To táhlo

Protesty podobné tomu jako byl ten za legalizaci konopí mají podle ní spíše symbolický smysl. "Nic se nezmění, spíš je to příležitost setkat se s kamarády a popít," svěřila se upíjejíc pivo z plastového kelímku. Sama by se prý rozhodně zapojila i do podobné akce mířící proti komunistům.

To další skupinka mladých lidí, kteří přišli také podpořit legalizaci "trávy" a již ParlamentníListy.cz oslovily, byla vůči politice evidentně zcela imunní. "Je to bordel, ať tam je kdokoliv, je mi to úplně jedno," řekl redakci 17letý student Štěpán, který akci využil k tomu, aby si dal "levné pivo" a setkal se s přáteli. "Politikům to je úplně jedno," dodal na dotaz, zda se domnívá, že si politická reprezentace z podobných akcí něco vezme.

ParlamentníListy.cz v souvislosti s pochodem za legalizaci lehké drogy oslovily i jejího známého příznivce, novináře J. X. Doležala. Zajímalo je, zda se sobotní akce sám zúčastnil, případně zda v podobných protestech vidí smysl. Doležal však celou věc odmítl pro server ParlamentníListy.cz jakkoliv komentovat.

Sobotního pochodu se zúčastnilo asi sedm tisíc lidí. Jeho další ročník se bude konat opět za rok.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…