Brouk brzdí miliardáře Bakalu: Páchník hnědý stojí v cestě těžbě

14.05.2012 16:04

Těžařská společnost OKD, kterou v roce 2004 koupila firma RPG INDUSTRIES miliardáře Zdeňka Bakaly, chce těžit uhlí v Karviné. Bránit jí v tom nebudou jen tamní obyvatelé, ale také ochránci životního prostředí, jelikož v těchto místech žije vzácný brouk – páchník hnědý.

Brouk brzdí miliardáře Bakalu: Páchník hnědý stojí v cestě těžbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Ekologové se bojí hlavně ohrožení lužního lesa u Karviné. "Je to les, jaký v okolí Karviné jinde nenajdeme. Jsou v něm chráněné Karvinské rybníky, které jsou významným stanovištěm brouka páchníka hnědého. Jde o ohrožený živočišný druh, za jehož zachování má Evropská unie zvláštní odpovědnost," řekl serveru iDNES.cz vedoucí havířovské pobočky sdružení Arnika Jan Nezhyba.

Jde i o další vzácné živočichy

Právě v tomto lese, v Lázecké remíze, chráněný brouk žije. Les by kvůli těžbě uhlí pravděpodobně vyschl, což by naprosto znemožnilo další život páchníka v této oblasti. Žijí zde ale také vzácní ptáci.

OKD tvrdí, že o chráněných živočišných druzích ví. "Nejen brouka páchníka hnědého, ale i další živočichy, kteří na tom území žijí, máme zmapované," řekl iDNES.cz mluvčí OKD Vladislav Sobol. Firma kvůli tomu údajně spolupracuje s odborníky. Řešení však zatím nemá.

Lázeckou remízu může podle ekologů ochránit krajský úřad. "Bude totiž rozhodovat nejen o samotném záměru OKD, ale také o tom, jak bude území chráněno," tvrdí Nezhyba z Arniky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…