„Peakovci“ už mají tisíc podpisů pro vznik nové strany

11.05.2012 16:10

Politické uskupení vicepremiérky Karolíny Peake nazvané LIDEM už sehnalo tisíc podpisů potřebných pro registraci nové strany. Rádiu Česko to řekl poslanec Martin Vacek a to krátce po jednání přípravného výboru LIDEMu.

„Peakovci“ už mají tisíc podpisů pro vznik nové strany
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Platforma Karolíny Peake LIDEM vznikla po odchodu části poslanců a ministrů z Věcí veřejných. Odpadlíci pak nahradili VV ve vládní koalici. Karolína Peake nedávno Českému rozhlasu řekla, že by chtěla mít stranu zaregistrovanou do konce června. Do té doby by měl vzniknout i program a další stranické dokumenty. 

„Potřebných tisíc podpisů už rozhodně máme, už jsme tisícovku překročili. Teď dáváme prostor těm, kteří nám píší, ať už po e-mailu nebo jinou formou, aby měli možnost ještě své podpisy připojit. Předpokládáme, že ten počet ještě naroste,“ prohlásil dnes k tomu poslanec Vacek.  

Základní rys postupu prý má LIDEM nastaven programem Věcí veřejných. „My se v tuto chvíli ujednocujeme pouze na preambulích, které bychom chtěli, aby nově vznikající strana měla zakotveny v záhlaví svých stanov, a aby to byl materiál, na kterém se dá pracovat i nadále,“ dodal  Vacek. 

Šance u voličů? To je nejisté, řekl Herzmann

Šance tohoto uskupení uspět u voličů jsou však nejisté. Podle ředitele agentury Factum Invenio Jana Herzmanna existuje teoretická možnost, že by mohlo na svou stranu přetáhnout některé bývalé sympatizanty Věcí veřejných. 

„Projekt Věcí veřejných hodně nahlodal důvěru veřejnosti v to, že nově vzniklá strana může něco podstatného změnit. Oni získali velkou podporu a tu pak ztráceli a je otázka, jestli je to vratný proces,“  vysvětlil pro rádio Herzmann.

„Naopak dlouhodobé pozorování ukazuje, že posilují ty strany, které jsou momentálně mimoparlamentní, ale mají dlouhou tradici, jako KDU-ČSL a Strana zelených, které by pravděpodobně v současné době do parlamentu přišly,“ upozornil dále Herzmann.

Prostor pro nové politické strany je podle něj v porovnání se situací před minulými parlamentními volbami v Česku podstatně menší. 

„Myslím, že naopak veřejnost bude hledat především v těch stávajících stranách, komu dát hlas, a ne čekat na nový projekt. Tím nechci říct, že není prostor vůbec žádný. Pro liberální stranu tady určitý prostor je, protože takovou stranu u nás nemáme,“ dodal ředitel agentury Factum Invenio. 

SANEP: My uděláme k LIDEMu samostatný průzkum

Ředitel SANEPu Oldřich Zajíc dnes k uskupení LIDEM pak pro ParlamentníListy.cz poznamenal, že SANEP provede k LIDEMu samostatný průzkum a to v souvislosti k tomu, jak lidé vnímají tuto „značku“ po odštěpení z VV.

„LIDEM budeme sledovat a až se z ní stane regulérní politická strana, tak ji zahrneme do našeho šetření. Chceme ale k tomu udělat i individuální průzkum, který by zmapoval nějaké šance této strany na případný volební úspěch,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Zajíc a zdůraznil, že ovšem LIDEM nemusí již vyvolat nějakou eskalaci nadšení, jako to bylo před volbami 2010, kdy TOP 09 a Věci veřejné vyvolaly jakousi naději u voličů, že toto jsou strany a persony, které mohou vyvolat změnu politické kultury.

„Já osobně nejsem přesvědčený o tom, že LIDEM  - i když je zaštítěný Karolínou Peake, kterou veřejnost vnímá velmi pozitivně - by vyvolal zásadní nadšení u voličů," uzavřel Zajíc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …