Drábkův automat zničí příživníky: Ministr chystá nový systém

15.05.2012 9:03

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) si od firmy IBM pronajme systém, který má zabránit chybám a podvodům při vyplácení sociálních dávek spojených se zdravotním stavem žadatele. Česko by tím mělo ušetřit až pět miliard korun ročně, píšou Hospodářské noviny (HN). V zahraničí již podobný systém funguje.

Drábkův automat zničí příživníky: Ministr chystá nový systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

"Projekt už schválila vláda, teď připravujeme smlouvu," řekl deníku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Kromě žadatelů o dávky bude program kontrolovat také úřady a posudkové lékaře. Propojí a následně vyhodnotí informace ze všech dostupných databází. Odhalit tak může například ordinace, kde je vysoký, nebo naopak příliš nízký počet prohlídek. Zjistí také, kteří lékaři kontrolují v nezvyklých časech.

Firma nevydělá, dokud systém neušetří

"Dnes je proces nedokonalý, na individualitu jednotlivých případů je málo vidět, říkáme to dlouhodobě," sdělila HN místopředsedkyně Národní rady zdravotně postižených Jana Hrdá. Systém může odhalit také protichůdné, nebo příliš vysoké dávky. Ministerstvo na systém nevypíše klasické výběrové řízení. Firma IBM ale za kontrolu dávek nedostane nic, dokud systém nezačne přinášet úspory. "Pak bude placena podle jejich objemu. Detaily ladíme, obvykle to ale bývá někde kolem třetiny ušetřené částky," řekl deníku Drábek. Pokud k úsporám nedojde, hradí veškeré náklady IBM.

MPSV bylo za nevypsání tendru již jednou kritizováno. Na nový systém vyplácení dávek totiž nevypsalo výběrové řízení a připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou má Česko od roku 2008. Drábkův úřad postup hájí a tvrdí, že na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) minulý týden zahájil s MPSV nové správní řízení.

Systém vyplácení dávek změnila Drábkova reforma od ledna. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic. Podle odborářů, opozice, ale i zástupců ODS a Věcí veřejných přechod nebyl dobře připravený. Nový počítačový systém nefungoval a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti si zas stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…