V Černínském paláci bývalo vojenské cvičiště. Víte to?

08.05.2012 13:09

Sídlo českého ministerstva zahraniční v Černínském paláci dnes pro veřejnost otevřelo své brány. Reprezentativní prostory paláce anebo zahrada ale nevypadaly před lety jako dnes. Český rozhlas upozornil, že v budově v roce 1851 vznikla dokonce i kasárna.

V Černínském paláci bývalo vojenské cvičiště. Víte to?
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

V rámci oslav konce 2. světové války v Evropě mají lidé možnost prohlédnout si reprezentativní prostory Černínského paláce. Zpřístupněn v něm je i například byt Jana Masaryka.

Redaktora Českého rozhlasu (ČRo) ještě před otevřením paláce provedl architekt Zdeněk Lukeš. „V nejvyšším polopatře Černínského paláce je byt prezidenta Edvarda Beneše. Tady měl zázemí v době, kdy působil jako ministr zahraničních věcí. Po něm tady bydlel jeden z jeho nástupců a to byl Jan Masaryk,“ připomněl pak pro ČRo Lukeš pracovnu dvou velkých mužů první republiky. 

Právě v tomto bytě, konkrétně v koupelně pak také došlo k národní i osobní tragédii Jana Masaryka. 

„Tam je to okno, z něhož buď byl vyhozen, anebo sám vyskočil. Na místo dopadu umístili nedávno takovou pamětní desku. To je vlastně jedno z těch dvou nádvoří Černínského paláce,“ řekl dále Lukeš. 

Chátral a chátral...

Původně raně barokní Černínský palác měl ale podle něj pohnutý osud. Přitom jej na podnět Humprechta Jana Černína z Chudenic projektoval Francesco Caratti a na jeho stavbě se následně podíleli i slavní architekti včetně Aliprandiho nebo Kaňky. 

„Palác velice chátral. Černínové se ho zbavili definitivně v roce 1851, kdy ho Eugen Černín prodal eráru, a tady potom byla kasárna. Došlo k velmi brutální přestavbě té nádherné barokní budovy, takže tady místo tři a půl patra bylo potom čtyři a půl patra. Byl tady vlastně velmi radikální zásah. Stejně tak na to doplatila nádherná barokní zahrada, která byla zavezena stavebním rumem a změněna ve vojenské cvičiště. V podstatě se dá říct, že došlo k totální devastaci té budovy,“ zmínil Lukeš.

Janák dodal sídlu staronový punc

Vše podle něj bylo napraveno až po vzniku Československa, kdy se opravy i přestavby paláce chopil architekt Pavel Janák.  A ten dodal sídlu staronový punc.  

„Janák se snažil velmi kultivovaným způsobem vrátit paláci tu původní barokní podobu, což řešil i tak, že jsou tady některé novodobé zásahy. Například monumentální schodiště se nezachovalo, takže on ho postavil znovu. Ale bylo to tak citlivě navrženo, že se podařilo skloubit dohromady to staré a to nové,“ dodal architekt.

Černínský palác se stal sídlem ministerstva zahraničí až v roce 1934. Otevřený bude dnes do 16 hodin, kdy bude do budovy ministerstva vpuštěn poslední návštěvník. V zahradě paláce pak od 17:00 zahrají Melody Makers Ondřeje Havelky. Jejich koncert je pro všechny zájemce zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …